این روزها و همزمان با بازدید لایحه بودجه در مجلس، گمانهزنیها درمورد قیمت بنزین در سال ۱۴۰۳ داغ شده است؛ به طوری که برخی از تحلیلگران، افزایش قیمت بنزین به علت کسری بودجه را اجتنابناپذیر میدانند و برخی نیز اعتقاد دارند به علت شرایط اقتصادی و سختی تورمی، دولت به سختی میتواند درمورد قیمت بنزین تصمیم بگیرد. این در شرایطی است که در نیمه آذرماه امسال، سخنرانی احمد وحیدی، وزیر سرزمین در دانشگاه چمران اهواز درمورد مصرف بنزین، قصه بالاتر بودن قیمت آب معدنی از بنزین را مجدد بر سر زبانها آورد. او درمورد نرخ بنزین حرف های می بود: اکنون ما نزدیک به ۱۴۵ میلیون لیتر مصرف بنزین داریم و راهکار این است که باید اقداماتی انجام داد که بنزین به طور بهینه مصرف و الگوی مصرف بهینه ترویج بشود.
قیمت واقعی بنزین چند؟
نرسی قربان، کارشناس انرژی نیز درمورد قیمت واقعی بنزین حرف های است: فکر میکنم هرینه پالایش هر لیتر بنزین برای دولت در محدوده همین ۱۸ هزار تومان باشد و اگر قیمت نفت خام نیز در این پروسه در نظر گرفته بشود، بهای هر لیتر بنزین از ۲۵ هزار تومان فراتر خواهد رفت اما همان گونه که گفتم اقتصاد ایران و قوت خرید و شرایط اجتماعی به طوری نیست که بتوان برای واقعی کردن قیمت بنزین تصمیم گرفت.
برنامه بنزینی دولت در بودجه
با این حال، آنچه که در بودجه سال آینده درمورد قیمت بنزین دیده میبشود، این است که دولت فعلا تصمیمی برای تحول قیمت بنزین ندارد. در این خصوص سخنگوی کمیسیون تلفیق لایحه بودجه ۱۴۰۳ نیز اصرار کرده است: در لایحه پیشنهادی دولت هیچ اشارهای به افزایش نرخ حامل های انرژی نشده است.
رحیم زارع متذکر شده است: در لایحه پیشنهادی دولت هیچ اشارهای به تحول قیمت حامل.های انرژی نشده است، اما با این حال دولت بر پایه قانون هدفمندی یارانهها این اختیار را دارد که قیمت حاملهای انرژی را در صورت صلاحدید افزایش دهد.
سیاست دولت درمورد قیمت انرژی
پیش از این نیز رییس سازمان برنامه بودجه درمورد تصمیم دولت درمورد قیمت بنزین توضیح داده می بود.
داود منظور هفته قبل در یک برنامه تلویزیونی در رابطه با دیده نشدن از بین بردن ناترازی انرژی در بودجه، حرف های می بود: از بین بردن ناترازی انرژی از نظر آقایان یعنی قیمت انرژی را افزایش دهیم؛ یعنی قیمت بنزین و برق را بالا ببریم تا مردم کم مصرف کنند اما دولت فعلا بنایی برای این که قیمت انرژی را اصلاح کند، ندارد و منبع های هدفمندی فقط بر پایه رشد مصرف دیده شده که بدون افزایش قیمت است.
وی با گفتن این که معتقدیم ابتدا باید اصلاحات غیرقیمتی را انجام بدهیم، گفتن کرده می بود: ۵۰ برنامه برای اصلاحات غیرقیمتی دیده شده که در سال آینده در چارچوب برنامه و تکالیفی که ما در فصل بهینهسازی مصرف انرژی آمده، اجرا می کنیم؛ به این علت از نظر ما برتری با اصلاحات فرایندی و غیرقیمتی است، اگر ملزوم باشد جایی قیمت تحول کند، حتما باید منافع آن به خود مردم برگردد.
یقیناً محسن زنگنه، سخنگوی کمیسیون تلفیق برنامه هفتم گسترش در عکس العمل به این اظهارنظر رییس سازمان برنامه که حرف های می بود مجلس جستوجو گرانی انرژی است، بلافاصله عکس العمل نشان داد. او، متن لایحه برنامه گسترش را که در آن دولت به جستوجو مجوز افزایش قیمت انرژی بوده ولی مجلس با آن مخالفت و بند وابسته را حذف کرده است را در شبکه اجتماعی ایکس انتشار کرد و نوشت: در بند ب ماده ۴۶ لایحه برنامه هفتم تقدیمی از سوی دولت؛ دولت مکلف شده می بود که با سیاست های قیمتی و غیرقیمتی، مصرف انرژی را در سطح ۱۴۰۱ نگه داری کند!
به حرف های او، آیا سیاستهای قیمتی چیزی جز افزایش قیمت انرژی از جمله بنزین می بود؟ و مجلس این بند را حذف کرد.
قیمت بنزین در سال آینده چه مقدار می بشود؟
اما اظهارات وزیر نفت درمورد قیمت بنزین دلنشین بوده است. جواد اوجی در اظهارنظری، تصمیمگیری درمورد قیمت بنزین را به سپس از نهایی شدن برنامه هفتم موکول کرده است.
او در جواب به سوالی درمورد افزایش قیمت بنزین در سال ۱۴۰۳ حرف های است: تا این مدت برنامه هفتم نهایی نشده است، بعد از آنکه نهایی شد درمورد قیمت بنزین اظهارنظر میکنیم.
حذف یارانه بنزین در سال ۱۴۰۳
در این بین، برخی از تحلیلها حاکی از تلاش و اصرار سازمان برنامه و بودجه برای حذف یارانه بنزین هواپیماهاست.
معاون وزیر راه و شهرسازی در این خصوص اظهار کرده است: سازمان برنامه بودجه به جستوجو حذف یارانه سوخت تحویلی به ایرلاینها است و این نوشته فعلا در مرحله های کارشناسی قرار دارد.
شهریار افندی زاده در نشست خبری هفتمین نمایشگاه حمل و نقل در جواب به این که آیا قرار است یارانه سوخت تحویلی به شرکتهای هواپیمایی داخلی حذف بشود، حرف های است: سازمان هواپیمایی و شرکتهای هواپیمایی داخلی موافق حذف سوخت یارانهای نیستند.
وی با گفتن این که ایرلاینها دلایلهایی برای این مخالفت دارند، توضیح داده است: مقدار سوخت تحویلی به شرکتهای هواپیمایی در کل مصرف سوخت سرزمین اثری ندارد.
افندیزاده اصرار کرده است: تا این مدت تصمیم نهایی برای این منظور اتخاذ نشده است. سازمان برنامه و بودجه با دلایلهایی که میآورد به جستوجو حذف یارانه سوخت شرکتهای هواپیمایی است.
معاون وزیر راه و شهرسازی یادآور شده است: در کل حذف سوخت یارانهای شرکتهای هواپیمایی در اختیار هیات دولت است و این مساله در مرحله های کارشناسی به سر میبرد.
خبر آنلاین
مبع