شنبه, اردیبهشت ۲۰, ۱۴۰۴

آیا ویتامین‌ها تاریخ‌ انقضا دارند؟_آفتاب شرق

مریم یزدانی
7 Min Read


به گزارش آفتاب شرق

 ویتامین‌ها موادی‌اند که بدن برای کارکرد طبیعی‌اش به آن‌ها نیاز دارد. در زیاد تر موارد، دریافت همه ویتامین‌ها از طریق غذا مقدور است، با وجود این گاه منفعت گیری از مکمل‌ها اجتناب‌ناپذیر می‌شود.

مکمل‌ها حاوی انواع ویتامین‌ها، مواد معدنی، گیاهان دارویی و تعداد بسیاری محصولات دیگر می باشند. محصولات ویتامینی به طور تک‌ویتامین یا ترکیبی از ۱۳ ویتامین الزامی بدن اراعه خواهد شد اما در مولتی‌ویتامین‌ها طبق معمول ویتامین‌ها همراه مواد معدنی و دیگر ترکیبات سودمند برای سلامتی انسان، اراعه خواهد شد. اما آیا مکمل‌های ویتامین هم تاریخ انقضا دارند؟ وری‌ول هلث در گزارشی به این سوال جواب می‌دهد.

آیا ویتامین‌ها هم تاریخ‌شان می‌گذرد؟

از نظر فنی جواب مثبت است. یقیناً سازمان غذا و داروی ایالات متحده، درج تاریخ انقضا بر بسته‌های مکمل‌ ویتامین را اجباری نمی‌داند، اما برخی تولیدکنندگان تاریخ انقضا را روی بسته درج می‌کنند.

تاریخ انقضا روی بسته‌های مکمل ضمانت می‌کند که این محصول در زمان ذکرشده، کارایی و ایمنی کامل دارد. تولیدکنندگان باید شواهدی اراعه کنند که نشان دهد ماندگاری ۱۰۰درصدی کیفیت و کارایی‌ مکمل‌ها در زمان زمان مذکور، آزمایش شده است.

تولیدکنندگان عموما زمان زمان ماندگاری مکمل‌ها را دو سال اظهار می‌کنند، یقیناً به شرطی که از ویتامین‌ها در بسته‌بندی مهم خودشان و در شرایط مطلوب نگهداری شود.

برای نگه داری سلامتی و پیشگیری از بیماری‌ها به مقدار خاصی ویتامین نیاز است. ویتامین‌ها به گفتن مکمل‌ برای جبران کمبودهای تغذیه‌ که به علت سلایق غذایی خاص، آلرژی، یا برای جبران غذا نخوردن به قدر کافی، منفعت گیری خواهد شد. در نظر گرفتن تاریخ انقضا ضمانت می‌کند که دز مواد مغذی فهرست‌شده و مناسب‌ را دریافت کرده‌اید.

عوامل موثر بر ماندگاری

به گزارش ایندیپندنت، همه ویتامین‌ها به مرور زمان، قوت و کارایی‌شان را از دست خواهند داد، اما برخی عوامل محیطی می‌توانند این روال را تسریع کنند.

عوامل بسیاری بر عمر سودمند مکمل‌ها تاثییر می‌گذارند که برخی از آن‌ها قابل کنترل‌اند، اما برخی قبل از آنکه این محصولات به قفسه‌ مواد غذایی‌ شما برسند، تاثیرشان را گذاشته‌اند.

سریعترین موتور جستجوگر خبر پارسی – اخبار لحظه به لحظه از معتبرترین خبرگزاری های پارسی زبان در آفتاب شرق

بخشی از اثربخشی ویتامین‌ها در روال تشکیل از دست می‌رود و نگهداری و ذخیره‌سازی نادرست آن‌ها چه در مرحله تشکیل، چه فروشگاه یا خانه می‌تواند ماندگاری این مواد مغذی را افت دهد.

قرار گرفتن این مکمل‌ها در معرض اکسیژن، نور، رطوبت و دما از عمر سودمند آن‌ها می‌کاهد اما دما یکی از با اهمیت ترین عوامل به حساب می اید.

ویتامین‌هایی که در دمای ۲۵ درجه سانتی‌گراد نگهداری خواهد شد، نسبت به ویتامین‌هایی که در دماهای بالاتر نگهداری خواهد شد، مواد مغذی کمتری از دست خواهند داد. نتایج مطالعه‌ای نشان داد که نگهداری مکمل‌های مایع ویتامین دی در دمای ۲۵ درجه در قیاس با دمای ۴۰ درجه، اثربخشی آن‌ را زیاد تر نگه داری می‌کند. نوع و شکل ویتامین هم بر ماندگاری آن تاثییر می‌گذارد.

