شنبه, اردیبهشت ۲۰, ۱۴۰۴

آفتاب شرق_کارشناسی کامل و دقیق قضاوت دربی ۱۰۳

مریم یزدانی
13 Min Read


به گزارش آفتاب شرق

به گزارش “افتاب شرق”، ۴۸ ساعت سپس از شهرآورد پایتخت، کارشناسی صحنه‌های دربی در محوطه جریمه و این چنین کلیت کارکرد وحید کاظمی به همراه دستیارانش در کنار زمین و اتاق وی ای ار، هم چنان نوشته او گفت و گو قرار دارد.

در همین خصوص، محمدرضا ابوالفضلی، پشتیبانی داور اسبق فوتبال ایران که توانایی وجود در دو جام جهانی و دو جام ملتها را دارد، با تماشای مجدد دربی و بازبینی صحنه‌های مشکوک قضاوت، نظرات خود را به شکلی کامل اظهار داشته است.

ابوالفضلی علاوه بر کارشناسی این صحنه‌ها، باتوجه به آشنایی کامل به وی ای ار و داشتن لایسنس داور ویدیویی، در خصوص هماهنگی وی ای ار و سازوکار این تکنولوژی توضیحات مهمی را اراعه کرده است.

این کارشناسی کامل و نهایی از دربی ۱۰۳ را در ادامه بخوانید:

* بازبینی صحنه‌ها توسط داور؟

در چک کردن صحنه‌ها در مانیتور توسط داور این مسئله الزامی است که همه چیز مطابق اطلاعاتی که از طریق هدست از طرف داوران مستقر در اتاق VAR اراعه می‌شود، بازدید شود. اگر یک صحنه‌ای اتفاق بیفتد، دو حالت دارد؛ یا داور به اتاق VAR می‌گوید که من چیزی ندیدم و به آنها می‌سپارد که خبر بدهند. در این شرایط هم دو حالت وجود دارد؛ اگر آنها هم تایید بکنند که خطایی اتفاق نیفتاده، بازی ادامه اشکار می‌کند اما در غیر این صورت و در شرایطی که خطایی اتفاق افتاده باشد، به او نظر می‌کنند که پای مانیتور برود.

حالت بعدی این است که داور اشتباه را می‌بیند و در خصوص نحوه آن اشتباه توضیح می‌دهد و برای مثال می‌گوید از دید من یک اتفاق فوتبالی می بود و یا اگر اشتباه می‌گیرد، می‌گوید از دید من اشتباه می بود و می‌خواهم کارت بدهم. اینها پروتکل‌های VAR است و آنها با دقت به دیدی که داور نسبت به صحنه داشته، بازدید می‌کنند و اگر درست باشد می‌گویند ادامه بده و اگر مغایر باشد مجدد به او این شانس را خواهند داد که پای مانیتور بیاید و  مجددا صحنه را بازدید کند. اینطور نیست که برای دل هوادار و دل تیم یا آرام کردن جو صحنه را بازبینی کنند. زمان بازی زیاد باارزش‌تر از این کارهاست که داور بخواهد خارج از پروتکل یک چک معمولی انجام بدهد. تا جایی که امکان پذیر، بازی نباید خوابانده شود.

* دقیقه ۲۱: پرسپولیسی‌ها باور داشتند که روی آقای آل‌کثیر پنالتی اتفاق افتاده و VAR در حال بازدید صحنه می بود. داوران VAR از جهت‌های گوناگون این صحنه را بازدید می‌کنند و با دقت به این که تصمیم داور در طول بازی پنالتی نبوده و ادامه بازی بوده، به او انها گفتند که از دید ما هم پنالتی نیست و بازی ادامه اشکار کرد.

سریعترین موتور جستجوگر خبر پارسی – اخبار لحظه به لحظه از معتبرترین خبرگزاری های پارسی زبان در آفتاب شرق

با بازبینی صحنه ارسالی از دوربین باشگاه پرسپولیس: این زاویه زیاد خوب است اما شیرجه زیاد خوبی است. عیسی آل‌کثیر تلاش کرد سر بزند اما وقتی که حس کرد بازیکن استقلال، سیلوا، تنه به تنه او است، یک شیرجه قشنگ هم زد. باز هم می‌گویم این اشتباه نیست. درست است که بدن به بدن می بود اما هر دو دستش را طرفین آل‌کثیر گذاشته می بود. اشکار است که دفاع کننده استقلال با دست کاری نکرد و من باز هم می‌گویم ادامه بازی تصمیم بهتری است.

