جمعه, اردیبهشت ۱۹, ۱۴۰۴

هشدار؛ ۴۰۰ هزار گزش توسط سگ های بلاصاحب_آفتاب شرق

مریم یزدانی
13 Min Read


به گزارش آفتاب شرق

حالت مساعد در خصوص سگ‌های پرسه‌زن نداریم

او همین طور گفت: علی‌رغم کوششهای بسیاری که در طی این سال‌ها انجام شده است درحال حاضر حالت مساعد در خصوص سگ‌های پرسه‌زن نداریم.

وی با گفتن این که اقداماتی طی سال‌های قبل انجام و علتشده اتفاقات خوبی بیفتد که اگر این عمل های انجام نمی‌شد، قطعاً حالت از چیزی‌که الان وجود دارد بغرنج‌تر می بود، خاطرنشان کرد: در قیاس با سرزمین‌های فرد دیگر که در اطراف ما وجود دارند، تعداد گزش و هاری ناشی از سگ‌های بلاصاحب اصلا قابل قیاس نیست و ما از این نظر در حالت زیاد بهتری قرار داریم، اما این حالت هم از نظر ما حالت مساعد نیست.

مدیرکل دفتر محیط زیست و خدمات شهری سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌های سرزمین، با گفتن این که در سال۹۶ سالانه حدود۱۰۰هزار گزش ناشی از سگ‌های پرسه‌زن داشتیم، او گفت: درحال حاضر بر پایه اظهار وزارت بهداشت این تعداد به ۴۰۰هزار گزش در سال افزایش یافته و بر این مبنا، مسائل بهداشتی و بیماری نیز افزایش اشکار کرده است.

احمدی تصریح کرد: در ماده ۵۵ قانون شهرداری‌ها که چند دهه پیش تدوین شده، شهر در اختیار شهرداری‌ها بوده و وقتی که این قانون نوشته شده، او گفت و گو حیوانات زیان اور، به این گستردگی نبوده و تعداد آن، به قدری محدود بوده که پیش‌بینی شده است، همه این سگ‌ها نیز جمع آوری و معدوم شوند.

وی در ادامه افزود: درآن زمان برخی ماموریت های وزارت بهداشت، سازمان دامپزشکی و محیط زیست بر مسئولیت شهرداری‌ها بوده و سال‌ها سپس از این قانون، سازمان دامپزشکی، وزارت بهداشت و دیگر دستگاه‌های دیگر تشکیل شده و ماموریت های آنها از شهرداری‌ها منفک شده است، اما با این که ماموریت های فرد دیگر برای دیگر دستگاه‌های تشکیل شده، تعریف شده است، در حوزه اصلاح قوانین کنترل جمعیت سگ‌های پرسه‌زن اتفاق خاصی نیفتاده است.

منشأ سگ‌های پرسه‌زن، سگ‌های صاحب‌داری می باشند که به درستی مدیریت نشده‌اند 

احمدی با اشاره به این که مهم‌ترین منشأ سگ‌های پرسه‌زن یا بلاصاحب، سگ‌های صاحب‌داری می باشند که به درستی مدیریت نشده‌اند، او گفت: سگ هنگامی صاحب‌دار باشد بر پایه قوانین سرزمین یک حیوان اهلی است که مدیریت بهداشتی آن، برعهده سازمان دامپزشکی سرزمین قرار دارد.

او گفت: به این علت ما با تعدادی سگ صاحب‌دار روبه رو هستیم که یا سگ گله می باشند، یا سگ نگهبان و امکان پذیر که این سگ‌های گله یا نگهبان، به درستی مدیریت نشوند.

وی یادآور شد: برخی سگ‌های صاحب‌دار از سوی صاحبان‌شان رها خواهد شد و سپس از رهاسازی برای دست‌یابی به غذا به محیط‌های شهری می‌آیند و زاد و ولد صورت می‌گیرد و ما با تعداد بسیاری از سگ‌هایی که رها شده می باشند و کم‌کم به سگ‌های پرسه‌زن و بلاصاحب تبدیل خواهد شد، روبه رو می‌شویم.

مدیرکل دفتر محیط زیست و خدمات شهری سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌های سرزمین، تصریح کرد: بر همین مبنا ۱۱ سال پیش از سوی ستاد مرکزی کنترل جمعیت سگ‌های بلاصاحب، شیوه نامه‌ای تحت گفتن روشنامه سگ‌های گله و نگهبان ابلاغ شد که در آن پیش‌بینی شده می بود؛ سگ‌های گله و نگهبان باید شناسایی و شناسنامه‌دار و قلاده‌گذاری شوند و صاحب آنها فرم مسئولیت‌پذیری را پر کرده و متعهد به این باشد که او گفت و گو‌های مربوط به بهداشت و کنترل‌زاد و ولد و… را انجام دهد.

