به گزارش آفتاب شرق
شیوع بالای سرطان روده
الزام غربالگری سرطان روده
این فوقتخصص گوارش و کبد با گفتن این که سرطان روده شیوع زیاد بالایی دارد، او گفت: متاسفانه، سرطان روده از شایعترین سرطانها برای بشر به حساب میآید. به نظر میرسد که میانگین ابتلا به سرطان روده در سرزمین از متوسط جهانی زیاد تر است و متاسفانه شدت پیشرفت این بیماری در ایران نسبت به دیگر کشورها زیاد تر است.
او همین طور گفت: با دقت به این که سرطان روده از سرطانهای شایع جوامع بشری به حساب میآید، کشورهایی که سیستم درمانی قوی دارند به نوشته غربالگری سرطان روده ورود کردهاند. شناسایی زودهنگام بیماران مبتلا به سرطان روده، مقصد غربالگری این بیماری است.
افت سن غربالگری سرطان روده در ایران
ابیضی درمورد اجرای غربالگری سرطان روده در ایران خاطرنشان کرد: در قبل، سن غربالگری سرطان روده ۵۰ سال در نظر گرفته شده می بود اما با تحول رویکرد و سیاستگذاریها، سن غربالگری سرطان روده در سرزمین افت یافته و سن غربالگری این بیماری ۴۵ سال در نظر گرفته شده است.
نقش وراثت در ابراز سرطان روده
رئیس مرکز تحقیقات گوارش و کبد دانشگاه بقیهالله با گفتن این که وراثت در سرطان روده زیاد نقش دارد، او گفت: اگر یک فرد به سرطان روده مبتلا شود، گمان ابراز بدخیمی رودهای در خانواده آنها به اختصاصی بستگان درجه یک وجود دارد. با دقت به این که وراثت در ابراز بدخیمی رودهای در بستگان بیماران مبتلا به سرطان روده وجود دارد؛ غربالگری سرطان روده برای بستگان آنها ۱۰ سال سریعتر انجام میشود. به عبارت دیگر، سن غربالگری سرطان روده برای بستگان بیماران مبتلا به این بیماری، « کولونوسکوپی» در ۳۵ تا ۴۰ سالگی انجام میشود.
علائم بالینی سرطان روده
او درمورد علائم بالینی سرطان روده گفت: این گمان وجود داردکه علائم بالینی بیماری سرطان روده با دقت به تکههای دچار این بیماری (سمت راست یا چپ روده) متفاوت باشد؛ به طور کلی میتوان او گفت که بیماران مبتلا به سرطان روده با تحول وضع مزاجی همانند اسهال یا یبوست به پزشک مراجعه کنند. هنگامی که تکههای ابتدایی روده دچار سرطان میشود، تحول وضع روده چندان خود را نشان نمیدهد و بیمار با علائم کمخونی به پزشک مراجعه میکند.
شایعترین سرطانهای گوارشی در سرزمین
رئیس مرکز تحقیقات گوارش و کبد دانشگاه بقیهالله درمورد شایعترین سرطانهای گوارشی در سرزمین او گفت: سرطانهای «روده بزرگ»، «معده» و «لوزالمعده»، شایعترین سرطانهای گوارشی در سرزمین محسوب خواهد شد. اگرچه این سرطانها شایعترین سرطانهای گوارشی سرزمین می باشند، اما این نوشته برای همه استانها صدق نمیکند؛ به طور مثال، سرطانهای «معده» و «مری» در استانهای شمالی سرزمین و اردبیل زیاد تر است.
کبد چرب چیست؟
سهم کبد چرب در پیوند عضو
وی با گفتن این که «کبد چرب» شایعترین بیماری گوارشی مربوط به کبد است، گفت: تحول سبک زندگی در ابراز بیماری کبد چرب نقش دارد؛ افت فعالیت بدنی و افزایش کالری دریافتی ناشی از مصرف موادغذایی، جهت کالری مازاد میشود. کالری مازاد به امید منفعت گیری در کبد ذخیره میشود؛ هنگامی که چربی، بیشتر از پنج درصد بافت کبد را راه اندازی دهد، به این حالت کبد چرب میگویند.
ابیضی با گفتن این که کبد چرب میتواند پیامدها و عوارض بسیاری برای فرد مبتلا به ارمغان آورد، تصریح کرد: بازدیدها بیانگر این است که یک نفر از هر سه بیمار نیازمند پیوند کبد به علت کبد چرب در شرایط نیاز به پیوند عضو قرار میگیرد. کبد چرب میتواند با بیعلامتی اغاز شود یا همه این عضو بدن را دچار کند. خستگیمفرط و بیحالی جزو شایعترین علائم کبد چرب می باشند.
تحول دیدگاهها در ربط با کبد چرب
او با گفتن این که کبد چرب جزو بیماریهای «سندروم متابولیک» در نظر گرفته میشود، خاطرنشان کرد: در قبل، کبد چرب به تنهایی یک بیماری ناشی از مصرف زیاد نوشیدنیهای الکلی یا علل دیگر در نظر گرفته میشد. اکنون، دیدگاهها نسبت به کبد چرب تحول کرده و جزو مجموعه بیماریهای «سندروم متابولیک» لحاظ میشود.
