شنبه, اردیبهشت ۲۰, ۱۴۰۴

عامل مرگ سالانه ۷ میلیون نفر را در جهان بشناسید_آفتاب شرق

مریم یزدانی
5 Min Read


به گزارش آفتاب شرق

یک مطالعه تازه هشدار می دهد که تغییرات آب و هوایی و بدتر شدن رژیم غذایی، نرخ جهانی ابراز سکته مغزی و مرگ و میر ناشی از سکته را به اوج رسانده است.

  به حرف های تیمی به سرپرستی «والری فیگین»، از دانشگاه فناوری اوکلند در نیوزلند، «تقریباً ۱۲ میلیون نفر در سراسر جهان در سال ۲۰۲۱ دچار سکته مغزی شدند که ۷۰ درصد نسبت به سال ۱۹۹۰ افزایش یافته است.»

اکنون سکته مغزی سومین علت مرگ و میر در جهان است که سالانه بیشتر از ۷.۳ میلیون نفر را می کشد.

به حرف های متخصصان، این روال می تواند اینگونه نباشد، چون سکته تا حد بسیاری قابل پیشگیری است.

برخی از عوامل خطر سکته مغزی عبارت هستند از: آلودگی هوا (که تغییرات آب و هوایی جهت آن تشدید می شود)، وزن اضافی بدن، سختی خون بالا، سیگار کشیدن و عدم تحرک بدنی. به حرف های محققان، همه این خطرات را می توان افت داد یا کنترل کرد.

علاوه بر میلیون ها مرگ مرتبط با سکته مغزی، این حملات زیاد تر بازماندگان را به طور جدی ناتوان می کنند. این گزارش مشخص می کند که تعداد سال‌های زندگی سالم از دست رفته در سراسر جهان به علت سکته تقریباً یک سوم (۳۲ درصد) بین سال‌های ۱۹۹۰ تا ۲۰۲۱ افزایش یافته است.

چرا افزایش در سکته مغزی رخ داده است؟ بر پایه تحلیل تازه، مقدار قرار گرفتن افراد در معرض عوامل خطر متعدد سکته مغزی مدام در حال افزایش است.

بین سال‌های ۱۹۹۰ تا ۲۰۲۱، بار جهانی سکته ناشی از شاخص توده بدنی بالا (افزایش ۸۸ درصدی)، دمای بالا (۷۲ درصد)، قند خون بالا (۳۲ درصد)، رژیم غذایی سرشار از نوشیدنی‌های شیرین (۲۳ درصد)، فعالیت بدنی کم (۱۱٪)، سختی خون سیستولیک بالا (۷٪) و رژیم غذایی کم اسیدهای چرب غیراشباع امگا ۶ (تا ۵٪) به مقدار قابل توجهی افزایش یافته است.

سریعترین موتور جستجوگر خبر پارسی – اخبار لحظه به لحظه از معتبرترین خبرگزاری های پارسی زبان در آفتاب شرق

دماهای بالاتر به معنی بدتر شدن آلودگی هوا، یکی دیگر از عوامل خطر شناخته شده برای سکته مغزی است. به حرف های محققان، تاثییر روزهای گرم و مه آلود بر خطر سکته مغزی احتمالا در کشورهای فقیرتر مخرب ترین باشد و امکان پذیر با تغییرات آب و هوایی بدتر شود.

در حقیقت، وقتی که سخن بگویید از خطر سکته مغزی هموراژیک (خون‌ریزی) می‌شود، اکنون خطرات ناشی از تنفس در هوای کثیف با سیگار کشیدن برابر است.

سکته مغزی هموراژیک زیاد کمتر از سکته مغزی ایسکمیک (مرتبط با لخته) است و نزدیک به ۱۵ درصد موارد را شامل می شود. اما محققان خاطرنشان کردند که این عامل نیمی از مرگ و میرها و ناتوانی های مرتبط با سکته مغزی در سطح جهان است.

بدتر شدن رژیم غذایی نیز نقش مهمی در مقدار سکته دارد، چون مقدار چاقی، کلسترول بالا و سختی خون بالا را افزایش می‌دهد که همه انها عوامل خطر بزرگ سکته مغزی می باشند.

از دست دادن سلامتی ناشی از سکته به طور نامتناسبی بر تعداد بسیاری از محروم ترین کشورهای آسیایی و جنوب صحرای آفریقا به علت افزایش بار عوامل خطر کنترل نشده، به اختصاصی سختی خون بالا کنترل نشده، و افزایش سطح چاقی و دیابت نوع ۲ در بزرگسالان جوان تأثیر می گذارد.

جانسون او گفت: «از آنجایی که آلودگی هوا ربط تنگاتنگی با افزایش دما دارد، اهمیت عمل های اضطراری آب و هوایی و عمل های برای افت آلودگی هوا را نمی توان بیشتر از حد برآورد کرد. و با افزایش قرار گرفتن در معرض عوامل خطر همانند قند خون بالا و رژیم غذایی سرشار از نوشیدنی های شیرین شده با قند، نیاز اساسی به مداخلات متمرکز بر چاقی و سندرم های متابولیک (همانند دیابت) وجود دارد.»

دسته بندی مطالب
اخبار سلامتی

اخبار اجتماعی

اخبار ورزشی

فرهنگ وهنر

اخبار تکنولوژی

کسب وکار

Share This Article