سریعترین موتور جستجوگر خبر پارسی – اخبار لحظه به لحظه از معتبرترین خبرگزاری های پارسی زبان در آفتاب شرق

احمدی خاطرنشان کرد: هنگامی این روشنامه ابلاغ شد سازمان دامپزشکی با دقت به منبع های و امکاناتی که در اختیار داشت، اقداماتی را انجام داد، اما امکانات مالی و نیروی انسانی کم می بود و از همین‌رو این کار به طور کامل در سرزمین انجام نشد.

وی در توضیح این نوشته او گفت: منشأ افزایش سگ‌ها، هم چنان وجود دارد و این مسأله، هم چنان بلاتکلیف است، ضمن این که تعدادی از سگ‌ها هم بلاصاحب شده و رها خواهد شد.

سگ‌های بیمار باید به روش مرگ با ترحم معدوم شوند 

وی در جواب به این سوال که شهرداری‌ها و دهیاری‌ها بعد از جمع‌آوری سگ‌های رهاشده چه کاری می‌بایست انجام بدهند، او گفت: بخشی از این سگ‌های جمع آوری شده، مریض و بیمارند و بر پایه دستورالعمل خاص می‌بایست به روش مرگ با ترحم معدوم شوند.

وی این چنین او گفت: از همین نقطه، چالش بعدی تشکیل می‌شود به این علت که ما با یک کار تخصصی روبه رو هستیم که هم نیازمند نیروی انسانی متخصص است و هم امکاناتی را نیاز دارد که حداقل امکانات آن دارو است تا با منفعت گیری از دارو‌ها سگ را به مرحله فاز چهار بیهوشی ببرند.

احمدی در ادامه گفت: بر پایه این دستورالعمل؛ در مرحله چهار بیهوشی با تزریق دارو، سگ را معدوم می‌کنند تا سگ درد نکشد و مرگ با ترحم داشته باشد که یقیناً در دیگر سرزمین‌ها نیز درخصوص سگ‌های بیمار این کار را انجام خواهند داد.

مدیرکل دفتر محیط زیست و خدمات شهری سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌های سرزمین خاطرنشان کرد: بر پایه دستورالعمل‌های حاضر او گفت و گو یوتانایز کردن سگ‌های جمع‌آوری شده بیمار، برعهده شهرداری‌ها و دهیاری‌ها گذاشته شده است. در صورتی که در هیچ جای قانون این چنین ماموریت‌ای برای شهرداری‌ها وجود ندارد و قانون حرف های است که شهرداری‌ها سگ‌ها را جمع آوری و معدوم کنند و معدوم هم از نظر شهرداری‌ها اشکار است.

احمدی تصریح کرد: یوتانایز کردن سگ‌های مریض از نظر سنخیت کار دامپزشکی است و در حد ماموریت های و امکانات شهرداری‌ها تعریف نشده و شهرداری‌ها برای این کار سازماندهی نشده‌اند. حتی اگر این کار هم انجام شود نیاز به دارو دارد که این دارو‌ها بعضا در سرزمین کمیاب یا نایاب است.

او گفت: ما الان یک چالش اساسی در خصوص دارو داریم و آن چالش، این است که شهرداری‌ها یا نمی توانند اساسا دارو را تهیه کنند و یا باید از بازار سیاه تهیه کنند و این با دقت به چالش‌های شهرداری‌ها در عرصه تامین منبع های مالی، مقدور نیست.

وی در قسمت فرد دیگر از سخن بگویید‌های خود درمورد تعیین تکلیف دیگر سگ‌های جمع‌آوری شده، او گفت: در دستورالعمل جاری این‌طور پیش‌بینی شده است که این سگ‌ها متقاضی واگذاری داشته باشند، یعنی این که عده‌ای اینها را به گفتن سگ گله و نگهبان تحویل بگیرند و یا این که تشکل‌های زیست محیطی این سگ‌ها را تحویل بگیرند و مسائل بهداشتی این سگ‌ها از نظر عقیم‌سازی، او گفت و گو‌های دارویی و… را بپذیرند. این چنین تعدادی از این تشکل‌ها همراه شوند و این سگ‌ها را رهاسازی کنند.

سگ‌های بسیاری در مراکز نگهداری می باشند

مدیرکل دفتر محیط زیست و خدمات شهری سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌های سرزمین با گفتن این که بر پایه این دستورالعمل، او گفت و گو فرد دیگر به نام عقیم‌سازی پیش می‌آید، او گفت: ما ۱۶۷ مرکز در سرزمین داریم که نزدیک به ۳۰ مرکز توسط تشکل‌های زیست محیطی تشکیل شده است و مابقی آن را شهرداری‌ها تشکیل کرده‌اند.

او گفت: در بین سگ‌های بسیاری که جمع‌آوری خواهد شد، سگ‌های بیمار با مشکلات بسیاری نیز وجود دارد که یوتانایز و معدوم شده‌اند و سگ‌های زیاد فرد دیگر هم چنان در این مراکز می باشند.

