جمعه, اردیبهشت ۱۹, ۱۴۰۴

تشخیص زودهنگام گامی طلایی برای درمان سرطان کودکان_آفتاب شرق

مریم یزدانی
14 Min Read


به گزارش آفتاب شرق

به گزارش گروه اجتماعی ، کنفرانس علمی یک روزه‌‌‌ «تشخیص زودهنگام سرطان کودکان» در بیمارستان گلستان برگزار شد؛ در حاشیه‌ این کنفرانس علمی یک روزه، دکتر عظیم مهرور، مریم تشویقی و جواد صابری‌نژاد به سوالات خبرنگاران جواب دادند.

دکتر عظیم مهرور؛ فوق تخصص خون و سرطان اطفال در این نشست خبری در جواب به سوال خبرنگاری که درمورد‌ حالت ابتلا به سرطان در ایران او گفت: اکنون آمار دقیقی در این عرصه وجود ندارد ولی می‌توان گمان زد که از هر ۱۰۰ هزار کودک ۱۰ تا ۱۲ نفر آنها به انواع سرطان مبتلا باشند. در این بین سرطان خون با سهم ۳ یا ۴ موردی در این جمعیت بیشترین جمعیت را دارد و سپس از آن رتبه‌ دوم به تومورهای مغزی می‌رسد.

دکتر مهرور این چنین در جواب به سوالی درمورد‌ی این که روال رشد سرطان در بین کودکان ایران افزایشی است یا کاهشی او گفت که قطعا روال ابتلا به سرطان در بین کودکان ایرانی افزایشی است. یقیناً او علت جالبی برای این روال فرمود و او گفت در پنج دهه‌ی تازه با افزایش کنترل‌های عفونی مرگ و میر کودکان در بدو تولد کم شده و در نتیجه با بزرگتر شدن جامعه آماری، آمار بیماری‌هایی که به عوامل ژنتیکی مربوط می باشند همانند سرطان هم افزایش یافته است. او می‌گوید در قبل کودکان حتی با اسهال و استفراغ هم جان خود را از دست می‌دادند اما اکنون به علت عمل های بهداشتی، آمار رشد کودکان و طول عمر آنها افزایش اشکار کرده است. به همین علت برخی بیماری‌های وابسته به ژنتیک خودشان را زیاد تر نشان خواهند داد. او این چنین ابتلا به سرطان در کودکان را به دو عامل فاکتورهای ژنتیکی و فاکتورهای محیطی مرتبط می‌داند و می‌گوید که فاکتورهای ژنتیکی اهمیت بیشتری نسبت به فاکتورهای محیطی دارند.

یکی دیگر از حاضران در این نشست خبری دکتر مریم تشویقی می بود. مریم تشویقی دارای مدرک فوق تخصص خون و سرطان کودکان است و در قسمت خون و سرطان اطفال (قسمت پروانه) بیمارستان گلستان مشغول فعالیت است. او در جواب به سوال یکی از خبرنگاران درمورد‌ دسترسی کودکان در سراسر ایران به درمان‌های مناسب سرطان و تشخیص به زمان این بیماری او گفت: طبیعتا دسترسی‌ها به امکانات بهداشت و درمانی در مناطق گوناگون ایران متفاوت است و قابل پیش‌بینی است که در پایتخت امکانات زیاد تر و بهتری در دسترس باشد. او این چنین در ادامه درمورد‌ی حالت شهرستان‌ها در دسترسی به امکانات پزشکی و تشخیصی سرطان هم او گفت: در تعداد بسیاری از شهرستان‌ها و مراکز این امکانات وجود ندارد. یقیناً نسبت به سال‌های قبل در حالت بهتری قرار داریم و عمده امکانات تشخیصی از جمله راه حلهای گوناگون برای مثالبرداری، انجام آزمایش‌های گوناگون تخصصی، ژنتیک، ام‌آرآی، پت‌اسکن و… در مراکز بزرگ استان‌ها هم در دسترس است.

دکتر مریم تشویقی،  فوق تخصص خون و سرطان کودکان او گفت که یکی از اهداف برگزاری این کنفرانس یک روزه آگاه سازی والدین، معلم ها، مراکز نگهداری کودکان، پزشکان عمومی و … نسبت به علائم سرطان در کودکان است. چرا که یکی از با اهمیت ترین چالش‌ها در عرصه‌ی درمان سرطان کودکان خبر دیرهنگام از بیماری کودکان به علت عدم آگاهی نسبت به علائم سرطان یا نادیده گرفتن آن است.

