به گزارش آفتاب شرق
او همین طور گفت: مختصرقدی از دیگر اختلالهای شایع کودکان محسوب میشود. آمار و رقم های مربوط به اختلالات کودکان بیانگر این است که مقدار شیوع مختصرقدی در بین کودکان کمتر از ۵ سال، نزدیک به ۴.۵ درصد است.
فقر غذایی و بدخوری غذایی از عوامل موثر در ابراز اختلالات کودکان
رئیس مرکز جوانی جمعیت، سلامت خانواده و مدارس وزارت بهداشت با گفتن این که لاغری، کموزنی، چاقی، اضافهوزن و مختصرقدی جزو شایعترین اختلالات کودکان به حساب میآیند، تصریحکرد: عمده اختلالات کودکان کمتر از ۵ سال در سوءتغذیه ریشه دارد. در کنار سوء تغذیه؛ دو مولفه «فقر غذایی» و «بدخوری غذایی» نیز در ابراز اختلالات کودکان دخیل می باشند. با دقت به این که «بدخوری غذایی» از عوامل موثر در ابراز اختلالات کودکان است، میتوان او گفت لزوما همه کودکانی که به این اختلالات مبتلا می باشند، جزو خانوادههای فقیر و کمبرخوردار نیستند.
سبک زندگی ناسالم و ابراز اختلالات کودکان
جباری با گفتن این که عادات غذایی نامناسب در ابراز اختلالات کودکان نقش دارد، خاطرنشان کرد: دقت به سبک زندگی سالم، یک مسئله مهم و اساسی برای پیشگیری از اختلالهای کودکان است. «سبک زندگی ناسالم»، «افزایش مصرف فستفودها»، «منفعت گیری بیرویه از تنقلات مصنوعی و جانشین شدن آن به جای قولهای غذایی کودکان» جزو منشاءهای ابراز اختلالاتی همانند لاغری، کموزنی، چاقی، اضافهوزن و مختصرقدی می باشند که ارتباطی با بضاعت مالی خانوادهها ندارند.
شایعترین اختلالات تکاملی کودکان
رئیس مرکز جوانی جمعیت، سلامت خانواده و مدارس وزارت بهداشت با اشاره به اختلالات تکاملی کودکان او گفت: متاسفانه، آمار رسمی درمورد اختلالات تکاملی کودکان در دسترس نداریم. «اختلالات مربوط به زبان» شایعترین اختلال تکاملی کودکان است و بعد از این اختلال، «بیشفعالی» و «اختلال تمرکزی» در جایگاه دوم شایعترین اختلالات تکاملی کودکان قرار دارند. بازدیدها بیانگر این است که «اختلال یادگیری»، سومین اختلال تکاملی شایع کودکان است.
وی با گفتن این که «تاخیر در یادگیری» و «کمتوانایی ذهنی» از دیگر اختلالهای تکاملی کودکان است، اصرار کرد: شایعترین اختلالات تکاملی کودکان به ترتیب «اختلالات زبان»، «بیشفعالی و افتدقت»، «اختلال یادگیری»، «تاخیر گلوبال تکاملی» و «کمتوانی ذهنی» در بین کودکان است. بعد از شش اختلال تکاملی شایع، اختلالهای طیف اوتیسم، اختلالهای بینایی، فلج مغزی و اختلالهای شنوایی در ردههای بعدی شایعترین اختلالات تکاملی کودکان قرار دارند.
رصد و پایش دورهای سلامت کودکان
اجرای مطرح «یسنا»
جباری با گفتن این که سلامت کودکان باید در کانون دقت قرارگیرد، افزود: با دقت به اهمیت سلامت کودکان، سلامت این گروه از جامعه به طور دورهای مورد رصد و پایش قرار میگیرد. توزیع شیر رایگان در مدارس با تمرکز بر مناطق محروم در سال قبل اغاز شد؛ توزیع شیر مدارس، جزو برنامههایی است که در سلامت کودکان نقش مهمی دارد و باید ادامه یابد.
