شنبه, اردیبهشت ۲۰, ۱۴۰۴

این بیماری در کودکان را جدی بگیرید_آفتاب شرق

مریم یزدانی
8 Min Read


به گزارش آفتاب شرق

کم شنوایی طبق معمولً در نتیجه صدمه گوش داخلی یا عصب تشکیل می‌شود‌.‌ این عارضه گوش امکان پذیر به علت نقص مادرزادی‌،‌ صدمه‌،‌ بیماری‌،‌ داروهای خاص‌،‌ قرار گرفتن در معرض صدای زیاد یا پیرگوشی  تشکیل شود‌ که علامت مهم آن عدم توانایی در شنیدن صدا است‌.

علائم و نشانه‌های اختلال شنوایی امکان پذیر شامل موارد زیر باشد:

نشنیدن گفتار و صداهای دیگر

مشکل در فهمیدن کلمات به اختصاصی در برابر صدای بعد عرصه یا در بین جمعیت

مشکل در شنیدن حروف صامت

نیاز به افزایش صدای تلویزیون یا رادیو

اجتناب از مکالمات

اجتناب از برخی روابط اجتماعی

سریعترین موتور جستجوگر خبر پارسی – اخبار لحظه به لحظه از معتبرترین خبرگزاری های پارسی زبان در آفتاب شرق

اختلالات تعادلی

انواع کم شنوایی

کم شنوایی امکان پذیر در هر سنی اتفاق بیفتد. از نظر دیگر، کم شنوایی در سنین گوناگون علل متغیری دارد. به طور کلی، انواع کم شنوایی بر سه نوع است.

کم شنوایی حسی عصبی

اگر گوش داخلی یا عصب شنوایی صدمه ببینند، فرد دچار کم شنوایی حسی عصبی می‌شود. شایع‌ترین علت ابراز کم شنوایی حسی عصبی این است که تعدادی از سلول‌های مویی (سلول‌های حسگر سیستم شنوایی در گوش داخلی) دچار صدمه خواهد شد.

کم شنوایی حسی عصبی شایع‌ترین نوع کم شنوایی به حساب می اید. به طور معمول، این نوع کم شنوایی با گزینه‌های طبی یا جراحی قابل درمان نیست اما راه حلهای گوناگون برای پشتیبانی به شنوایی در زیاد تر این افراد کیفیت زندگی آنها را بهبود می‌بخشد.

اگر گوش میانی یا گوش خارجی به طوری صدمه ببینند که نتوانند امواج صوتی را از محیط بیرون به گوش داخلی برسانند، کم شنوایی هدایتی یا همان کم شنوایی انتقالی حادث می‌شود. به گفتن نمونه، انباشتگی جرم گوش یا گیر کردن یک جسم خارجی در کانال گوش علتابراز کم شنوایی هدایتی می‌شود.

این نوع کم شنوایی، شایع‌ترین گونه از انواع کم شنوایی در کودکان است. عفونت‌های مکرر گوش با صدمه زدن به گوش میانی علتابراز آن خواهد شد. در برخی موارد، کم شنوایی هدایتی با گزینه‌های درمانیِ طبی یا جراحی قابل درمان است.

نسرین گوهری، رئیس انجمن علمی شنوایی شناسی ایران در او مباحثه با خبرنگار سلامت خبرگزاری فارس، او گفت: رشته شنوایی شناسی با غربالگری کم شنوایی و با تشخیص و توانبخشی افرادی که مبتلا به کم شنوایی می باشند می‌تواند نقش بسزایی در سلامت شنوایی و در کنار آن سلامت روان افراد داشته باشند.

وی او گفت: ما می‌دانیم ۸۰ درصد ورودی‌ها به مغز از طریق حس بینایی و ۱۵ درصد از طریق حس شنوایی و بقیه از طریق دیگر حواس صورت می‌گیرد.

رئیس انجمن علمی شنوایی شناسی ایران افزود: از آن جایی که ورودی اطلاعات شنوایی زیاد اهمیت دارد؛ در افرادی که کم شنوا می باشند علتمی‌شود سیستم شناخت و گفتار و زبانشان مختل شود و این چنین پردازش‌های مغزی این افراد صدمه ببینید؛ بعد باید او گفت ۱۵ درصد ورودی شنوایی در رشد مغز اهمیت بسزایی دارد.

گوهری متذکر شد: به این علت شناسایی زودهنگام کم شنوایی و تشخیص و درمانش می‌تواند از عوارض اختلالات شناختی، توجهی و روحی روانی افراد جلوگیری کند.

رئیس انجمن شنوایی شناسی ایران افزود: غربالگری شنوایی برای کودکان باید تا یک ماهگی حتما انجام شود و افرادی که ریسک بالایی داشته و عوامل خطرزا دارند؛ از جمله افرادی که در خانواده افراد مبتلا به کم شنوایی مادرزادی دارند این افراد باید حتما تا ۳ سالگی پایش شوند تا اگر کم شنوایی تاخیری هم وجود داشته باشد شناسایی شوند.