خانواده‌ها در پیگیری سلامت فرزندان‌شان سهل‌انگاری نکنند

چالش مهم در تشخیص و درمان سرطان به حرف های‌ مریم تشویقی زمان درست ارجاع به متخصصین است. او می‌گوید در این عرصه چه در ایران و چه در کشورهای همسایه با چالش‌های اساسی روبه رو هستیم و زیاد تر دیرتر از زمان ملزوم کودکان مبتلا به سرطان به متخصصین ارجاع داده خواهد شد. مریم تشویقی در توضیح چرایی این ماجرا می‌گوید: یکی از دلایل این اتفاق همانند بودن علائم سرطان با برخی بیماری‌های معمول کودکان است. برای همین بعضی اوقات سهل‌انگاری‌هایی صورت می‌گیرد و کودک مبتلا به سرطان به موقع به پزشک ارجاع داده نمی‌شود. یکی دیگر از دلایل این اتفاق هم هراس خانواده‌ها است.  ما حتی مواردی را داریم که به خانواده‌ها پیشنهاد شده به متخصصان خون و سرطان مراجعه کنند، اما از هراس این که بیماری در کودک آنها تشخیص داده شود، مراجعه نکرده‌اند. این افراد وقتی مراجعه می‌کنند که کودک در حالت بدحالی قرار می‌گیرد.

دکتر تشویقی در نهایت درمورد‌ حالت ایران در تشخیص بیماری سرطان کودکان می‌گوید که امکانات در ایران در شرایط مناسبی قرار دارد اما به هر حال تحریم‌ها در این عرصه اثرگذار است و راه حلهای تشخیصی به اختصاصی راه حلهای ژنتیکی را تحت تاثییر قرار داده است. در این عرصه یکی از چالش‌ها این است که داروهای نوین و برند به سختی اشکار می‌شود.

در آخر این قسمت دکتر تشویقی بار دیگر با اصرار بر اهمیت زمان در شناخت علائم و ارجاع کودک به پزشک برخی از با اهمیت ترین علائم شایع در این عرصه را این چنین برشمرد: تب، ضعف، بی‌حالی، رنگ‌پریدگی، حس خستگی، وجود درد یا توده در قسمتی از بدن، بزرگ شدن غدد لنفاوی یا زیر گردن، بزرگ شدن شکم، تحول در دفع ادرار یا مدفوع، وجود خون در ادرار، اختلالات رفتاری و… اشاره کرد. در کل هر علامتی که بیشتر از چند هفته پایدار بماند و با درمان‌ها و راه حلهای تشخیصی معمول به نتیجه نرسد، ملزوم است که حتما از نظر بدخیمی‌ها بازدید‌های ملزوم انجام شود.

سریعترین موتور جستجوگر خبر پارسی – اخبار لحظه به لحظه از معتبرترین خبرگزاری های پارسی زبان در آفتاب شرق

بیشتر از ۶۰ درصد بیماران سرطانی در ایران درمان خواهد شد

دکتر جواد صابری‌نژاد، متخصص اطفال و نوزادان از دیگر شرکت‌کنندگان در این نشست خبری می بود. او در جواب به سوالی درمورد‌ی تاثییر سبک زندگی مدرن کودکان و ربط آن با نرخ ابتلا به سرطان او گفت: همانطور که پیشتر هم اشاره شد روال ابتلا به سرطان تحت تاثییر دو فاکتور «ژنتیک» و «عوامل محیطی» است. اگرچه عامل ژنتیکی همانطور که حرف های شد نقش پررنگ‌تری دارد اما نمی‌توان از تاثییر عامل محیطی هم غافل شد. برای نمونه کودکانی که محل سکونت آنها در نزدیکی دکل‌های سختی قوی برق است با ریسک بیشتری برای ابتلا به سرطان و آنمی روبه رو می باشند. استرس، زندگی بی‌تحرک، آلاینده‌ها، نوع تغذیه، منفعت گیری زیاد از موبایل و تبلت و… هم در ابراز سرطان‌های کودکان تاثییر دارند. اما نمی‌توان یک فاکتور را در این باره در نظر داشت و تجمیعی از عوامل گوناگون می‌توانند تبدیل بیماری شود.

دکتر صابری‌نژاد درمورد هشدارهایی که برای عدم منفعت گیری کودکان از تلفنهای موبایل نقل می‌شود، گفت: به طور کلی برای گروه سنی زیر ۱۲ سال پیشنهاد می‌شود که موبایل منفعت گیری نشود. در برخی سرطان‌ها از جمله تومورهای مغزی و سرطان خون در سنی که کودک در رشد سریع قرار داد، این امواج می‌تواند تاثییر بیشتری داشته باشد. به همین علت اگر عرصه ژنتیک و عوامل موثر با این فاکتور تجمیع شود، می‌تواند تبدیل ابراز سرطان شود. بهتر است در این سنین منفعت گیری از این وسایل محدود شود.

دکتر مریم تشویقی هم در این قسمت درمورد‌ی تاثییر منفعت گیری از موبایل و تبلت توسط کودکان و ربط آن با ابتلا به سرطان او گفت: در افراد زیر ۱۲ سال در عرصه ابتلا به برخی سرطان‌ها موثر است. او این چنین در ادامه گفت در این سنین در عرصه ابتلا به تومورهای مغزی و سرطان خون می‌تواند موثر باشد چرا که روی جریان خون در مغز تاثیرگذار است. یقیناً این عامل در تاثییر گذاری روی عوامل ژنتیک و دیگر عوامل همراه می‌تواند تاثیرگذار باشد. برای همین بهتر است در سنینی که بچه رشد سریع دارد چندان از این وسایل منفعت گیری نشود.

