دوشنبه, اردیبهشت ۲۲, ۱۴۰۴

آیا وقوع زمین لرزه براثر خشکسالی‌ حقیقت دارد؟_آفتاب شرق

مریم یزدانی
4 Min Read


به گزارش آفتاب شرق

فریبرز ناطق الهی در خصوص وقوع زمین‌لرزه بر تاثییر خشکسالی او گفت: در علم حاضر بحثی بر این که خشکسالی تاثییر مستقیمی روی اتفاق زلزله دارد یا نه، وجود ندارد. در حقیقت در دهه قبل، فعالیت‌هایی برای شناسایی این نوشته انجام شده که آیا خشکسالی در یک پهنه می‌تواند سختی روی گسل‌ها را کمتر یا زیاد تر کند و آیا این خود علتزلزله می‌شود یا خیر؟ جمع‌بندی قاطعی برای اظهار نظر در این عرصه وجود ندارد، اما آنچه که به ذهن نزدیک‌تر است، این است که هنگامی خشکسالی می‌شود، به هر حال شرایط خاک و زیرساخت‌های پهنه‌ها و دشت‌ها به علت این که آب منطقه فروکش می‌کند و پایین‌تر می‌رود، سختی از روی گسل‌ها تحول می‌کند. لایه‌ها از آب خالی خواهد شد و این می‌تواند تأثیری روی زلزله و گسل داشته باشد، اما این تأثیر زیاد ناچیز است و به حدی نیست که بتوانیم با دستگاه‌ها یا حس‌گرها آن را اندازه‌گیری کنیم.

او گفت: در هیچ جای دنیا هم این کار انجام نشده است، اما عموما در برخی اوقات به طور اتفاقی، هنگامی در یک منطقه خشکسالی بیشتری وجود داشته، شواهد عینی از این که زلزله بیشتری رخ داده است، مشاهده شده است. حال تا چه حد این‌ها را می‌توان فرمول‌بندی کرد و به طور یک برنامه طبقه‌بندی شده به گفتن یک پارامتر زلزله اشکار کرد، کار سختی است. فعلاً در دنیا این چنین چیزی اثبات نشده است. علی‌رغم این که دانشمندان ایرانی و خارجی بر روی جذر و مد و تأثیرات آن کار می‌کنند، چیزی که به طور قاطع بتوانیم بگوییم که این اتفاق را تشدید می‌کند، وجود ندارد.

 

این زلزله‌شناس خاطرنشان کرد: افت سطح آب‌های زیرزمینی و فرونشست زمین می‌تواند در وقوع زلزله اثرگذار باشد. از نظر مهندسی خاک می‌توان دلایل خوبی برای تشدید این اتفاق استخراج کرد، اما به چه مقدار و درصدش، حقیقتا غیرقابل گفتن و جمع‌بندی است. مگر این که در دو دهه آینده مطالعات دقیق‌تری صورت گیرد و با مطمعن بیشتری بگوییم که اثرگذار است. آنچه که می‌دانیم، این است که اگر فرونشست در یک منطقه‌ای باشد و سطح آب زیرزمینی پایین‌تر رفته باشد و خاک فرونشست کرده باشد، اثرات زلزله اگر رخ دهد، مهیب‌تر و وحشتناک‌تر خواهد می بود.

ناطقی الهی با گفتن این که بی‌شک در وقوع زلزله هزاران پارامتر دخیل است، او گفت: اما این که بگوییم هنگامی هوا گرم می‌شود یا سرد می‌شود، وقوع اتفاقاتی همانند زلزله تشدید می‌شود، هیچ دلیلی علمی یا غیرعلمی فعلا برای آن وجود ندارد. تنها چیزی که موفق به مدیریت زلزله شده، اقداماتی است که انجام داده‌اند تا در برابر زلزله ساختمان‌ها مقاوم باشند.

این کارشناس در آخر اصرار کرد: این که ما دائماً بگردیم که آیا زمستان، تابستان، هوای سرد یا گرم تأثیر دارد، هزاران پارامتر می‌تواند علتزلزله شود و گسل فعالیت مهم زلزله است. اما بهترین کار این است که همانند کشورهایی چون آمریکا، مکزیک، ژاپن و شیلی برنامه‌های مقاوم‌سازی را در شهرهای خود تشکیل و آموزش‌های همگانی را در جامعه تحکیم کنیم. اگر زلزله رخ دهد، سیستم‌هایی دارند که با آن مقابله کنند. به این علت، زیاد تر از آنکه به علت بپردازیم، باید در روبه رو وقوع زلزله مقاوم باشیم.

دسته بندی مطالب
اخبار سلامتی

اخبار اجتماعی

سریعترین موتور جستجوگر خبر پارسی – اخبار لحظه به لحظه از معتبرترین خبرگزاری های پارسی زبان در آفتاب شرق

اخبار ورزشی

فرهنگ وهنر

اخبار تکنولوژی

کسب وکار

Share This Article