به گزارش آفتاب شرق
تا چند روز دیگر تحصیل و یادگیری و مشق نوشتنهای بچهها اغاز میشود و ملزوم است که والدین تا جایی که میتوانند، امکانات ملزوم را در خانه فراهم کنند و نکات ملزوم در رابطه تامین سلامت کودکان را نیز به آنها آموزش دهند.
یکی از این نکات مهم آموزشی، نحوه صحیح نشستن برای انجام تکالیف در خانه و نور مناسب اتاق است. در غیر این صورت صدمههای بسیاری از صدمه ستون فقرات گرفته تا ضعیف شدید بینایی در کمین کودک خواهد می بود.
چند پیشنهاد کاربردی و مهم
در این گزارش چند مسئله و پیشنهاد کاربردی درمورد نحوه صحیح انجام تکالیف مدرسه در منزل را با هم مرور میکنیم و تلاش میکنیم در زمان بازگشایی مدرسه، همه آنها را درمورد کودکان دانشآموز خود مراعات کنیم.
۱. نحوه صحیح نشستن
دانشآموزان باید با پشت صاف بنشینند و از خم شدن زیاد به سمت میز خودداری کنند. این کار به جلوگیری از سختی به ستون فقرات پشتیبانی میکند.
فاصله بدن از میز باید نزدیک به ۳۰ تا ۴۰ سانتیمتر باشد. به طوری که دانشآموز به راحتی به کتابها و وسایلش دسترسی داشته باشد.
پاها باید به طور کامل روی زمین قرار گیرند. اگر ارتفاع صندلی برای کودک زیاد است، منفعت گیری از زیرپایی میتواند سودمند و پشتیبانیکننده باشد.
زانوها و آرنجها باید در زاویه ۹۰ درجه باشند. بازوها به آرامی روی میز قرار بگیرند و شانهها راحت باشند.
۲. نور اتاق
بهتر است کودکان برای انجام تکالیف مدرسه از نور طبیعی منفعت گیری کنند. میز تحریر هم بهتر است نزدیک پنجره باشد تا نور روز به خوبی به آن برسد. درضمن اجازه ندهید کودک هرجا دلش خواست، تکالیفش را انجام دهد. تکالیف باید و باید در شرایط مناسب انجام شود تا فرزندتان سلامت بماند.
اگر نور اتاق کافی نیست، حتما باید از چراغ مطالعه مناسب منفعت گیری شود. چراغ مطالعه برای راستدستها باید در سمت چپ و برای چپدستها در سمت راست قرار گیرد تا روی صفحه کار سایه نیفتد. نور چراغها – چه مطالعه و چه لامپ باید به قدر کافی قوی باشد تا از خستگی چشم جلوگیری کند، اما نه آنقدر شدید که چشمها را اذیت کند.
۳. صندلی و میز مناسب
میز باید با دقت به قد دانشآموز خریداری شود و باید به اندازهای باشد که دانشآموز بدون خم شدن روی آن کار کند. صندلی هم باید قابل تنظیم باشد تا کف پاها به راحتی روی زمین قرار گیرند.
صندلی باید دارای پشتی مناسب باشد که دانشآموز پشت و کمرش را به آن تکیه دهد. این کار از سختی به کمر جلوگیری میکند. صندلیهای چرخدار میتوانند به دانشآموزان پشتیبانی کنند تا به راحتی موقعیت خود را تحول دهند و تحرک بیشتری داشته باشند، اما باید مطمعن اشکار کرد که ارتفاع مناسبی دارند و قابل تنظیم هم می باشند.
۴. وقتی برای استراحت
دانشآموزان باید هر ۳۰ تا ۴۰ دقیقه یک بار از جای خود بلند شوند و مقداری قدم بزنند یا حرکات کششی انجام بدهند تا از خستگی بدن و سختی زیاد بر ستون فقرات جلوگیری کنند.
مواظب این صدمهها در کودکان باشید
اگر نکات مربوط به نحوه صحیح نشستن و محیط مناسب برای انجام تکالیف مراعات نشود، کودکان امکان پذیر با عوارض و صدمههای زیر روبه رو شوند:
۱. مشکلات ستون فقرات: نشستن نادرست به اختصاصی خم شدن بیشتر از حد به جلو یا قوز کردن میتواند به مرور زمان علتتغییرات دائمی در حالت بدنی کودکان شود. این حالت نامناسب امکان پذیر تبدیل قوز پشتی، صدمه دیدن ستون فقرات و دردهای مزمن کمر و گردن شود.
۲. خستگی و دردهای عضلانی: نشستن طویلزمان با حالت نامناسب میتواند علتخستگی زودرس و دردهای عضلانی در ناحیه کمر، شانهها و گردن شود. این دردها امکان پذیر به مرور مزمن شوند و نیاز به درمانهای فیزیوتراپی داشته باشند. امکان پذیر در کودکی اتفاقی برای فرزندتان نیفتد اما قطعا این صدمهها در بزرگسالی در او ابراز خواهند کرد.