دکتر مریم تشویقی در قسمت فرد دیگر از سخن بگویید‌هایش به نرخ درمان سرطان در ایران در قیاس با دیگر کشورهای دنیا اشاره کرد و او گفت که در کشورهای گسترش یافتهی دنیا بیشتر از ۸۵ درصد درمان‌ها با پیروزی همراه است و در کشورهایی که سطحی پایین‌تر از ایران دارند این نرخ روی ۳۰ درصد قرار دارد اما در ایران بین ۶۰ تا ۷۰ درصد درمان‌ها با پیروزی همراه است. دکتر تشویقی بار دیگر فاکتور پیروزی در درمان سرطان‌ها به نوع بیماری و زمان مراجعه بیمار مرتبط دانست.

این فوق تخصص خون و سرطان کودکان درمورد‌ی هوش مصنوعی و تاثییر آن در تشخیص سرطان در کودکان هم او گفت که پزشکی از هوش مصنوعی منفعت و پشتیبانی می‌گیرد اما اعتقادی ندارد که این عامل بتواند روی تشخیص بیماری کارکردی داشته باشد و در این عرصه باید روی توانایی‌ی پزشک، بالین بیمار و قضاوت صحیح بر پایه یافته‌های بالینی پزشک حساب اختصاصی‌ای باز کرد.

وی این چنین در ادامه او گفت منفعت گیری نابجا از این فاکتور بعضی اوقات با استرس‌های بی‌جایی برای خانواده‌ها همراه است و آنها زیاد تر چند نشانه را به هوش مصنوعی خواهند داد و در ادامه بر پایه تشخیص آن که فاقد قضاوت‌های بالینی و توانایی‌ی پزشکی است دچار استرس‌های نابجایی خواهد شد.

افزایش قیمت دلار زیاد از خانواده‌ها را از درمان باز داشته است!

در بخشی از این کنفرانس خبری هم به نوشته افزایش قیمت دلار و در نتیجه افزایش هزینه‌های درمان و تاثییر آن بر درمان کودکان مبتلا به سرطان سوالی نقل شد که دکتر عظیم مهرور، قسمت خون و سرطان اطفال (قسمت پروانه) بیمارستان گلستان در این عرصه او گفت: هنگامی دلار ۷ هزار تومانی ۱۰۰ هزار تومان می‌شود چه می‌توانند بکنند؟ دردناک است ولی زیاد از خانواده‌ها با این هزینه‌ها نمی توانند فرزندان‌شان را درمان کنند و تنها گریه می‌کنند. از نظر دیگر این افزایش هزینه‌ها جهت شده تا ما هم قادر به انجام برخی درمان‌های نوین نباشیم.

دکتر مهرور در ادامه او گفت: درمان‌های سرطان به سمت ایمونوتراپی، سل‌تراپی، هورمون‌درمانی، تارگت‌تراپی و داروهای تازه بر مبنای تشخیص‌های نوین رفته است. ما هم می‌دانیم که برخی از کودکان درمان‌ها و داروهای تازه نیاز دارند اما به علت هزینه‌های بالا نمی‌توانیم آنها را نسخه کنیم. هزینه بلیناتوماب برای هر بار درمان ۴۰۰ میلیون تومان است و نمی‌توانیم با وجود نیاز کودک از آن منفعت گیری کنیم. نمی‌توان ۱۰۰درصد انتظارات را هم از خیرین داشت اما وزارت بهداشت هم بودجه ندارد. شرایط بحرانی است و دلیلش تحریم‌ است و تاثییر خودش را بر حوزه درمان هم گذاشته است.

 دکتر مهرو در ادامه می‌گوید که هزینه‌ها در این عرصه چنان زیاد است که واقعا خیریه‌ها هم از بعد هزینه‌های درمان همه بیماران بر نمی‌آیند و سوال مهم اینجاست که «سهم دولت و وزارت‌خانه بهداشت در فراهم دارو چیست؟». او در ادامه شرایط را بحرانی توصیف می‌کند و می‌گوید که قطعا تحریم‌ها روی درمان سرطان و هزینه‌های آن و دسترسی‌های ما به دارو‌های نوین تاثییر گذاشته است.

کنفرانس علمی یک‌روزه تشخیص سریع و ارجاع بیمار سرطانی به پزشک با مقصد ترقی سطح دانش و آگاهی متخصصان حوزه سلامت در عرصه‌ی تشخیص زودهنگام سرطان کودکان در اول اسفند ۱۴۰۳ در بیمارستان گلستان برگزار شد. این همایش در سومین سال تاسیس  قسمت خون و سرطان اطفال (قسمت پروانه) که به یاد دکتر پروانه وثوق نامگذاری شده برگزار شد و طی آن از پرستاران و پزشکان و متخصصان درمان سرطان کودکان هم تقدیر به عمل آمد.

انتهای مطلب/

دسته بندی مطالب
اخبار سلامتی

اخبار اجتماعی

اخبار ورزشی

فرهنگ وهنر

اخبار تکنولوژی

کسب وکار



منبع

Share This Article