به گزارش آفتاب شرق
با شیوع چاقی و اضافهوزن، مردم استقبال بیشتری از درمانهای زودبازده دارند، به طوری که شبکههای اجتماعی پرشده از تبلیغات افت وزن با دارو، قرص و آمپول که به حرف های متخصصان، اکثریت قریب به اتفاق قرصهای لاغری حاوی مواد مخدر شیشه و آمپولها تقلبی است و احتمالا در بهترین حالت آب مقطر باشد. بر پایه آخرین آمار سازمان جهانی بهداشت، رتبه ما در چاقی ۴۲ است که فعلاً عدد خوبی است.
دکترعبدالرضا نوروزی، متخصص تغذیه و عضو هیأتعلمی دانشگاه علوم پزشکی ایران با اشاره به این که تا ۱۰ سال آینده جزو ۹ سرزمین چاق جهان خواهیم می بود، میگوید: «چاقی در همه دنیا شیوع تعداد بسیاری اشکار کرده و سرزمین ما هم از این مشکل مستثنی نبوده است. شاخص توده بدنی یا همان BMI در افراد با وزن طبیعی باید کمتر از ۲۵ باشد، افرادی که اضافهوزن دارند، شاخص توده بدنی آنها بین ۲۵ تا ۳۰ است و اگر بالای ۳۰ باشد فرد داخل مرحله چاقی شده و از نظر پزشکان چاقی بیماری است و باید درمان شود.»
سالانه ۶ درصد به آمار چاقی کودکان اضافه میشود
این متخصص تغذیه درمورد شیوع چاقی و اضافهوزن در کودکان هشدار میدهد و میگوید: «با بازدید مقدار شیوع چاقی بین کودکان ایرانی باید بگویم شرایط خوبی نداریم. اگر افراد زیر ۱۶ سال را در نظر بگیریم، ایران جزو چاقترین کشورها محسوب میشود. بر پایه آخرین آمار وزارت بهداشت، ۱۹.۵ درصد بچه ها دچار چاقی و اضافه وزن می باشند که عدد بالایی است. متأسفانه شدت افزایش آن هم زیاد بالاست، مطابق گزارشی که سازمان جهانی بهداشت انتشار کرده است، از سال ۱۴۰۳ تا ۱۴۱۴ یعنی در بازه تقریباً ۱۰ ساله، هر سال ۶ درصد به آمار چاقی کودکان اضافه میشود.»
به حرف های او، تا ۱۰ سال دیگر آمار چاقی کودکان به ۵۱ درصد میرسد و تبدیل شیوع چاقی در بزرگسالان هم میشود، چرا که در علم تغذیه کودکانی که چاق می باشند، بزرگسالان چاق هم خواهند می بود. بر پایه این آمار تا چند سال آینده شیوع چاقی در سرزمین بالای ۷۵ درصد خواهد می بود و در سال ۱۴۱۴ رتبه ایران در خصوص چاقی و اضافهوزن از ۴۲ به رتبه ۹ جهانی میرسد.
چاقی بیماری است، اگر درمان را به تأخیر بیندازیم دچار عوارض ناشی از چاقی خواهیم شد که با اهمیت ترین آن کبد چرب است. به حرف های دکتر نوروزی، نزدیک به ۳۴ درصد از بزرگسالان ایرانی به کبد چرب مبتلا می باشند و ۹۹ درصد موارد ابتلا به کبدچرب، چاقی است. مشکلات قلبی_عروقی، قند بالا و مقاومت به انسولین، فشارخون، چربی بالا و… همه اینها دستاورد چاقی در افراد است. حال اگر بخواهیم به درمان چاقی نگاهی بیندازیم روشهای مختلفی وجود دارد که ستون مهم افت وزن، رژیم غذایی است.