وی درمورد دیگر عمل های وزارت بهداشت برای رصد و پایش حالت سلامت کودکان او گفت: اجرای مطرح ملی «یسنا» با همکاری وزارت«رفاه، کار و تعاون اجتماعی» از دیگر برنامههای وزارت بهداشت برای رصد و پایش حالت سلامت کودکان است. خانوادههایی که کودک مبتلا به سوءتغذیه دارند از بستههای غذایی در مطرح یسنا برخوردار خواهد شد و امیدوارم که روال اجرای این مطرح ادامه داشته باشد.
رئیس مرکز جوانی جمعیت، سلامت خانواده و مدارس وزارت بهداشت در ادامه گفت: عقد تفاهمنامه با سازمانها و مجموعهها با مقصد از بین بردن سوءتغذیه خانوادهها به وزارت رفاه محدود نمیشود، بلکه وزارت بهداشت با دیگر مجموعهها همانند «بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی» و «ستاد اجرایی فرمان امام» نیز تفاهمنامه همکاری منعقد کرده تا بستههای حمایتی در اختیار جامعه مقصد قرار گیرد.
توزیع بستههای غذایی با مقصد از بین بردن سوءتغذیه کودکان و مادران
جباری با اشاره به توزیع بستههای غذایی گفت: توزیع بستههای غذایی با مقصد پشتیبانی به حل مشکلات سوء تغذیه کودکان و مادران، کاری مورد قیمت است. با دقت به این که توزیع بستههای غذایی به حل مشکلات سوءتغذیه کودکان و مادران پشتیبانی میکنند، منبع های پایدار برای استمرار این مطرح باید در نظر گرفته شود. اعتبار توزیع بستههای غذایی میبایست پایدار بوده تا توزیع به طور مستمر باشد. این چنین همکاری همهجانبه دستگاههای گوناگون میتواند به بهبود اجرای توزیع موادغذایی پشتیبانی کند تا زنان باردار و کودک مبتلا به سوءتغذیه در سرزمین نداشته باشیم.
افت مقدار مرگومیر کودکان در گروههای سنی گوناگون
رئیس مرکز جوانی جمعیت، سلامت خانواده و مدارس وزارت بهداشت با گفتن این که شاخصهای بسیاری درمورد سلامت کودکان نقل میشود، خاطرنشان کرد: «مرگومیر نوزادان تا ۲۸ روز»، «مرگ و میر کودکان یک تا ۵۹ ماهه» و «مرگومیر کودکان کمتر از ۵ سال» جزو شاخصهای سلامت کودکان می باشند. بعد از انقلاب اسلامی، روال مقدار مرگومیر کودکان به علت ترقی سطح خدمات درمانی و بهداشتی، کاهشی است.
او همین طور گفت: پیش از انقلاب اسلامی، مقدار مرگ و میر کودکان کمتر از پنج سال، معادل ۱۳۵ در هزار تولد زنده می بود که این مقدار به ۱۵.۵۱ در هزار تولد زنده در سال ۱۴۰۲ رسیده است. این چنین مقدار مرگ و میر نوزادان کمتر از ۲۸ روز معادل ۳۲ در هزار تولد زنده می بود که به ۸.۳۸ در هزار تولد زنده رسیده است.
تحول علل مرگومیر کودکان در گذر زمان
جباری درمورد علل مرگومیر کودکان نیز او گفت: کودکان به علت ابتلا به بیماریهای عفونی و انگلی همانند اسهال و استفراع، در قبل جان خود را از دست میدادند اما علل مرگومیر کودکان در این روزها متفاوت است. «سوانح و حوادث غیرعمدی» همانند حوادث ترافیکی و غرق شدگی، شایعترین علل مرگ کودکان «یک تا ۵۹ ماهه» در این روزها می باشند.
وی با اشاره به دلایل مرگومیر کودکان یک تا ۵۹ ماهه اصرار کرد: بستههای آموزشی در خصوص پیشگیری از حوادث و سوانح میبایست در اختیار والدین قرار گیرد. این چنین ایمنسازی جاده ها، ایمن سازی ماشین، نصب صندلی مخصوص کودکان با کمربند ایمنی در پیشگیری از ابراز حادثه نقش دارد.
