به گزارش آفتاب شرق
مطابق پژوهشی تازه، مصرف شکر به شکل مایع، همانند نوشابهها و آبمیوههای شیرین، تأثیر مخربتری بر متابولیسم بدن دارد و خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را به مراتب زیاد تر از مصرف همان مقدار شکر در غذاهای جامد همانند شکلات افزایش میدهد.
بر پایه گزارش Independent، محققان دانشگاه بریگم یانگ (BYU) دریافتند نوشیدن یک قوطی نوشابه میتواند برای سلامتی شما مضرتر از خوردن یک بسته شکلات باشد. این پژوهش مشخص می کند که بدن انسان قند مایع را به روشای کاملاً متفاوت از قند حاضر در غذاهای جامد هضم و دریافت میکند.
زیان زیاد تر نوشابه نسبت به شکلات
محققان میگویند علت تفاوت زیان نوشابه با شکلات، به نحوه متابولیسم «قندهای جداشده» (Isolated Sugars) برمیگردد. این قندها که بهوفور در نوشابهها، آبمیوههای صنعتی، نوشیدنیهای ورزشی و انرژیزا یافت خواهد شد، به شدت جذب و علتجهش ناگهانی قند خون خواهد شد. این فرایند کبد را تحت سختی قرار میدهد و متابولیسم آن را مختل میکند که نتیجه آن افزایش چربی کبد و تشکیل مقاومت به انسولین است، وضعیتی که عرصهساز مهم دیابت نوع ۲ محسوب میشود.
در روبه رو، قندهای طبیعی حاضر در مواد غذایی کامل همانند میوهها و غلات، بهعلت همراهی با فیبر، پروتئین و دیگر مواد مغذی، به آرامی جذب خواهد شد و این چنین سختی ناگهانی و مخربی را بر کبد داخل نمیکنند. درکل محققان میگویند نمیتوان همه قندها را با یک چشم دید و باید دقت کنیم که قندهای مایع زیان بیشتری دارند.
محققان برای رسیدن به این یافتهها، دادههای بیشتر از نیم میلیون نفر را در چندین قاره تجزیهوتحلیل کردند. یافتههای آماری آنها نشان داد هر وعده اضافی نوشابه یا نوشیدنی شیرینشده (نزدیک به ۳۵۵ میلیلیتر) در روز، خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را ۲۵ درصد افزایش میدهد. این افزایش خطر از همان اولین وعده مصرفی اغاز میشود و هیچ «اغاز ایمنی» برای آن وجود ندارد. هر وعده اضافی آبمیوه (نزدیک به ۲۴۰ میلیلیتر) در روز نیز این خطر را ۵ درصد زیاد تر میکند.
یافتههای این پژوهش در ژورنال Advances in Nutrition انتشار شده است.
دسته بندی مطالب
اخبار سلامتی