به گزارش آفتاب شرق
تیمی بینالمللی از باستانشناسان در تحقیق جدیدی اظهار کردهاند مردمان عصر آهن که در شمالغرب ایران امروزی زندگی میکردهاند، از نوع خاصی سرمه چشم بهگفتن زینت و آرایش منفعت گیری میکردهاند. به حرف های آنها، برخلاف سرمههای رایج، در ایران باستان بهجای سرب از گرافیت طبیعی و اکسید منگنز در سرمه منفعت گیری میشده است.
کشف تازه باستانشناسان در گورستان باستانی «کانی کوتر»، واقع در استان کردستان ایران انجام شده و نتایج آن در مجله علمی Archaeometry انتشار شده است. تیم تحقیقاتی به سرپرستی دکتر «سیلویا آمیکونه» از دانشگاه توبینگن آلمان، میانه بازدید مثالهایی از پودر سیاهرنگ حاضر در یک ظرف سفالی به این ترکیب غیرمعمول دست یافته است.
دکتر «شلیر امیریراد» از دانشگاه هایدلبرگ، که از اعضای کلیدی این پروژه است، میگوید:
«در این گورستان باستانی مثالهایی از تدفین نخبگان اولیه همراه با اشیای مورد قیمت کشف شده است؛ ازجمله آیینه، ابزارهای آرایش و یک ظرف حاوی پودری سیاهرنگ که همه انها دارای عناصر هنری آشوری می باشند.»
فرمول متفاوت سرمه چشم مربوط به ایران باستان
بازدیدهای علمی آنها مشخص می کند که برخلاف فرمولهای متداول آن دوران که طبق معمولً مبتنی بر ترکیبات آلی یا سرب بودهاند، در این مورد از گرافیت طبیعی منفعت گیری شده است. گرافیت طبیعی مادهای معدنی است که بهخوبی روی پوست مینشیند و به گمان زیادً در زمان منفعت گیری، ظاهری درخشان و فلزی به چشم میداده است. این چنین هیچ نشانهای از ترکیبات آلی در نمونه موردنظر یافت نشد.
آمیکونه در اینباره توضیح میدهد:
«تا این مدت نمیتوان با قطعیت او گفت که ترکیبات آلی از ابتدا در این ترکیب وجود نداشتهاند یا در گذر زمان تجزیه شدهاند. اما منفعت گیری از گرافیت و اکسید منگنز نشاندهنده منفعتگیری خلاقانه از منبع های معدنی محلی است؛ منابعی که در کوههای زاگرس بهوفور یافت خواهد شد.»
درنهایت پژوهشگران میگویند که یافته آنها نهتنها اطلاعات تازهای درمورد آداب آرایشی در جهان باستان فراهم میکند، بلکه دریچه جدیدی را برای فهمیدن بهتر زندگی فرهنگی و سبک زیستی نخبگان در منطقهای گمنام بین امپراتوری آشور و ایران باز میکند.
دسته بندی مطالب
اخبار سلامتی