کیهان عظیمتر و گستردهتر از آن است که بتوانیم بهصورت کامل درکش کنیم؛ برای این که بفهمیم کیهان چه مقدار بزرگ است، اخترشناسان با منفعت گیری از تلسکوپ اشعه ایکس eROSITA بزرگترین نقشه پرتو ایکس جهان را تشکیل کردند. این نقشه بهگفتن دقیقترین نقشه پرتو ایکس از جهان که تا بحال بشر ساخته است، بیشتر از ۹۰۰ هزار ستاره، کهکشان و سیاهچاله را به نمایش میگذارد.
اخترشناسان در مقاله خود که تا این مدت همتاداوری نشده است، از بزرگترین و دقیقترین نقشه پرتو ایکس جهان رونمایی کردند. دادههای تازه، نور بیشتر از ۷۰۰ هزار سیاهچاله پرجرم و صدها هزار اجرام شگفت دیگر در اعماق فضا را مشخص می کند. با این چنین نقشهای، دانشمندان میتوانند از تلسکوپهایی همانند جیمز وب برای رصد اهداف تازه منفعت گیری کنند و این کار امکان تجزیهوتحلیل عمیقتر کیهان را به آنها میدهد.
بزرگترین و دقیقترین نقشه پرتو ایکس جهان
دادههای این نقشه با منفعت گیری از اسکن آسمان از دسامبر ۲۰۱۹ (آذر ۱۳۹۸) تا ژوئن ۲۰۲۰ (خرداد ۱۳۹۹) بهدست آمده است؛ اخترشناسان در این نقشه از ۱۷۰ میلیون عکس پرتو ایکس منفعت گیری کردند.
یکی از دلنشینترین اکتشافات این اخترشناسان یک رشته یا پل عظیمی از گاز داغ است که دو خوشه کهکشان را با بیشتر از ۴۲ میلیون سال نوری فاصله (بیشتر از ۴۰۰ برابر طول کهکشان راه شیری) به هم متصل میکند. فکر میبشود که این رشته قطعهای از شبکه کیهانی باشد. شبکه کیهانی نوعی بزرگراه عظیم گازی است که همه کهکشانهای کیهان را تغذیه میکند. در این شبکه حفرههای خالی نیز وجود دارد که به گمان زیادً ماده تاریک در آن ساکن است.

دانشمندان میگویند با یافتههای تازه eROSITA میتوان بیشتر از ۵۰ مقاله علمی گوناگون نوشت. آنها با اشاره به تلسکوپهای اشعه ایکس که اکنون توسط آژانس فضایی اروپا و ناسا اداره خواهد شد، میگویند که این نقشه دستاوردهای بیشتری را در زمان ۶ ماه نسبت به مأموریتهای بزرگی همانند XMM-Newton و Chandra که نزدیک به ۲۵ سال به طول انجامیده، بهدست آورده است.
منبع