شنبه, اردیبهشت ۲۰, ۱۴۰۴

تشدید آلاینده سرطان زای “ازن” در تابستان داغ_آفتاب شرق

مریم یزدانی
4 Min Read


به گزارش آفتاب شرق

با اغاز فصل تابستان، تهران با چالشی همیشگی به نام آلودگی هوا روبه رو می‌شود. این مشکل نه‌تنها سلامتی شهروندان را به خطر می‌اندازد، بلکه تأثیرات منفی زیست‌محیطی و اقتصادی نیز به همراه دارد.

این آلودگی اما متفاوت از آلایندگی زمستان و زیاد تر به واسطه آلاینده «ازن» است. «ازن» یک آلاینده ثانویه است که در وجود اکسیدهای نیتروژن و ترکیبات آلی فرار(VOC)، بر تاثییر تابش شدید نور خورشید، فعل و انفعالاتی انجام شده و این آلاینده تشکیل می‌شود.

منشأ این آلاینده هم منبع های متحرک همانند خودروها و هم منبع های ثابت می باشند. در واقع اکسیدهای نیتروژن و ترکیبات آلی فرار که علتتشکیل آلاینده ثانویه ازن خواهد شد، از منبع های متحرک و سوخت‌های فسیلی منشا می‌گیرند.

در رابطه با آلودگی هوای تابستانه شهر تهران، داریوش گل‌علیزاده؛ رییس مرکز ملی هوا و تحول اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست به تسنیم می‌گوید: هر ساله با فرا رسیدن فصل تابستان ناظر افزایش آلاینده ازن در شهر تهران هستیم. ازن آلاینده خطرناکی است که هم از منبع های متحرک و هم منبع های ثابت به طور غیرمستقیم انتشار شده و مشکلاتی ازجمله تضعیف بافت‌های سیستم‌ تنفسی را تشکیل می‌کند. حدوداً ۵ سال است که ازن در فصل تابستان، در شهر تهران و گاهاً در شهر اصفهان به آلاینده مهم هوا تبدیل می‌شود.

او گفت: به علاوه، افزایش مصرف انرژی برای خنک‌سازی محیط‌های مسکونی و تجاری، تبدیل افزایش تشکیل آلاینده‌های ناشی از سوخت‌های فسیلی می‌شود. این چنین ترافیک سنگین و افزایش سفر‌های درون شهری نیز به این مشکل دامن می‌زند.

رییس مرکز ملی هوا و تحول اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست پافشاری کرد: ازن آلاینده زیاد خطرناکی است که قابلیت سرطان‌زایی بالایی دارد.

گل‌علیزاده در ادامه او گفت: با دقت به این که جایگاه‌های سوخت یکی از با اهمیت ترین منشأهای ترکیبات آلی فرار می باشند، اجرا شدن مطرح کهاب (افت، هدایت، انتقال و بازیافت بخارات بنزین) و منفعت گیری از سوخت‌های پاک‌تر و با کیفیت بالاتر می‌تواند تاثییر بسزایی در افت آلودگی ازن داشته باشد. بنزین‌های با درصد پایین‌تر گوگرد و منفعت گیری از سوخت‌های جانشین همانند گاز طبیعی فشرده (CNG) می‌توانند به بهبود کیفیت هوا پشتیبانی کنند.

وی با پافشاری بر بهینه‌سازی مصرف انرژی افزود: افت مصرف انرژی در منازل و ساختمان‌های تجاری می‌تواند به افت تشکیل آلاینده‌ها پشتیبانی کند. منفعت گیری از وسایل الکتریکی با کارایی بالا، عایق‌کاری مناسب ساختمان‌ها و منفعت گیری از انرژی‌های تجدیدپذیر می‌تواند به بهبود کیفیت هوا پشتیبانی کند.

سریعترین موتور جستجوگر خبر پارسی – اخبار لحظه به لحظه از معتبرترین خبرگزاری های پارسی زبان در آفتاب شرق

رییس مرکز ملی هوا و تحول اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست افزایش فضای سبز شهری را دیگر عامل مهم افت آلودگی هوا در فصل تابستان دانست و فرمود: گیاهان و درختان نقش مهمی در تصفیه هوا دارند. افزایش فضای سبز در شهر‌ها و گسترش پارک‌ها و باغ‌های عمومی می‌تواند به جذب دی‌اکسید کربن و دیگر آلاینده‌ها پشتیبانی کرده و کیفیت هوا را بهبود بخشد.

گل‌علیزاده در آخر او گفت: این چنین یکی از مؤثرترین راه‌ها برای افت آلودگی هوا، افت منفعت گیری از وسایل نقلیه شخصی و منفعت گیری از حمل و نقل عمومی است. گسترش شبکه‌های مترو، اتوبوس‌های برقی و دوچرخه‌سواری می‌تواند به افت ترافیک و آلاینده‌های ناشی از آن پشتیبانی کند.

دسته بندی مطالب
اخبار سلامتی

اخبار اجتماعی

اخبار ورزشی

فرهنگ وهنر

اخبار تکنولوژی

کسب وکار

Share This Article