به گزارش آفتاب شرق
نیازی به یادآوری نیست که «مادر شدن» به سن زیستی محدود است. این واقعیتی است که تعداد بسیاری از زنان را شبها بیدار نگه میدارد، بر انتخابهای شغلی و روابط حاکم است و سهم بزرگی در صنعت آیویاف (لقاح مصنوعی) دارد. اما «پدر شدن» در بینسالی نیز خطرات خاص خود را دارد.
یک مطالعه تازه مشخص می کند که نسبت پدران آمریکایی ۵۰ ساله یا بالاتر در زمان تولد فرزندشان رو به افزایش است. به این علت گمان دارد فرزندان بیشتری تحت تأثیر مشکلات ناشی از آن قرار بگیرند.
چرا مردان در سنین بالاتر بچهدار خواهد شد؟
در دنیایی که طبق معمولً تمرکز بر روی سن مادر است، محققان دلواپس این می باشند که آگاهی عمومی از این خطراتِ متوسط اما قابل دقت وجود نداشته باشد.
دلایل روال افزایشی در سن پدر شدن نیز نامشخص است. اما «آلبرت ها»، اورولوژیست دانشگاه استنفورد، خاطرنشان میکند که علت آن زیاد تر به افت نگرانیهای مربوط به «ساعت زیستی» مردانه و تمایل به ارامش تحصیلی و مالی قبل از راه اندازی خانواده نسبت داده میشود.
یک مطالعه در سال ۲۰۱۸ نشان داد نوزادانی که از پدران بالای ۳۵ سال به دنیا میآیند در معرض خطر بیشتری برای پیامدهای نامطلوب؛ همانند وزن کم، تشنج و مشکلات تنفسی بلافاصله بعد از تولد قرار دارند. هر چه پدر بزرگتر باشد، این خطر زیاد تر است. برای یک مرد ۴۵ ساله یا بالاتر، گمان تولد نوزاد نارس ۱۴ درصد زیاد تر است. برای یک مرد ۵۰ ساله یا بالاتر نیز، فرزندش ۲۸ درصد زیاد تر در معرض خطر بستری شدن در قسمت مراقبتهای اختصاصی نوزادان را دارد.
ها و همکارانش بیشتر از ۴۶ میلیون تولد زنده گزارش شده را از سال ۲۰۱۱ تا ۲۰۲۲ مورد تجزیه و تحلیل قرار دادند. مطالعه مقطعی آنها مشخص می کند که نسبت خانوادههای آمریکایی که تحت تأثیر این خطرات قرار میگیرند درحال افزایش است، چون مردان بیشتری در سنین بینسالی والد شدن را انتخاب میکنند.
ها و همکارانش مینویسند: «روندهای اجتماعی-اقتصادی و جمعیتی تازه، سن راه اندازی خانواده در ایالات متحده را تحول داده است. بهطوری که تعداد بسیاری از زوجها فرزندآوری را به تأخیر میاندازند.»
حتی بعد از کنترل سن مادر و دیگر عوامل، هر ۱۰ سال افزایش در سن پدر، نسبت تولدهایی را که به فناوری پشتیبانی باروری (ART) متکی بودند، افزایش داد. نویسندگان مینویسند: «سن پدری بر باروری، مسیر بارداری و سلامت کودک نیز تأثیر گذاشته است.»
عوارض پدر شدن در بینسالی
شرایطهای مرتبط با سن در مردان، همانند اختلال نعوظ و هیپوگنادیسم، باروری آنها را مختل میکند. به این علت سن بالاتر با افت حجم، جهندگی و مورفولوژی منی همراه است. تحقیقات این چنین سن بالاتر پدر را با افت کیفیت اسپرم مرتبط میداند. بستههای ژنی کوچک که نیمی از دیانای نوزاد را راه اندازی خواهند داد، زیاد تر تحت تأثیر تکه تکه شدن دیانای اسپرم، تعداد غیرطبیعی کروموزومها، جهشهای تازه و تغییرات اپی ژنتیکی قرار میگیرند.

نویسندگان مینویسند: «بهطور کلی، فرزندآوری در مردان مسن امکان پذیر خطر ابتلا به بیماریهایی همانند اوتیسم، سرطان کودکان، آکندروپلازی و اسکیزوفرنی را افزایش دهد و خطرات و عوارض دوران بارداری در مادران را افزایش دهد.»
تفاوت معنیداری در جنسیت نوزاد بر پایه سن پدر مشاهده نشد. جز در بین پدران ۷۰ ساله یا بالاتر که گمان بیشتری برای دختردار شدن داشتند.
این تحقیق به اهمیت آگاهی درمورد خطرات پدر شدن در بینسالی و بازدید زیاد تر درمورد عواملی که این تحول اجتماعی را تشکیل میکند، میپردازد.
دسته بندی مطالب
اخبار سلامتی