رئیس مرکز جوانی جمعیت، سلامت خانواده و مدارس وزارت بهداشت با گفتن این که آموزش والدین را در کانون دقت قرار دادهایم، افزود: ازمایش ها حاصل از حوادث گوناگون را جمعآوری کرده و در اختیار خانوادهها قرار میدهیم.
نقش سزارین در ابراز نارساییهای نوزادان
وی درمورد علل مرگومیر نوزادان نیز گفت: «سندرم دیسترس تنفسی» که زیاد تر در نارسی ریشهدارد، علت مهم مرگ و میر نوزادان محسوب میشود. متاسفانه، مقدار «سزارین» در سرزمین زیاد زیاد است؛ این در حالی است که جهت ابراز مشکلات بسیاری برای نوزاد و مادر میشود. به عبارت دیگر میتوان او گفت که عمل سزارین در ابراز نارساییها نقش دارد. اگر بتوانیم روال انجام سزارین را کنترل کنیم، به طور قاطق، مقدار مرگ و میر نوزادان افت مییابد.
برنامههای وزارت بهداشت برای حمایتاز کودکان
جباری با گفتن این که وزارت بهداشت برنامههایی را برای سلامت کودکان طراحی کرده، افزود: «افت مقدار مرگومیر کودکان در سوانح و حوادث غیرعمدی و بیماری های شایع کودکان»، «افزایش تغذیه با شیر مادر» و «دقت به احیا کودکان » جزو برتریهای وزارت بهداشت در حوزه سلامت کودکان در سال ۱۴۰۳ است.
رئیس مرکز جوانی جمعیت، سلامت خانواده و مدارس وزارت بهداشت او گفت: وزارت بهداشت درنظر دارد که مقدار مرگومیر کودکان در سوانح و حوداث غیرعمدی را به کمترین مقدار ممکن رساند. اگرچه روال مرگومیر کودکان۱ تا ۵۹ ماهه در سوانح و حوادث غیرعمدی نسبت به قبل، کاهشی است باز هم مقدار مرگومیر ناشی از این موارد باید افت یابد.
برنامهریزی برای افزایش تغذیه با شیر مادر
وی درمورد برتری دوم وزارت بهداشت در خصوص سلامت نوزادان نیز گفت: افزایش تغذیه با شیر مادر جزو دیگر برنامههای وزارت بهداشت در سال جاری است. وزارت بهداشت در نظر دارد تغذیه با شیر مادر را در کانون دقت قرار داده و بر این نوشته مهم متمرکز شود. بازدیدها بیانگر این است که نزدیک به ۵۰ درصد شیرخواران تا ۶ ماهگی تغذیه انحصاری با شیر مادر دارند.
برگزاری دوره آموزشی برای احیای کودکان
جباری با گفتن این که برنامه اختصاصیای در سطح بیمارستانی به منظور افت مرگومیر کودکان در نظر گرفتهایم، خاطرنشان کرد: احیای کودکان نسبت به بزرگسالان سختتر است؛ وزارت بهداشت، دورههای آموزشی برای افرادی که در بیمارستانها و اورژانسهای کودک به اراعه خدمت مشغولمی باشند، برگزار میکند.
رئیس مرکز جوانی جمعیت، سلامت خانواده و مدارس وزارت بهداشت با گفتن این که بستههای خدماتی بسیاری همانند درمان رایگان کودکان کمتر از هفت سال در بیمارستانهای دولتی و وابسته به دانشگاههای علومپزشکی اجرا شده، او گفت: برنامه پایش رشد کودکان از دیگر برنامههای وزارت بهداشت در حوزه سلامت کودکان است و این برنامه در نظام خدمات بهداشتی و درمانی سرزمین اجرا میشود. این چنین به منظور شناسایی زودهنگام اختلالات تکامل کودکان برنامههایی طراحی کردهایم و این برنامهها را اجرا میکنیم. اجرای برنامههای حوزه اختلالات کودکان میتواند به تشخیص به موقع و درست تاخیر تکامل در کودکان و انجام مداخلات مناسب و به موقع برای جلوگیری از پیشرفت تاخیر تکاملی کودکان بیانجامد.
دسته بندی مطالب
اخبار سلامتی