به گزارش آفتاب شرق
به نقل از انلی مای هلث؛ هنگامی که سخن بگویید از مصرف پروتئین از طریق رژیم غذایی به بین میآید، طبق معمولً نقش آن در ترمیم و ساخت عضلات و بافتها مورد نظر است. اما سطوح پایین پروتئین در بدن میتواند تبدیل مشکلاتی شود که در ظاهر بیربط به نظر میرسند، همانند ادم که در واقع به معنی ورم ناشی از تجمع مایع در بافتهای بدن است.
با دکتر مانیش ایتولیکار، پزشک مشاور در بیمارستان فورتیس در منطقه مولوند، او مباحثه کرده است. او این چنین راهکارهایی را برای پیشگیری از این حالت اراعه داده است.
افتپروتئین چطور به ادم منجر میشود؟
دکتر ایتولیکار گفت: «افتپروتئین، بهاختصاصی در ربط با آلبومین که یکی از اجزای مهم پروتئین است، میتواند علتابراز ادم شود، چون آلبومین مسئول مهم نگه داری مایع درون رگهای خونی است. وقتی که سطح آلبومین پایین میآید، مایعات از رگها نشت کرده و در پاها و دیگر بافتهای نرم تجمع مییابد.»
مطابق اطلاعات منتشرشده در پایگاه StatPearls، آلبومین پروتئینی است که توسط کبد تشکیل و به جریان خون آزاد میشود. این پروتئین بهطور معمول در خون، فضاهای بینسلولی و برخی مایعات دیگر بدن یافت میشود. اما اگر مقدار بسیاری آلبومین در جاهایی همانند ادرار یا مایعات تجمعیافته در شکم (که به آن آسیت حرف های میشود) دیده شود، این میتواند نشانهای از اختلال در بدن باشد.
علائم اولیهای که باید مواظب آنها می بود
علائم اولیه ادم ناشی از افتپروتئین شامل موارد زیر است:
تورم در اطراف قوزک پا که امکان پذیر به سمت بالا گسترش یابد.
در بیماران بستری یا ناتوان، تورم امکان پذیر در ناحیه بین دو باسن ظاهر شود که به آن «ادم ساکرال» میگویند.
ادم گودگذار (Pitting Edema)، که با تشکیل فرورفتگی یا گود شدن محل ورم زمان سختی دادن اشکار میشود.
چطور مصرف پروتئین را افزایش دهیم
دکتر ایتولیکار نظر کرد که مصرف کافی پروتئین میتواند ادم را معکوس کند، اما این روال زمانبر است، چرا که بازسازی طبیعی پروتئین در بدن نزدیک به سه هفته زمان میبرد.
او این چنین پافشاری کرد که باید بیماری عرصهای که تبدیل افتپروتئین شده نیز اصلاح شود.
او گفت: «افتپروتئین میتواند به علت اختلالات مختلفی رخ دهد، از جمله سوءتغذیه ناشی از مشکلات دستگاه گوارش یا از دست دادن بیشازحد پروتئین از طریق کلیهها در بیماریهای کلیوی. به جز این دو، نارسایی قلبی، سیروز کبدی، بیماریهای مزمن ریوی، اختلالات واریسی در اندامهای تحتانی و بیماریهای غدد درونریز همانند کمکاری تیروئید نیز میتوانند علتابراز ادم شوند.»
برای افزایش مصرف پروتئین، میتوان از منبع های گیاهی همانند جوانهها یا منبع های حیوانی همانند گوشت، ماهی و لبنیات منفعت گیری کرد. بهترین منبع های پروتئین تخممرغ و شیر می باشند که بهراحتی میتوان آنها را داخل رژیم غذایی روزانه کرد.
علاوه بر این، در بیماران بدحال یا افرادی که نمی توانند نیازهای تغذیهای خود را از طریق رژیم معمولی فراهم کنند، مکملهای پروتئینی میتوانند سودمند باشند.
جمعبندی
اگرچه برای تعداد بسیاری امکان پذیر شگفتیآور باشد، اما افتپروتئین میتواند بعضی اوقات به ابراز ادم منجر شود؛ بهاختصاصی در شکم، پاها، دستها و کف پا. در حالی که افزایش مصرف پروتئین از طریق رژیم غذایی میتواند به کنترل این حالت پشتیبانی کند، در موارد شدید، امکان پذیر منفعت گیری از مکملهای پروتئینی پیشنهاد شود. با این حال، مشاوره با پزشک بهترین راهکار است.
این چنین باید به دیگر علائم افتپروتئین همانند ریزش مو، افزایش اشتها و ابتلا به عفونتهای شدید نیز دقت کرد، چون این نشانهها میتوانند به تشخیص علت مهم ورم پشتیبانی کنند. مسئلهی کلیدی این است که علت ورم را شناسایی کرده و با درمان مناسب آن را رفع نمایید.
دسته بندی مطالب
اخبار سلامتی