* دقیقه ۲۲: برخوردی بین ماشاریپوف و اورونوف شکل می‌گیرد. در این صحنه بازیکن استقلال عمل برای جدال بر سر توپ بازی می‌کند و بازیکن پرسپولیس سریعتر از وی به توپ ضربه می‌زند اما در این حال استوک کفش بازیکن استقلال بدون این که بر روی پای مهاجم فرود بیاید، کاملا بر روی‌ چمن قرار می‌گیرد ولی توسط زانوی خود با بی‌احتیاطی بر روی بازیکن پرسپولیس مرتکب اشتباه می‌شود. با همه این تفاسیر نیازی به کارت زرد نبوده است.

* دقیقه ۴۰: در این صحنه اعتراض سرمربی استقلال زیاد زننده می بود و او با بدن اعتراض می‌کرد. از نظر کلامی که ما چیزی نمی‌شنیدیم ولی در هر صورت لب خط آمد و حتی رو خط طولی هم قرار گرفت و به داور مسابقه عیب گرفت. اینجا داور می‌توانست برای این که سرمربی استقلال از محوطه فنی خارج شده، او را با اخطار روبه رو کند اما به نظر تلاش کرد در این عرصه مدیریت کند.

* دقیقه ۴۸: یک کرنر توسط بازیکنان استقلال زده می‌شود که در قاب تلویزیون فهمید نشدم داور چه خطایی را گرفت ولی جدا از این اشتباه، داور در این صحنه یک اشتباهی کرد، چون در ادامه توپ به تیر افقی دروازه پرسپولیس خورد. داور اینجا به محض این که در آن شلوغی یه اتفاقی افتاد و توپ در حال برخورد به تیر دروازه می بود، سوت زد. اگر این توپ گل می‌شد، این زیاد خطرناک می بود، چون اگر VAR بازدید می‌کرد و می‌او گفت خطایی صورت نگرفته، نمی‌توانستند را قبول کنند، چراکه قبل از این که توپ داخل دروازه شود، داور بازی را متوقف کرده می بود. در این صحنه آقای وحید کاظمی باید مقداری با توانایی‌تر عمل می‌کرد و اجازه می‌داد نتیجه توپ اشکار شود و سپس سوت بزند. اینجا تیم قضاوت زیاد خوش شانس می بود که این توپ به تیر خورد و در ادامه بحثی به وجود نیامد.

* دقیقه ۴۹: آقای حامدی‌فر یک خطایی روی بازیکن پرسپولیس انجام می‌دهد و از پشت با استوک پنجه کفشش را لگد می‌کن. این حرکت مشخصا اخطار دارد و داور اشتباه را به درستی خبرداد، ولی تو تصاویر تلویزیونی طوری اخطار را نشان دادند که انگار آقای روزبه چشمی گرفته است. مگر این که در قاب تلویزیونی اینطور باشد.

* دقیقه ۶۶: کرنری زده شد که در ادامه باز هم کرنر از سمت روبه رو تکرار شد. اتفاق خاصی در این کرنرها رخ نداد. یقیناً هنگامی که VAR وجود دارد، بهتر است حتماً قبل از زدن ضربات کرنر داور از وقوع اشتباه جلوگیری کند و در واقع یک هشداری به بازیکنان داخل محوطه بدهد و بگوید اگر صحنه‌ای از دید من مخفی بماند، دوربین‌های VAR می‌بینند و اشتباه را به خبر من می‌رسانند.

* دقیقه ۷۰: مجدداً یک کرنری شد که به نظر آمد آقای سلمانی روی مهاجم پرسپولیس خطای شارژینگ انجام می‌دهد ولی این اشتباه در حدی نبوده است که داور برای پنالتی مجاب شود. حتی در ادامه توپ از خط طولی بیرون رفت اما داور اجازه اغاز مجدد را نداد و معلوم می بود که اتاق VAR در حال بازدید این صحنه این است که آیا اشتباه روی آقای عبدالکریم اتفاق افتاده یا خیر و چون دیدند خطایی هم اتفاق نیفتاده دستور به ادامه بازی دادند.

* دقیقه ۷۵: مهاجم استقلال مشخصاً خطای همانند سازی را در گوشه محوطه انجام داد و با وجود این که پشتیبانی داور و حتی داور باور به اشتباه نداشتند ولی باید خطای همانند سازی مهاجم استقلال که آقای بلانکو می بود، گرفته میشد اما متاسفانه مغفول باقی ماند. در دقیقه ۷۶ هم باز کرنر زده شد که باز هم اتفاق خاصی نیفتاد که بخواهد قابل او گفت و گو باشد.