وی با اظهار این نوشته که اولین مشکل این مراکز برای نگهداری از سگ‌ها این است که متقاضی وجود ندارد، او گفت: مسلما این مراکز تا ابد نمی توانند این سگ‌ها را نگهداری کنند، از نظر دیگر هزینه عقیم‌سازی این سگ‌ها زیاد بالا و نیازمند دامپزشک است.

وی این چنین افزود: شهرداری‌ها و تشکل‌ها نه تخصص این نوشته را دارند و نه کار آنهاست؛ به این علت در این مراکز تعداد بسیاری سگ جمع آوری شده است که علتپر شدن ظرفیت مراکز است و فردی نیز متقاضی آنها نیست و برای عقیم‌سازی این سگ‌ها ملزوم است که حتما از تخصص دامپزشکی منفعت گیری شود.

احمدی با گفتن این که رهاسازی نیز چالش‌های خاص خود را دارد، او گفت: از لحاظ فرهنگ‌سازی و… با مشکلاتی در این عرصه روبه رو هستیم. اگر قرار است عقیم‌سازی و رهاسازی به گفتن یک روش انجام شود باید تعداد این رهاسازی اشکار شود، چراکه سگ حیوانی است که دارای ویژگی‌های خاص است.

احمدی او گفت: سگ‌ها دارای قلمرو می باشند اگر سگ در قلمرو خود باشد، اجازه نمی‌دهد سگ‌های فرد دیگر داخل قلمروش شوند؛ اما هنگامی سگی را از قلمرواش جمع‌آوری می‌کنند سگ‌های دیگر، این قلمرو را اشغال می‌کنند یعنی علی‌رغم این که شهرداری‌ها این سگ‌ها را جمع‌آوری می‌کنند، اما ناظر این هستیم که در مختصر‌ترین زمان ممکن مجدد جای آنها توسط سگ‌های فرد دیگر پر می‌شود.

احمدی با اشاره به این که همه شهر‌ها توان یکسانی ندارند، او گفت: امکان پذیر یک شهری جمع آوری کند و شهر فرد دیگر عمل نکند و این سگ‌ها این قلمرو را اشغال می‌کنند. یکی از موضوعاتی که الان با آن روبه رو هستیم این است که احتمالا اصلا نشود، این چنین فضا‌هایی را که مورد تایید سازمان محیط‌زیست هم باشد، تامین کرد.

وی تصریح کرد: با دقت به مشکلات حاضر نزدیک به دو سال پیش، یک ماده قانونی در قالب برنامه هفتم برای این نوشته نظر دادیم بر پایه این بند قانونی وزارت سرزمین مکلف شد تا با همکاری دیگر دستگاه‌ها همانند محیط زیست، وزارت جهاد و… یک برنامه عملی و دستورالعمل جامعی را برای این نوشته تهیه کنند و شرح ماموریت های دستگاه‌ها نیز اشکار شود.

احمدی او گفت: ما قبل از این که برنامه هفتم ابلاغ شود این کار را از نزدیک به دو سال قبل اغاز کردیم و دستورالعمل مدیریت سگ‌های پرسه‌زن را تهیه کردیم. در همین عرصه جلسات مختلفی برگزار و یک فرآیند اجرایی تعریف و شرح ماموریت های دستگاه‌ها اشکار شد. با اهمیت ترین مشکل ما این است که شرح ماموریت های دستگاه‌ها اشکار شده است، اما دستگاه‌ها یک نگرانی دارند مبنی بر این که آنها برای شرح ماموریت های جاری هم منبع های مالی ملزوم را در اختیار ندارند و نمی توانند ماموریت های فرد دیگر را برعهده بگیرند.

اگر سگ‌های صاحبدار مدیریت شوند ما مشکل چندانی نخواهیم داشت

مدیرکل دفتر محیط زیست و خدمات شهری سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌های سرزمین، با گفتن این که اگر سگ‌های صاحبدار مدیریت شوند ما مشکل چندانی نخواهیم داشت، او گفت: رهاسازی هم یکی از چالش‌های اساسی ماست، توانایی‌ای که در سرزمین وجود دارد این است که اگر سگ‌ها را عقیم کنیم و در محل زندگی خودشان رهاسازی کنیم، این تعداد مدیریت می‌شود، چراکه سگ‌های عقیم شده سپس از پنج سال کم کم از بین می‌روال و جمعیت سگ‌های بلاصاحب مدیریت خواهد شد.

وی در آخر اضافه کرد: برخی باور دارند، با دقت به شرایط فرهنگی و اجتماعی، مردم امکان پذیرفتن این چنین موضوعی را ندارند. نوشته مهم دیگر او گفت و گو آموزش و فرهنگ‌سازی است. اما با اهمیت ترین مانع ما در اجرای این دستورالعمل او گفت و گو منبع های مالی است که باید تامین شود.

دسته بندی مطالب
اخبار سلامتی

اخبار اجتماعی

اخبار ورزشی

فرهنگ وهنر

اخبار تکنولوژی

کسب وکار

Share This Article