آمپولهای مانجارو و اوزمپیک در سرزمین تقلبی می باشند
این عضو هیأتعلمی دانشگاه علوم پزشکی ایران در رابطه روشهای درمانی چاقی میگوید: «رژیمهای غذایی مختلفی وجود دارند و نباید فرد خودسرانه عمل به گرفتن رژیمی کند که در شبکه های اجتماعی انواع و اقسام آن تبلیغ میشود. افراد با مراجعه به کارشناسان تغذیه یا متخصصان میتوانند برنامهای مشابه با شرایطشان دریافت کنند و به طور علمی و اصولی برای افت و تثبیت وزن عمل کنند. در این بین پزشکان برای پشتیبانی به فرد در افت اشتها از دارو یا آمپول هم منفعت گیری میکنند، تا چربی غذا هضم نشود. ناگفته نماند این داروها حتماً باید از طریق متخصص تجویز شود، مصرف خودسرانه این داروها نهتنها منفعت ندارد، حتی میتواند مشکلساز شود.»
او درمورد تزریق آمپولهای مانجارو و اوزمپیک که این روزها توسط برخی از بلاگرها تبلیغ میشود، توضیح میدهد: «نوع تازه داروهای تزریقی که این روزها در فضای مجازی سروصدای تعداد بسیاری به پا کرده است، همانند مانجارو در کنار رژیمهای غذایی میتواند مؤثر باشد، اما آنچه که درکشور ما با گفتن این آمپولها به فروش میرسد، تقلبی بوده و در خوشبینانه ترین حالت آب مقطر است.
آمپولهای اوزمپیک و مانجارو تا این مدت داخل سیستم دارویی سرزمین نشدهاند و آنچه که در سطح شهر به فروش میرسد، تقلبی یا واردات قاچاق است که اشکار نیست آیا زنجیره سرد برایشان مراعات شده یا نه. درمان چاقی با آمپولی همانند مانجارو یا اوزمپیک بسیارگران است که اگر فرد بخواهد یک دوره کامل از داروی مهم منفعت گیری کند، باید نزدیک به ۱۰۰۰ دلار در ماه هزینه کند. قیمتهایی که درکشور وجود دارد، مشخص می کند این آمپولها تقلبی می باشند.»
قرص لاغری با چاشنی مخدر!
شیب افزایش چاقی و اضافهوزن کودکان و بزرگسالان در منطقه خاورمیانه از جمله ایران زیاد تر از دیگر کشورهاست و همه گروههای سنی بشدت در معرض ابتلا به چاقی قرار دارند. مردم هم برای خلاصی از وزن اضافه راحتترین راه، یعنی جراحی لاغری را انتخاب میکنند. دکتر محمدجواد باقری، فلوشیپ فوقتخصص جراحی چاقی درمورد این که عملهای جراحی چاقی عوارض دارند یا نه، میگوید: «مطابق مطالعاتی که انجام شده، هر عمل جراحی عوارضی دارد اما مسأله اینجاست که مزایا جراحیهای چاقی زیاد زیاد تر از گمان عوارض آن است.»
یقیناً جراحی لاغری هم باید با مراعات نکات مهم پزشکی انجام شود. دکتر باقری با اشاره به سه شرط در عمل لاغری میگوید: «اول این که فردی که عمل را انجام میدهد باید فلوشیپ جراحی چاقی باشد. مورد دوم عمل باید از طریق لاپاراسکوپی انجام شود و شرط سوم هم منفعت گیری از مواد و وسایل استاندارد است. یقیناً نمیتوان او گفت کدام عمل برای لاغری عوارض کمتری دارد. اگر جراحی درست و اصولی انجام شود در هر روش میتواند به سلامت بیمار پشتیبانی کند.»
افرادی که دچار چاقی و اضافهوزن می باشند، همیشه برای دور زدن ورزش و رژیمهای غذایی یا احتمالا نتیجه نگرفتن از این راه حلها تن به جراحی لاغری میدهند، اما دکتر باقری در رابطه برگشت چاقی حتی در افرادی که جراحی انجام دادهاند، میگوید: «در هیچ روشی نمیتوان ضمانت کرد چاقی بازنگردد. اگر فرد جراحی لاغری انجام دهد و ملاحظات سپس از عمل را مراعات نکند، گمان برگشت چاقی زیاد است. به همین علت بیماران سپس از جراحی چاقی باید با تحول سبک زندگی، افت مقدار مصرف غذا و افزایش فعالیت بدنی، سوختوساز بدنشان کنترل شود.»
