به گزارش آفتاب شرق
چه اتفاقی میافتد اگر ماه و خورشید باهم طلوع کنند؟ این اتفاق دیروز در برخی از مناطق شمالی زمین رقم خورد و اکنون ما میتوانیم آن را در عکس روز ناسا تماشا کنیم. در این زمان، یک خورشیدگرفتگی جزیٔی مقداری بعد از طلوع خورشید رقم خورد.
خورشیدگرفتگی وقتی اتفاق میافتد که ماه بین زمین و خورشید قرار میگیرد و علتمیشود که سایه آن روی سطح زمین بیفتد. این اتفاق تنها در فاز ماه نو رخ میدهد، چون در این زمان ماه در موقعیتی قرار دارد که میتواند از دید ناظر زمینی، خورشید را بپوشاند.
اما چرا هر ماه خورشیدگرفتگی نداریم؟ علت آن این است که مدار ماه نزدیک به ۵ درجه نسبت به مدار زمین به دور خورشید انحراف دارد. به این علت، در زیاد تر اوقات، ماه از بالا یا پایین خورشید عبور میکند و مانع رسیدن نور آن به زمین نمیشود.
مناطقی که در آنها ماه بخشی از خورشید را پوشاند (خورشیدگرفتگی جزیٔی دیروز)، شامل قسمتهای شمال شرقی آمریکای شمالی و قسمتهای شمال غربی اروپا، آسیا و آفریقا می بود.
عکس روز ناسا که این خورشیدگرفتگی را به نمایش میگذارد، دیروز بر فراز دهانه آتشفشانی گرابروک در ایسلند گرفته شده است، جایی که تکه بزرگی از خورشید بهطور موقت پشت ماه نهان شد. این عکس در آسمانی ابری گرفته شده، اما بهطوری برنامهریزی شده است که دوست عکاس در عکس به شکلی ظاهر شود که گویی خورشید را از پشت ماه بیرون میکشد.
در این گرفتگی، هیچ نقطهای از زمین خورشیدگرفتگی کامل را توانایی نکرد. در قبلهای دور، برخی از انسانها چنان از این اتفاق شگفتزده میشدند که حتی جنگها بهطور ناگهانی متوقف میشد. در دوران باستان، مردم علت علمی این اتفاق را نمیدانستند و آن را نشانهای از خشم خدایان یا وقوع بلایای طبیعی میدانستند. تعداد بسیاری از فرهنگها باور داشتند که موجودی آسمانی همانند یک اژدها در حال بلعیدن خورشید است!
اما امروزه، خورشیدگرفتگی دیگر یک اتفاق غیرمنتظره نیست و میتوان آن را با دقتی در حد چند ثانیه پیشبینی کرد.
دسته بندی مطالب
اخبار سلامتی