به گزارش آفتاب شرق
دلایل ایجادکننده سردی دست و پا به دو دسته دلایل با شیوع زیاد تر و دلایل با شیوع کمتر تقسیم خواهد شد.
دلایل با شیوع زیاد تر شامل اضطراب و نگرانی، استعمال دخانیات، قاعدگی، کم خونی، مصرف برخی داروها، تیروئید، دیابت و افتانواع ویتامینها است و از دلایل با شیوع کمتر، ابتلا به دو بیماری شریانهای محیطی و لوپوس را میتوان نامبرد.
اتفاق رینود
توانایی مشخص می کند، سردی اندامهای انتهایی زیاد تر در مواقعی اتفاق میافتد که فرد دچار اضطراب و نگرانی است. برای از بین بردن این سردی و بهمنظور درمان، باید زیاد تر بر نگه داری اسایش و جلوگیری از تشکیل اضطراب بیجا دقت داشت.
نوعی از این بیماری به نام «اتفاق رینود» است که طی آن بهعلت عکس العمل عروق خونی در تکههای انتهایی در روبه رو با سرما و اضطراب، دست و پا، بیحس خواهد شد و حتی تحول رنگ خواهند داد. از طرفی استعمال دخانیات میتواند کیفیت خونرسانی به اعضای انتهایی بدن را افت دهد و جهت سردی این اندامها شود.
کم خونی ناشی از قاعدگی
کمخونی از دلایل تشکیل سردی در اندامها است. اگر سردی دست و پا در دوران قاعدگی اتفاق افتد میتواند به علت از دست دادن خون و تشکیل ضعف باشد که طبق معمول با علائمی نظیر بیحالی، ضعف، خستگی، رنگپریدگی و افتانرژی طی انجام فعالیتهای روزمره همراه است. یقیناً برخی داروها هم به علت اثری که در تنگ یا گشادکردن عروق خونی محیطی دارند، مستعد تشکیل سردی اندامها در افراد مصرفکننده می باشند.
دیابت و تیروئید
تیروئید میتواند علائمی همانند بیحالی، اضافه وزن، سردی اندامها و… تشکیل کند. در افراد مبتلا به دیابت بهعلت صدمه به اعصاب انتهایی یا تشکیل اختلال در گردش خون، امکان پذیر سردی اندامها دیده شود. تیروئید هم میتوان همراه با بیحالی و اضافه وزن جهت سردی اندامها شود. افتویتامینهای گروه B هم میتواند علتاختلالاتی همانند گزگز و سوزنسوزنشدن دست و پا یا حس سردی و کرختی اندامها شود.
شیوع سردی در شیرخواران هم بالاست. به علت اینکه نوزادان نسبت سطح بدن به وزنشان زیاد تر از بزرگسالان است، مقدار دمایی که شیرخوار از طریق پوست از دست میدهد، زیادتر است.
تدبیرها طب سنتی برای گرم شدن دست و پا
زیاد تر در شرح حالی که از بیمار گرفته میشود، نشانههایی از ضعف عمومی مشاهده میشود. ضعف در دیدگاه طبسنتی لزوما به معنی کمخونی یا افتآهن نیست. هر عاملی میتواند جهت اختلال در خونرسانی به عضو و تشکیل حس سردی در اندامها شود. برای مثال اگر فردی کمتحرک بوده یا سبک زندگی مناسبی نداشتهباشد، خون رقت و توانایی کافی برای رسیدن به اندام انتهایی را ندارد و میتواند علائمی همانند سردی دست و پا ابراز کند.
انجام فعالیتهای بدنی روزانه جهت پشتیبانی به افزایش خونرسانی به اندامها و افت سردی زیاد پشتیبانی کننده است. فعالیت یا ورزش باید در حدی باشد که ضربان قلب بالا برود، بدن به تعریق افتد، تنفس تند شود و پشت و کف دستها و پاها گرم شود. اگر در میانه فعالیت، حس خستگی، عرق سرد یا خوابآلودگی تشکیل شود باید زمان ورزش کم شود.
روغن مالی دستها و پاها از مچ دست تا نوک انگشتان با روغنهایی همانند زیتون، کنجد و سیاهدانه، دو بار در روز میتواند در گرمکردن اندامها موثر باشد. انتهای دست و پاها را به خصوص زمان قرارگرفتن در معرض هوای سرد بپوشانید.
منفعت گیری از غذاهایی که در بدن گرما و رطوبت نافذ و کافی و متعادل تشکیل میکند همانند گوشت گوسفند، نان برشته سبوسدار، شربت سکنجبین ملس، فرنی، حریره بادام و شیرهانگور پیشنهاد میشود.
دسته بندی مطالب
اخبار سلامتی