چهارشنبه, تیر ۲۵, ۱۴۰۴

اعتراض فعالان به مسئولان حالت نابسامان اینترنت؛ کت تن کیه؟_آفتاب شرق

مریم یزدانی
15 Min Read


به گزارش آفتاب شرق

همایش «اینترنت، آینده ایران»، روز سه‌شنبه ۲۴ تیر ۱۴۰۴ در محل وزارت ارتباطات در قالب سه پنل تخصصی برگزار شد. در در پنل اول این همایش با گفتن «اقتصاد دیجیتال و آینده ایران»،‌ حاضران به محدودیت‌های اینترنت و اشکار نبودن مسئول تصمیمات در این عرصه اعتراض کردند.

به گزارش دیجیاتو، «احسان چیت‌ساز»، معاون سیاست‌گذاری و گسترش فاوا وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، با گفتن این که امروز دیگر در عرصه تاثییر اینترنت در اقتصاد دیجیتال و گسترش آینده اختلاف نظری وجود ندارد،‌ او گفت: «پلتفرم‌ها موتور محرک گسترش می باشند و اقتصادهای پیشرو، پیشرفت‌شان را مدیون اینترنت می باشند.» او با گفتن این که سیاست دولت و وزارت ارتباطات «اراعه اینترنت باز، عمومی و بدون محدودیت برای مردم است»، افزود: «متأسفانه طرفداران نگاه روبه رو این سیاست، امروز در این نشست وجود ندارند.»

فیلترینگ ناکامی خورده است

چیت‌ساز با اصرار بر این که سیاست‌ فیلترینگ ناکامی خورده و به هیچ کدام از اهدافش نرسیده است، او گفت: «۸۰ درصد مردم به ابزار مقابله با فیلترینگ (فیلترشکن‌ها) تجهیزمی باشند و نیازمندی عمومی وجود دارد که به آن جواب داده نشده است.»

او در ادامه گفت: «وجود ابزارهای دور زدن فیلترینگ، دستگاه‌های موبایل را به زامبی تبدیل کرده که ضد زیرساخت‌های سرزمین عمل می‌کنند و از طریق همین زامبی‌ها حملات دی‌داس به داخل و خارج از سرزمین انجام می‌شود.»

معاون وزیر ارتباطات او گفت: «اعمال محدودیت‌های زیاد تر جهت می‌شود که مردم به سمت اینترنت ماهواره‌ای بروند و به این ترتیب، اندوخته‌گذاری در قسمت هسته اقتصاد دیجیتال که اپراتورها می باشند، غیرممکن می‌شود در حالی که هر یک دلار اندوخته‌گذاری در هسته اقتصاد دیجیتال، ۸.۱ دلار برگشت اندوخته در لایه‌های دیگر را در پی خواهد داشت.»

او جذب جاسوس برای اسرائیل را از دیگر تبعات منفعت گیری از این فیلترشکن‌ها در سرزمین دانست و اصرار کرد: «همه این عوامل مشخص می کند که سیاست فیلترینگ پیروزی‌آمیز نبوده است. از طرفی آدرس غلط خواهند داد که فلان اپلیکیشن مشکل امنیتی دارد، در حالی که همه اینها به دسترسی‌هایی برمی‌گردد که ما روی تلفنهای موبایل به اپ‌های گوناگون می‌دهیم. این اطلاعات غلط از جامعه‌ای با این تعداد فارغ‌التحصیل دانشگاهی بعدی است.»

حاکمیت اینترنت را تهدید می‌داند

«حامد بیدی»، مدیرعامل پلتفرم کارزار، در این پنل به انتقاد از سیاست‌های محدودسازی و اینترنت طبقاتی پرداخت.

بیدی با اهمیت ترین چالش را قطع اینترنت دانست و او گفت: «از سال‌های قبل که اینترنت حتی به بهانه کنکور قطع می‌شد تا دوره‌های دیگر که دلایل امنیتی نقل شد، هشدار می‌دادیم که نگاه حاکمیت به اینترنت کودکانه است و آن را بازی و تفریح می‌بیند. امروز هم که از زبان برخی مسئولان حرف های می‌شود که اینترنت‌بازی را جمع کنید.»

او اصرار کرد: «این که اینترنت را یک بازی می‌دانند، فقطً اظهارنظر یک فرد نیست، بلکه رویکردی است که در همه مصوبات شورای عالی فضای مجازی هم دیده می‌شود.»

سریعترین موتور جستجوگر خبر پارسی – اخبار لحظه به لحظه از معتبرترین خبرگزاری های پارسی زبان در آفتاب شرق

او چالش بعدی را فیلترینگ دانست که به راهکاری سهل‌الوصول برای حاکمیت تبدیل شده است. بیدی او گفت: «امروز فیلترینگ به شبکه‌های اجتماعی محدود نیست. زیاد تر سایت‌های پرکاربرد و سایت‌های خبری بین‌المللی فیلتر می باشند و ناظر فیلترینگ پروتکل‌ها و پورت‌های اینترنت نیز به دلایل امنیتی هستیم.»

اختلالات اینترنت چالش فرد دیگر می بود که بیدی به آن اشاره کرد. این اختلالات به حرف های او، عمدتاً ناشی از تلاش برای مقابله با فیلترشکن‌ها است و بخشی نیز به طور به عمد برای افت تعداد کاربران شبکه‌های اجتماعی فیلترشده اعمال می‌شود.