او همین طور گفت:بستری نوزادان در NICU، وزن کم زمان تولد، سابقه خانوادگی کم شنوایی و ناشنوایی، ازدواج فامیلی از عوامل خطر کم شنوایی محسوب می‌شود که باید به نوزادان دارای این عوامل دقت اختصاصی شود.

خطری که کارگران را تهدید می کند

او گفت: کارگرانی که در معرض سروصدای بالا می باشند و در محیط‌های با نویز بالا  فعالیت می‌کنند حتما باید سالیانه تحت برسی قرار گیرند. منفعت گیری از محافظ گوش در محیط‌های پرسروصدا اکیدا پیشنهاد می‌شود.

گوهری گفت:خانواده‌ها باید دقت داشته باشند اگر کودکشان بیشتر از حد به تلویزیون نزدیک می‌شود یا خواست تکرار کلمات را دارد یا در وقتی که از پشت سر با کودک سخن بگویید می‌کنید بر نمی‌گردد یا صدای آرام را نمی‌شنود یا زنگ در را نمی‌شنود و به طور کلی نسبت پیرامونش کم دقت است حتما باید مورد سنجش شنوایی قرار گیرند.

مقدار شیوع صدمه شنوایی در نوزادان در سرزمین ما ۳ تا ۴ در هر هزار تولد زنده است

رئیس انجمن شنوایی شناسی ایران او گفت:مقدار شیوع صدمه شنوایی در نوزادان در سرزمین ما ۳ تا ۴ در هر هزار تولد زنده است که به مرور زمان افزایش اشکار می کند؛این چنین مقدار کم شنوایی در کودکانی که به مدرسه می‌روال ۱ تا ۲ درصد است. 

وی اظهار داشت: عارضه شنوایی مادرزادی در دختران و پسران تفاوتی ندارد و کم شنوایی اثرات جبران ناپذیر ارتباطی، زبانی، روحی، روانی، تحصیلی و شغلی برای فرد دارد. 

گوهری گفت: کم شنوایی در کودکان تبدیل اختلالات گفتار و زبان و اختلالات شناخت شده و این چنین علتمی‌شود کودک پابه پای کوکان با شنوایی هنجار نتواند در مدرسه حاضر شود؛ به همین علت شناسایی کم شنوایی و تشخیص سریع زمان و به جستوجو آن توانبخشی زودهنگام اهمیت بسزایی دارد .

نزدیک به ۷۰ درصد سالمندان ما از ۶۵ سال به بالا درجاتی از کم شنوایی دارند 

رئیس انجمن شنوایی شناسی ایران اظهارداشت: نزدیک به ۷۰ درصد سالمندان ما از ۶۵ سال به بالا درجاتی از کم شنوایی خفیف تا شدید را توانایی می‌کنند؛ به این علت برای جلوگیری از عوارض زیاد تر باید سالیانه مورد برسی و چکاپ شنوایی قرار گیرند و در صورت وجود کم‌شنوایی، مشاوره ‌ها و عمل های درمانی ملزوم را دریافت کنند.

وی در جواب به این سوال که «کم شنوایی چند نوع است؟»، او گفت: انواع کم شنوایی را می‌توان کم شنوایی انتقالی‌، کم شنوایی حسی عصبی، کم شنوایی آمیخته و کم شنوایی مرکزی نام برد. در کم شنوایی انتقالی به علت پارگی پرده گوش یا جرم داخل گوش، عفونت گوش،چسبندگی و درفتگی استخوانچه‌های گوش میانی و …. مسیر ورود اصوات به گوش داخلی دچار مشکل می‌شود .

رئیس انجمن علمی شنوایی شناسی ایران ابراز کرد: کم شنوایی حسی عصبی در مواردی اتفاق می‌افتد که حلزون گوش و یا عصب شنوایی دچار صدمه است که طبق معمول علل مادرزادی دارد؛ اگر مخلوط این دو را داشته باشیم کم شنوایی آمیخته داریم و در  کم شنوایی مرکزی پرداز‌ های شنوایی صدمه دیده  و شنوایی محیطی سالم است و این مورد در کودکانی که به مدرسه می‌روال حائز اهمیت بوده و تبدیل ضعف تحصیلی می‌شود.

گوهری اضافه کرد: برای تشخیص همه این مشکلات باید به متخصص شنوایی شناس مراجعه شود و برسی‌های شنوایی محیطی و مرکزی ملزوم انجام شود.

دسته بندی مطالب
اخبار سلامتی

اخبار اجتماعی

اخبار ورزشی

فرهنگ وهنر

اخبار تکنولوژی

کسب وکار

Share This Article