به گزارش آفتاب شرق
به گزارش خبرنگار اجتماعی ، نان یکی از اجزای مهم و الزامی سفره ایرانیها و قوت غالب مردم کشورمان به حساب می اید و به واسطه اعتقاداتی که از قدیم الایام در بین مردم وجود داشته، مورداهمیت و تکریم قرار میگرفته است.
در ایران سرانه مصرف نان معادل ۱۱۷ کیلوگرم در سال (معادل ۳۲۰ گرم در روز) است و از آن جا که نان یکی از غذاهای مهم مردم سرزمین ماست، روزانه تکه بسیاری از انرژی، پروتئین، املاح معدنی و ویتامینهای گروه B مورد نیاز جامعه را فراهم میکند اما متأسفانه نانی که به دست مردم میرسد، نان کامل نیست.
چه نانی کامل است؟
نان کامل، نانی است که از آرد آسیابشده گندم بهطور کامل و بدون مواد افزودنی راه اندازی شده باشد؛ این نان به گفتن نان سبوسدار نیز شهرت دارد.
منفعت نان کامل چیست؟
هنگامی سبوس به این روش به نان اضافه میشود، اثرات زیاد مثبتی بر سلامتی انسان به جا میگذارد.
تحقیقات علمی نشان داده که مصرف نان سبوسدار با افت خطر ابتلا به انواعی از سرطانها به اختصاصی سرطانهای گوارشی ربط مستقیم دارد.
سبوس حاضر در نان این چنین میتواند با بهبود کارکرد دستگاه گوارش، از ابراز عوارض و مشکلاتی همچون یبوست، اسهال، معدهدرد و … نیز جلوگیری به عمل بیاورد. مقالات بسیاری وجود دارد که نشان داده نانی که در زمان تهیه آرد آن، سبوس گندم همراه با دیگر اجزای دانه گندم آسیاب شده باشد، میتواند علتکاهش مقدار قند خون و در طویل زمان علتکاهش سختی خون شود.
تحقیقات مشخص می کند که مصرف سه وعده غلات کامل در روز میتواند خطر ابتلا به بیماری قلبی را تا ۲۲ درصد افت دهد.
نان سبوس دار بهگفتن یک خوراکی مغذی، قادر است از جذب کلسترول بد، افزایش تریگلیسیرید، نوسانات سختی خون، سکته قلبی و مرگومیرها بهعلت ناراحتیهای قلبی جلوگیری کند.
این روزها ناظر افزایش آمار چاقی در جوامع هستیم و تعداد بسیاری از افراد به جستوجو یک روش مناسب برای افت وزن خود میگردند. یکی دیگر از خواص مصرف نان کامل، افت وزن و رسیدن به تناسب اندام است. افرادی که از نان کامل و سالم در رژیمهای غذایی خود منفعت گیری میکنند، بهمراتب وزن ایدهآلتر، توده شکمی کمتر و سطح چربی بدنی مناسبتری دارند.
چرا مردم سرزمین از دسترسی به نان کامل محرومند؟
با وجود اثبات مزایا بیشمار نان کامل برای سلامتی انسان، تا این مدت جای این نان در سفرههای مردم خالی است. نان سبوسدار، یکی از با اهمیت ترین منبع های دریافت فیبر است اما بنا بر اظهار دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت، در زمان حاضر مقدار دریافت فیبر در کشورمان ۱۳ گرم در روز است در حالی که مقدار پیشنهادشده مصرف فیبر، ۲۸ گرم است؛ بهعبارت دیگر ایرانیها حدوداً نصف استاندارد جهانی فیبر مصرف میکنند!
رئیس دبیرخانه شورای عالی سلامت، سال قبل حرف های می بود که قرار است تعداد نانواییهایی که نان کامل میپزند به ۸۲ هزار واحد برسد اما مطابق ادعای امسال معاون بهداشت وزارت بهداشت بیشتر از ۱۸۰۰ نانوایی داریم که از آرد سبوسدار برای طبخ نان منفعت گیری میکنند، با قیاس این اعداد میتوان دریافت که تا دسترسی همه مردم به نان کامل در سراسر سرزمین فاصله بسیاری وجود دارد و تقریباً عمده مردم از دسترسی به نان کامل محروم می باشند.
حال این سوال تشکیل میشود که علت عدم تشکیل نان سبوسدار در همه نانواییهای سرزمین چیست؟
هنگامی به بازدید پشت پرده این چنین اتفاقی میپردازیم فهمید میشویم سبوسی که باید طی آسیاب گندم به دست مردم برسد، به جای خوراک انسان، صرف خوراک دامها میشود!
بهمنی، تولیدکننده آرد کامل در سرزمین میگوید: علت این است که کارخانههای تشکیل آرد در کشورمان که متأسفانه تقریباً همه آنها مشغول سبوسگیری و تشکیل آرد سفید می باشند، سبوسهای گرفتهشده از آرد کارخانه خود را کیلویی ۶۰۰۰ تومان بابت خوراک دام به دامداریها میفروشند! در حالی که آرد با قیمت پایینتری از آنها خریداری میشود اما اگر سبوسگیری انجام نشود، کارخانه آرد، درآمدش از طریق فقطً تشکیل آرد امکان پذیر زیانده هم باشد.
به عبارت دیگر، سلامتی مردم، قربانی سود حاصل از فروش سبوس به دامداریها شده است.
وزارت بهداشت دولت سیزدهم چندین دفعه اظهار کرده می بود که برنامه تشکیل نان کامل در سرزمین را با مقصد فراهم سلامتی مردم اجرا خواهد کرد اما با دقت به این که تا این مدت مردم دسترسی مناسبی به نان سبوس دار ندارند، به نظر میرسد این برنامه تا این مدت آن طور که باید به دغدغه مهم مسئولان و فعالان حوزه تشکیل نان تبدیل نشده است. حال باید چشم به راه ماند و دید که دولت چهاردهم این برنامه را ادامه خواهد داد و در اجرای آن موفق عمل خواهد کرد یا خیر.
انتهای مطلب/
دسته بندی مطالب
اخبار سلامتی
منبع