چاقی بیماری چند عاملی است، یکی از با اهمیت ترین عوامل آن ژنتیک است. نمیتوانیم برای جلوگیری از چاقی، ژنتیک را دستکاری کنیم، اما با علم امروز میتوانیم دستگاه گوارش را دستکاری کنیم تا افرادی که مبتلا به چاقی می باشند، بتوانند به وزن متعادل برسند. اما چه افرادی کاندیدای مناسبی برای جراحی می باشند؟ دکتر باقری در اینباره میگوید: «چاقی در ایران بشدت در حال شیوع است و میتواند فرد را با انواع و اقسام بیماریها درگیرکند، به همین علت افت وزن یکی از واجبات است که باید با روش درست انجام شود تا به سلامتی صدمه داخل نکند.
جراحی یکی از بهترین گزینهها است اما نه برای همه! افرادی که BMI بالای ۳۵ دارند و نتوانستهاند با ورزش و رژیمهای غذایی مناسب به وزن مطلوب برسند، کاندیدای مناسبی برای جراحی چاقی می باشند. این چنین افرادی که BMI بین ۳۰ تا ۳۵ دارند و بیماریهایی همانند دیابت، فشارخون، کبدچرب و عوارضی که مرتبط با چاقی است، دارند هم میتوانند عمل جراحی چاقی انجام بدهند.»
یکی از روشهای پرتبلیغ در بستر فضای مجازی، رویا فروشی برای لاغری است. کامنتهای پرتعدادی که زیر این پستها نوشته شده نیز از نتیجهقسمت بودن این قرصها خبر میدهد، اما هیچ کدام از این قرصهای لاغری نشان سلامت ندارد. این متخصص جراحی لاغری درمورد قرصها و آمپولهای لاغری که در فضای مجازی به فروش میرسد، توضیح میدهد: «قرصی که علتلاغری شود و قبول FDA و سازمان جهانی بهداشت را داشته باشد، نداریم. همه قرصهای به کلمه لاغری که در سرزمین به فروش میرسد، دارای آمفتامین و مخدر شیشه است.
بیمارانی را دیدهام که با مصرف این قرصهای لاغری دچار عوارض شدهاند. سه روز پیش خانمی برای جراحی لاغری به مطب من مراجعه کرد و تعریف میکرد، برای افت وزن از قرصهای لاغری که در فضای مجازی تبلیغ میشود منفعت گیری کرده و سپس از مصرف فرزندش را به شکل عنکبوت میدیده. یا هر بار بعد از مصرف دچار توهم میشده و فکر میکرده پشت سر همسرش چشم دارد… بیمار فرد دیگر هم داشتم که سپس از مصرف قرصهای لاغری و قطع آنها در بیمارستان روانپزشکی بستری شد. به همین علت صراحتاً میگویم چیزی با گفتن قرص لاغری نداریم.»
او در رابطه تأثیر آمپولهای مانجارو و اوزمپیک هم میگوید: «ثابت شده این آمپولها میتوانند در افت وزن مؤثر باشند، ولی در افراد خاص. افرادی که BMI بالایی نداشته باشند، میتوانند به طور مقطعی با تزریق آنها افت وزن را توانایی کنند، اما مسأله مهم اینجاست که این داروها موقتی بوده و وقتی که قطع شوند، برگشت وزن بیشتری خواهند داشت. این چنین روش گرانقیمتی است، نوشته مهمتر این که تا این مدت عوارض تزریق این آمپولها در طویلزمان اشکار نشده و معلوم نیست در آینده چه بر سر سیستم بدن افراد بیاورد، به همین علت به هیچ وجه منفعت گیری از این آمپولها پیشنهاد نمیشود و منطقی نیست.»
دسته بندی مطالب
اخبار سلامتی