* دقیقه ۸۲: مهاجم پرسپولیس داشت تصمیم ورود به محوطه جریمه استقلال را داشت که سپس از یک فعل و انعفال توپ به دست آقای اورونوف برخورد کرد. این صحنه زیاد سریع اتفاق افتاد و بازیکنان پرسپولیس باور به کرنر داشتند، در صورتی که تصمیم داور درست می بود. این صحنه واقعا هند می بود، چون دست آقای اورونوف در حالت غیر طبیعی قرار داشت اما چون زیاد سریع اتفاق افتاده می بود، دیگر داور هند را اظهار نکرد همان ضربه دروازه را خبرداد.

* دقیقه ۸۹: کرنری گرفته شد که باز هم اتفاق خاصی به سود تیم پرسپولیس نیفتاد؛ یک گرفتن و پریدنی روی تیر دو و نزدیک پشتیبانی داور اتفاق افتاد که باز هم هیچ اتفاق خاصی نبوده است. یقیناً باز هم معلوم می بود که اتاق VAR در حال بازدید صحنه است.

* دقیقه ۹۲ بازیکن استقلال یک توپی را دفع می‌کند که به سینه آقای دانیال اسماعیل‌فر برخورد می‌کند و در ادامه باز هم به دست دفاع کننده استقلال برخورد می‌کند. این برخورد نمی‌تواند هند باشد، چون دست در حالت طبیعی می بود و از طرفی پنالتی هم که اصلاً نبوده است، چون مشخصا بیرون محوطه جریمه اتفاق افتاده می بود. به هر حال انقدر شدت توپ زیاد می بود که تیم قضاوت فهمید نشده بودند این توپ به دست برخورد کرده است. همانطور که گفتم دست در حالت طبیعی می بود و اگر این دست حالت غیر طبیعی می بود و برخورد هم در محوطه جریمه صورت می‌گرفت، مطمئنا و مشخصا VAR دخالت می‌کرد.

* بازدید صحنه‌ها توسط VAR؟

در خصوص بازدید صحنه‌های VAR که توسط داوران مستقر در اتاق انجام می‌شود، حتما هر لحظه که داور داره بازی را متوقف می‌کند، باید اون گوشه تلویزیون برای مخاطبین قرار داده شود که VAR در حال چک کردن چه چیزی است. ضمن این که می‌توانند از یک دوربین که در گوشه اتاق VAR می‌شود، صحنه داخل اتاق را نشان بدهند. اصلا نیازی به صدا ندار د و فقط اتاق را مشخص می کند. این عمل اصلاً انجام نشد.

* نحوه محاسبه زمان‌های تلف‌شده؟

در خصوص زمان‌های تلف شده این مسئله را هم باید بگوییم وقتی که VAR هست، کنار داور چهارم یک پشتیبانی داور ذخیره‌ای هم وجود دارد. یکی از ماموریت های آن پشتیبانی داور ذخیره این است که به فرایند محاسبه زمان‌های تلف شده پشتیبانی کند و زمان‌های تلف شده را روی یک کاغذ محاسبه کند و در آخر هر نیمه از طریق ربط رادیویی به انتقال بدهد. اما پشتیبانی داور ذخیره این زمان‌ها را چطور محاسبه می‌کند؟ برای مثالً پشتیبانی داور ذخیره می‌‌گوید از دید من ۵ دقیقه اتفاقاتی رخ داده که قابل محاسبه است. داوران اتاق VAR هم مسائلی را که مربوط به VAR بوده، می‌کنند. جمع‌بندی این دو تصمیم (یعنی پشتیبانی داور ذخیره و اتاق داوران اتاق VAR) به خبر داور می‌‌رسد. برای مثالً پشتیبانی داور ذخیره می‌گوید از دید من پنج دقیقه زمان تلف شده اتاق VAR هم می‌گوید من چند تا صحنه را محاسبه کردم و هفت دقیقه هم از دید من محاسبه شده است. فرآیند این دو تصمیم به داور خبر داده می‌شود و داور هم بازدید می‌کند و برای مثال ۱۲ دقیقه را اظهار می‌کند.

* ۱۸ دقیقه زمان دربی سوخت؟

چیزی که اشکار است این است که محاسبه زمان‌های تلف‌شده توسط تیم قضاوت درست انجام نشد، اما من با ۱۸ دقیقه اصلا موافق نیستم، چون صحنه‌هایی در آن‌ گنجانده شده می بود که نیازی به محاسبه زمان تلف شده نداشت اما قطعا زیاد تر از ۷ دقیقه زمان تلف شده در این مسابقه وجود داشت.

 


دسته بندی مطالب
اخبار سلامتی

اخبار اجتماعی

اخبار ورزشی

فرهنگ وهنر

اخبار تکنولوژی

کسب وکار



منبع

Share This Article