ابیضی درمورد بیماریهای سندروم متابولیک اظهار کرد: افراد مبتلا به بیماریهای سندروم متابولیک امکان پذیر به چاقی به اختصاصی چاقی شکمی، دیابت، پرفشاری خون یا اختلال در چربی خون (پایینبودن چربی خوب و بالا بودن چربی بد) مبتلا باشند. این روزها، کبد چرب به گفتن اختلال ناشی از کارکرد متابولیک در نظر گرفته میشود.
«سبک زندگی نشسته» و ابراز بیماریهای گوناگون
رئیس مرکز تحقیقات گوارش و کبد دانشگاه بقیهالله با گفتن این که «سبک زندگی نشسته» در ابراز تعداد بسیاری از بیماریها نقش دارد، خاطرنشان کرد: مجموعههای متولی سلامت، سالانه یک نقشه راه برای بیماریها انتشار میکنند. آخرین نقشه راه انتشار شده در خصوص بیماریهای گوارشی بیانگر این است که تعداد بسیاری از انسانها دارای «سبک زندگی نشسته» می باشند. بازدیدها بیانگر این است که قسمت عمدهای از مردم ایران نیز از الگوی سبک زندگی نشسته پیروی میکنند. سبک زندگی نشسته از منظر بیماریهای گوارشی زیاد بد است و در ابراز بیماریهایی از این دست به اختصاصی بیماریهای کبدی زیاد نقش دارد. سبک زندگی نشسته علاوه بر بیماریهای کبدی در ابراز مشکات دفعی همانند یبوست و بیماریهای قلبی_عروقی نیز زیاد نقش دارد.
ابیضی با گفتن این که فعالیت بدنی روزانه زیاد اهمیت دارد، افزود: در قبل، فعالیتهای هوازی در کانون دقت بودند و بر این فعالیتها اصرار میشد. این روزها دیدگاهها تحول کرده است و علاوه بر فعالیتهای هوازی، بر فعالیتهای غیرهوازی نیز اصرار میشود. دستورالعملهایی درمورد «فعالیتهای ورزشی درجا» در دسترس است؛ به نحوی که افراد میتوانند فعالیتهای ورزشی ۳ تا ۵ دقیقهای با شدتهای گوناگون داشته باشند و این فعالیتها برای کارمندان مناسب است.
نقش فرهنگ غالب در ابراز بیماریهای گوارشی
رئیس مرکز تحقیقات گوارش و کبد دانشگاه بقیهالله با گفتن این که مطالعهای در عرصه سرطان روده انجام دادهایم، او گفت: متاسفانه، بیماران مبتلا به سرطان روده در مرحله های گسترش یافتهشدن بیماری به پزشک مراجعه میکنند. مراجعه دیرهنگام ایرانیها به پزشک در زمان گسترش یافتهشدن بیماری نسبت به کشورهای دیگر به دلایل گوناگون همانند «فرهنگ غالب جامعه» است.
وی درمورد فرهنگ غالب جامعه گفت: اطرافیان افراد مبتلا به مشکلات گوارشی پیشنهادهای مختلفی همانند مصرف سیبزمینی آبپز یا «شیرینگفتن» و غیره را نقل میکنند؛ این در حالی است که این پیشنهادها جهت تاخیر در مراجعه به پزشک میشود. اگر افراد به مشکلات گوارشی که به راه حلهای مرسوم پاسخگو نیست، مبتلا می باشند، میبایست به پزشک مراجعه کنند. مراجعه زودهنگام به پزشک برای درمان بیماری زیاد اثرگذار است. اگرچه مردم با مشکلات اقتصادی روبه رو می باشند اما مراجعه به پزشک و پیشگیری چندان هزینهبر نیست.
ریسکفکتورهای بیماریهای گوارشی
او درمورد علائم و ریسکفاکتورهای بیماریهای گوارشی نیز گفت: افتآهن و کمخونی ناشی از فقر آهن از ریسکفاکتورهای بیماریهای گوارشی است. این گمان وجود دارد که زنان در دوران بارداری خود به افتآهن مبتلا شوند و افتآهن در این زمان توجیهپذیر است. زنان غیرباردار و مردان میبایست افتآهن را زیاد جدی در نظر بگیرند؛ چرا که افتآهن میتواند از علامتهای مشکلات دستگاه گوارشی باشد که سردسته این مشکلات، «بدخیمیها» است.
ابیضی درمورد دیگر ریسکفاکتورهای مشکلات دستگاه گوارشی گفت: تحول وضع مزاجی میبایست جدی در نظر گرفته شود؛ بعضی اوقاتاوقات بیماران با تغیر وضع مزاجی به پزشک مراجعه میکنند. این گمان وجود دارد که فرد مبتلا برای سالها دارای وضع مزاجی بد و اسهال طویلزمان باشد که بدون هیچگونه مداخله درمانی دارای وضع مزاجی خوب میشود. هرگونه تحول حالت مزاجی «از حالت نرمال به حالت غیرنرمال» یا «از حالت غیرنرمال به نرمال بدون مداخله پزشکی» نیز یک زنگ خطر برای بیماریهای دستگاه گوارشی است.
این پزشک او گفت: افت وزن و این چنین افت اشتهای بدون علت از دیگر ریسکفاکتورهای مشکلات دستگاه گوارشی می باشند که میبایست در کانون دقت قرار گیرند.
دسته بندی مطالب
اخبار سلامتی