به گزارش آفتاب شرق
تخممرغ یک محصول حیوانی با کلسترول بالاست که میلیاردها نفر در دنیا آن را میخورند و احتمالا آنقدرها که فکر میشود برای سلامت بد نباشد. پژوهشی تازه مشخص می کند که مصرف دو تخممرغ در هفته امکان پذیر سطح کلسترول خون و نرخ زوال مغز را افت دهد.
پژوهشگران دانشگاه کالیفرنیا سندیگو در مطالعه تازه خود، تاثییر مصرف تخممرغ را در ۸۹۰ مرد و زن بازدید کردهاند. تحلیل آنها بر پایه دادههای یک پروژه سلامت پیری است که از سال ۱۹۸۸ اغاز شده می بود. در این مطالعه، سه جنبه عملکردهای شناختی بهزمان چهار سال در افراد میانسال و پیرتر بازدید شد.
در بین ۵۳۱ زنی که در این مطالعه بودند، آنهایی که تخممرغهای بیشتری میخوردند، زوال کمتری در حافظههای مختصر و طویل مدت خود داشتند. این چنین ارتباطی برای مردانی که تخممرغهای زیاد تر میخوردند یافت نشد. اما در بازدید یک گروه دیگر در همان پایگاه داده، متعلق به یک دهه متفاوت، مردانی که تخممرغ بیشتری میخوردند نتایج بهتری در آزمونهای شناختی داشتند، درحالیکه در زنان آن گروه این چنین اثری مشاهده نشد.
این مشخص می کند که عوامل فرد دیگر نیز دخیل می باشند که باید با پژوهشهای زیاد تر اشکار شوند. اما در هر صورت، پژوهشگران میگویند که تخممرغ تاثییر مضری ندارد و حتی احتمالا برای نگه داری عملکردهای شناختی در طویل مدت سودمند باشد.
نقش تخممرغ در نگه داری سلامت مغز و افت کلسترول خون
تقریباً نیمقرن است که متخصصان به مردم پیشنهاد میکنند از محصولات حیوانی با کلسترول بالا، همانند تخممرغ، کره یا خامه، پرهیز کنند؛ چون فکر میشود این غذاها سطح کلسترول خون را افزایش دهند و ریسک بیماریهای قلبی-عروقی را بالا ببرند.
درحالیکه این پیشنهاد احتمالا برای افرادی با شرایط سلامتی خاص، همانند دیابت، درست باشد، شواهد تازهتر نشان خواهند داد که چربیهای اشباع، قند و سدیم می باشند که در اصل علتایجاد پلاک در رگها خواهد شد، نه کلسترول داخل غذا.
مشکل این است که تعداد بسیاری از غذاهای غنی از کلسترول مقادیر بسیاری چربی اشباع نیز دارند. ماهی و صدف، بسته به این که چطور پخته شوند، دو استثنا می باشند. درواقع تخممرغ یک ماده غذایی کمچربی و با پروتئین و مواد مغذی بالا است که احتمالا درحقیقت کلسترول بدن را افت دهد و از این طریق به نگه داری سلامت مغز پشتیبانی کند.
این به گمان زیادً دلیلی است که خوردن تخممرغ با نمرههای بهتر در آزمونهای شناختی رابطه دارد. پژوهشگران اشاره کردهاند که تخممرغ غنی از پروتئین، آمینواسیدها و کلسترول است و این عوامل به گمان زیادً از ساختار و کارکرد عصبها در مغز محافظت میکنند.
تخممرغ این چنین حاوی «کاروتنوئید» (Carotenoid) است که با کارکرد شناختی بهتر رابطه دارد. «کولین» (Choline)، یکی از مواد پیشساز یک انتقالدهنده عصبی حیاتی، نیز درون تخممرغها به مقدار زیاد اشکار میشود. پژوهشها نشان دادهاند که آنهایی که کولین بسیاری مصرف میکنند یا غلظت پلاسمای کولین در آنها بالاتر است، نمرات بهتری در آزمونهای شناختی میگیرند.
پژوهشگران میگویند که هم چنان نیاز به مطالعههای بیشتری است تا بتوان به سوالها درمورد مزایای تغذیه از تخممرغ جواب داد. اما این یافتهها نشان خواهند داد که یک غذا امکان پذیر غنی از کلسترول باشد، اما برای بدن و مغز نیز منفعت داشته باشد.
پژوهشگران نتایج مطالعه خود را در ژورنال Nutrients انتشار کردهاند.
دسته بندی مطالب
اخبار سلامتی