به گزارش آفتاب شرق
به گزارش مدیکال اکسپرس، هنگامی سخن بگویید از کنترل سطح قند خون میشود، زیاد تر مردم به کربوهیدرات فکر میکنند اما نتایج تحقیقات تازه دانشگاه بریتیش کلمبیای کانادا مشخص می کند که برای برخی امکان پذیر به همان اندازه دقت به پروتئینها و چربیها در رژیم غذاییشان مهم باشد.
این تحقیق اولین قیاس در مقیاس بزرگ است که مشخص می کند چطور افراد گوناگون در جواب به هر یک از سه درشت مغذیها یعنی کربوهیدراتها (گلوکز)، پروتئینها (اسیدهای آمینه) و چربیها (اسیدهای چرب) انسولین تشکیل میکنند.
یافتهها مشخص می کند که تشکیل هورمون تنظیمکننده قند خون انسولین زیاد پویاتر و فردیتر از آن چیزی است که پیش از این فکر میشد، در حالی که برای اولین بار زیرمجموعهای از جمعیت را مشخص می کند که بیشتر از حد به غذاهای چرب عکس العمل نشان خواهند داد.
دکتر جیمز جانسون، محقق ارشد، استاد علوم سلولی و فیزیولوژیکی در دانشگاه او گفت: گلوکز محرک شناختهشده انسولین است، اما ما از دیدن این چنین تنوع بالایی شگفتزده شدیم، بهطوریکه برخی افراد عکس العمل قوی به پروتئینها و برخی دیگر به چربیها نشان خواهند داد که پیش از این هیچ زمان اشکار نشده می بود.
انسولین نقش مهمی در سلامت انسان ایفا میکند، نقش انسولین در همه چیز، از دیابت گرفته که در آن زیاد کم است تا چاقی، افزایش وزن و حتی برخی از انواع سرطان که در آن زیاد زیاد است.
این یافتهها پایهای برای تغذیه فردمحور شده است که میتواند نحوه درمان و کنترل طیف وسیعی از بیماریها را تحول دهد.
برای این تحقیق، محققان آزمایشهایی را روی جزایر پانکراس از ۱۴۰ اهداکننده مرد و زن در دامنه سنی وسیعی انجام دادند. این جزایر در معرض هر یک از سه درشت مغذی قرار گرفتند، در حالی که محققان جواب انسولین را در کنار ۸۰۰۰ پروتئین دیگر اندازهگیری کردند.
اگرچه زیاد تر سلولهای جزایر اهداکننده نیرومندترین جواب انسولین را به کربوهیدراتها داشتند، نزدیک به ۹ درصد به پروتئینها بهشدت جواب دادند، در حالی که ۸درصد دیگر سلولهای اهداکننده بیشتر از هر ماده مغذی فرد دیگر، حتی گلوکز، به چربیها عکس العمل نشان دادند.
دکتر ژلن کولیک، یکی از همکاران تحقیقاتی در آزمایشگاه جانسون در دانشگاه بریتیش کلمبیا ابراز کرد: این تحقیق باور قدیمی را که چربیها اثرات ناچیزی بر ترشح انسولین در همه افراد دارند، به چالش میکشد. با فهمیدن بهتر از محرکهای تشکیل انسولین یک فرد، ما بهطور بالقوه میتوانیم راهنماییهای غذایی متناسبی اراعه کنیم که به افراد پشتیبانی میکند سطح قند خون و انسولین خود را بهتر کنترل کنند.
گروه تحقیقاتی این چنین زیرمجموعهای از سلولهای جزایر اهداکنندگانی را که دیابت نوع ۲ داشتند، بازدید کردند. همانطور که انتظار میرفت، این سلولها جواب انسولین پایینی به گلوکز داشتند. با این حال، محققان از مشاهده این که جواب انسولین آنها به پروتئینها تا حد بسیاری دست نخورده باقی مانده است، شگفتزده شدند.
دکتر کولیک گفت: یافته ما بهراستی این قضیه را تحکیم میکند که رژیمهای غذایی غنی از پروتئین میتوانند مزایای درمانی برای بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲ داشته باشند و نیاز به تحقیقات زیاد تر در رابطه ترشح انسولین تحریکشده با پروتئین را برجسته میکند.
این گروه تجزیهوتحلیل جامع گفتن پروتئین و ژن روی سلولهای جزایر پانکراس انجام دادند و بینشهایی را در رابطه ویژگیهای مولکولی و سلولی که تشکیل انسولین را شکل خواهند داد، اراعه کردند.
محققان میگویند که در آینده میتوان از آزمایش ژنتیک برای تعیین این که کدام درشت مغذیها به گمان زیاد جواب انسولین را تحریک میکنند، منفعت گیری کرد.
بهگفتن قدم بعدی، محققان امیدوارند کار خود را به مطالعات بالینی گسترش دهند که عکسالعمل انسولین به سه عنصر درشت مغذی را در محیط واقعی آزمایش کند و بر پایه یافتهها اغاز به گسترش رویکردهای تغذیه فرد محور کنند.
نتایج این تحقیق در مجله Cell Metabolism انتشار شده است.
دسته بندی مطالب
اخبار سلامتی