۳. افت تمرکز و کارکرد ذهنی: محیط نامناسب همانند نور ناکافی یا صندلی و میز نادرست میتواند علتکاهش تمرکز و خستگی ذهنی شود. این افت تمرکز امکان پذیر علتکاهش منفعتوری در یادگیری و انجام تکالیف شود. نامناسب بودن محیط برای انجام تکالیف حتی میتواند زمان انجام تکالیف را طویلتر از حد معمول و کودک را خسته و زده کند.
۴. خستگی و صدمههای چشمی: نور نامناسب – نور کم یا نور بیشتر از حد – میتواند تبدیل خستگی چشم، سردرد و حتی در درازمدت به اختلالات بینایی همانند نزدیکبینی منجر شود و امکان پذیر کودک در درازمدت نیاز به عینک اشکار کند.
۵. سردرد و میگرن: مطالعه یا انجام تکالیف در نور ضعیف میتواند علتایجاد سردردهای مکرر و حتی ابراز و تشدید میگرن در کودکان شود. بهخصوص در صورت طویلزمان بودن این حالت.
۶. افت رشد طبیعی: نشستن طویلزمان و بدون استراحتهای منظم امکان پذیر مانع از فعالیت بدنی کودکان شود. این کمتحرکی به افت رشد جسمانی سالم، افزایش چاقی و مشکلات متابولیک در کودکان منجر میشود.
۷. تحول خلق و خوی کودک: نشستن نادرست و محیط نامناسب برای انجام تکالیف میتواند علتخستگی کودک شود که به نوبه خود میتواند ناخودآگاه روی سلامت روان و خلق و خوی کودکان تأثیر بگذارد و علتکاهش انگیزه برای انجام تکالیف و یادگیری شود.
۸. مشکلات عروقی و گردش خون: نشستن طویلزمان با پاهای آویزان یا در حالت نامناسب میتواند علتاختلال در جریان خون به اختصاصی در پاها شود که امکان پذیر تبدیل مشکلاتی همانند ورم پاها یا حتی مشکلات عروقی شود. این مشکل و مشکلهای دیگر امکان پذیر در همه کودکان مشاهده نشود اما علت نمیشود که از آن پیشگیری نکنیم.
کودکانی که میز و صندلی ندارند
اما همه دانشآموزان که دسترسی به میز، صندلی و چراغ مطالعه مناسب ندارند. چطور میتواند مواظب سلامت این دانشآموزان هم که تعدادشان کم نیست، می بود. کارشناسان میگویند حتی برای دانشآموزانِ بدون امکانات هم میتوان با راه حلهای ساده و کمهزینه از ابراز صدمهها جلوگیری کرد. در این قسمت چند راهحل برای خانوادههای با توان مالی پایینتر نظر میشود.
تشکیل شرایط بهتر با امکانات حاضر: اگر میز تحریری در کار نیست، میتوان از میز غذاخوری منفعت گیری کرد و دانشآموز را در حالت مناسب نشاند. اگر میز غذاخوری هم ندارید، میز تحریرهای کوتاهی در بازار وجود دارد که برای نشستن روی زمین تشکیل خواهد شد.
هیچ امکاناتی ندارید؟ حتی اگر هیچ امکانات مناسبی در خانه فراهم نیست، آموزش نحوه صحیح نشستن میتواند جلوی تعداد بسیاری از صدمهها را بگیرد. به کودکان خود آموزش دهید که پشت خود را صاف نگه دارند و از خم شدن زیاد به جلو خودداری کنند. برای این کار از چند بالش، یک جعبه یا کارتن میوه بزرگ یا هر چیز فرد دیگر که در دسترس است، منفعت گیری کنید.
اگر دانشآموز ناچار است روی زمین بنشیند، بهتر است زیرش فرش نرم یا زیرانداز باشد و پشتش یک یا دو بالش گذاشته شود تا پشت و کمرش حس راحتی کند. در این حالت، پاها هم باید راحت باشند و زاویه مناسبی داشته باشند.
کودک نباید در همه زمان مشق نوشتن روی زمین، پاهای خود را زیر بدنش جمع کند یا همه زمان پاهایش دراز باشند.
این چنین به کودک خود اجازه ندهید زمان طویل روی شکمش دارز بکشد و در این حالت تکالیف خود را انجام دهد. احتمالا او در کوتاه زمان حس خوشایندی از این کار داشته باشد، اما در طویل مدت قطعا پشت، کمر، گردن، شانهها و چشمهایش صدمه خواهند دید.
دسته بندی مطالب
اخبار سلامتی