ویتامین‌های محلول در چربی همانند ویتامین آ و ویتامین «ای» به نور و اکسیژن حساس‌ترند و در این شرایط سریع تر تجزیه خواهد شد. ماندگاری ویتامین‌های محلول در آب همانند ویتامین‌های گروه ب و ویتامین ث به نوع ویتامین و شرایط نگهداری بستگی دارد. برای مثال ویتامین ب۱ در شرایطی که سطح پی‌اچ (PH) افزایش می‌یابد، قدرتش را از دست می‌دهد و پایداری‌اش کمتر می‌شود. ویتامین ث هم در برابر اکسیژن، نور، گرما و این چنین دما و زمان‌ نگهداری، حساس‌تر است.

ویتامین‌های به شکل جامد همانند قرص‌ها، پودرها و کپسول‌ها از ویتامین‌های مایع ماندگارترند. محصولات جویدنی و قرص‌های ویتامین هم از مایعات پایدارترند اما سریع تر از کپسول‌های مکمل تجزیه خواهد شد.

نگهداری محصولات ویتامینی مایع به‌مراتب دشوارتر است و زیاد تر مستعد از دست دادن خاصیت‌شان‌ می باشند.

پیشنهاد‌ها در رابطه ماندگاری ویتامین‌های مایع بازشده متفاوت است و تعداد بسیاری از تولیدکنندگان برای مصرف ویتامین بعد از باز کردن آن چارچوب وقتی اراعه نمی‌دهند. با این حال، ویتامین مایع بازشده باید طی یک سال منفعت گیری شوند. این زمان زمان برای کودکان و نوزادان ۱۰ ماه است.

آیا مصرف ویتامین‌های تاریخ‌قبل بی‌خطر است؟

شواهدی که نشان دهد مصرف ویتامین‌های تاریخ‌مصرف‌ قبل صدمه می‌زند، محدود است. یقیناً برخی ویتامین‌ها می‌توانند کپک بزنند و مصرف ویتامین‌های کپک‌زده قطعا زیان اور است.

مصرف ویتامین‌های تاریخ مصرف قبل امکان پذیر بی‌خطر باشد اما آنقدر موثر و اثربخش نخواهد می بود و با منقضی شدن این مکمل‌ها اثربخشی آن‌ها افت‌ می‌یابد. به این علت بهتر است ویتامین‌هایی را که تاریخ مصرفشان همه شده است، کنار بگذارید و سراغ محصولات تازه بروید.

اثربخشی واقعی مکمل‌ها تنها در آزمایشگاه‌ها اشکار می‌شود، اما می‌توانید نکاتی را در نظر داشته باشید. قبل از مصرف ویتامین ظاهر و بوی آن را بازدید کنید، به‌خصوص اگر نزدیک به تاریخ انقضا یا سپس از آن باشد. ‌کدر شدن رنگ مکمل‌ها، تَرَک‌ها یا دیگر تغییرات بافتی به این معنی است که زمان زمان مصرف محصول همه شده است. ویتامین‌های مایع هم امکان پذیر بوی بدی بدهند، رنگ‌شان تحول کند یا حباب‌هایی در آن‌ها تشکیل شود. هر ویتامینی را که بو یا ظاهرش تحول کرده است، با خیال راحت دور بریزید.

برای نگهداری از مکمل‌های ویتامین آن‌ها در جای خشک و خنک و دور از نور نگهداری کنید. مطابق مطالعات، داروهایی که در مکان‌های خشک، خنک، تاریک و به‌درستی نگهداری خواهد شد، تا پنج سال یا زیاد تر بعد از تاریخ انقضا ۹۰ درصد اثربخشی دارند.

قرار دادن ویتامین‌ها در برابر نور و در محیط مرطوب هم اثربخشی ویتامین‌ها را افت می‌دهد. برای جلوگیری از قرار گرفتن در معرض اکسیژن ویتامین‌ها را در ظرف دربسته نگهداری کنید و ویتامین‌های مایع را هم در یخچال بگذارید.

دسته بندی مطالب
اخبار سلامتی

اخبار اجتماعی

اخبار ورزشی

فرهنگ وهنر

اخبار تکنولوژی

کسب وکار

Share This Article