مدیرعامل کارزار در ادامه به چالش اینترنت طبقاتی نیز اشاره کرد که هر بار به شکلی ابراز می‌کند.

او او گفت: «وقتی در سرزمین نگاه شب‌نامه‌ای به اینترنت وجود داشت که کسب‌وکارهای اینترنتی را پروژه نفوذ گفتن می‌کرد و موفق هم می بود. امروز نیز همین نگاه حاکم است.» به حرف های بیدی، مصوبه مجلس که استارلینک را محدود می‌کند، با این مقصد نگارش شده که وی‌پی‌ان نیز جرم‌انگاری شود.

او همه این عوامل را نشانه‌ای از این نوشته دانست که حاکمیت اینترنت را تهدید و عارضه‌ می‌داند.

امید از دست می‌رود

«رضا الفت‌نسب»، رئیس اتحادیه کشوری کسب‌وکارهای مجازی، سخنران دیگر این پنل می بود. او به از دست رفتن امید در کسب‌وکارهای دیجیتال اشاره کرد و او گفت: «این کسب‌وکارها چالش‌های متعدد فیلترینگ، فشارهای مالیاتی و محدودیت‌های اینترنتی را توانایی می‌کنند. ما عاشق این سرزمین هستیم اما بدون امید نمی‌شود سرزمین را ساخت. اما روز به روز با مشکلاتهای جدیدی که برای این کسب‌وکارها به وجود می‌آورند، ناامیدی زیاد تر می‌شود.»

الفت‌نسب رشد اقتصاد دیجیتال را نیازمند روشهای مدرن برنامه‌ریزی دانست و او گفت: «اقتصاد دیجیتال به شفافیت و گفتگو در دولت و ساختار تصمیم‌گیری نیاز دارد. اما نهادها و سازمان‌های گوناگون با نگاه سنتی و تصمیمات خلق‌الساعه برای این قسمت از اقتصاد مشکل‌آفرینی می‌کنند که آخرین مثالاش بسته شدن درگاه پلتفرم‌های طلا از سوی بانک مرکزی می بود. تا امروز موضوعات را امنیتی می‌کردند و امروز نیز جنگ را بهانه می‌کنند.»

حاکمیت نگاهش را به اقتصاد دیجیتال عوض کند

«امیر سیاح»، سرپرست معاونت اقتصادی و تنظیم مقررات مرکز ملی فضای مجازی، با گفتن این که «اقتصاد دیجیتال در ماجرای جنگ ۱۲روزه خوش درخشید، او گفت: «ماموریت حاکمیت این است که نگاهش را به این حوزه تحول دهد. اقتصاد دیجیتال را دردسر و تهدید نبیند و آن را ابزار و راه حل مشکل بداند.»

او او گفت: «امسال می‌خواهیم در مرکز ملی فضای مجازی و با پشتیبانی معاونت علمی ریاست جمهوری و وزارت ارتباطات، مجموعه رویدادهایی را برگزار کنیم که شرکت‌های نوآور بتوانند مشکلات حاکمیت را حل کنند تا کم کم بازی برد-برد شکل بگیرد.»

سیاح اصرار کرد که محدودیت‌هایی که از سمت حکومت برای کسب‌وکارهای اقتصاد دیجیتال تشکیل می‌شود، «یا ناشی از مقاومت کسب‌وکارهای سنتی یا تعارض منافع مسئولان است.»

او درمورد اعتراض‌ها به اینترنت طبقاتی و فیلترینگ نیز او گفت: «دو روش می‌تواند وجود داشته باشد. یک روش جنگیدن و تقابل است و روش دیگر گفتگو و تلاش برای مفاهمه. فکر می‌کنم روش دوم بهتر جواب می‌دهد چون قوت دست حکومت است.»

تفاهم خوب است، اگر فردی در سرزمین باقی بماند

«کتایون سپهری»، موسس شتابدهنده منش و مشاور گسترش کسب و کار، در عکس العمل به اظهارنظر سیاح او گفت: « این که می‌گویید باید رویکرد را به حل مسائل حکومت به دست استارتاپ‌ها تحول دهیم، خوب است به شرطی که فردی در مملکت مانده باشد. مشکل مهاجرت جدی است. تیم‌های نوآور با هر بحرانی که به وجود می‌آید مهاجرت می‌کنند و می‌روال.»

او افزود: «طبیعتاً امنیت است به اختصاصی در دوران جنگ برتری اول است. به این علت نمی‌خواهیم بگوییم امنیت فدا شود. اما آموزش و فرهنگ‌سازی روش بهتری نسبت به قطع اینترنت است.»

سپهری در ادامه گفت: «بازدید کنید که قطع اینترنت چه مقدار به کسب‌وکارهای کوچک و به‌اختصاصی زنان روستایی صدمه می‌زند. در سال ۱۴۰۱ بین ۹ تا ۱۱ میلیون نفر در اینترنت و اینستاگرام که تعداد بسیاری از آنها زنان روستایی بودند، محصولات‌شان را می‌فروختند. اما فیلترینگ اینستاگرام زندگی آنها را نابود کرد و همه درآمدشان را گرفت.»

در حوزه اینترنت خیانت ملی اتفاق افتاده است

بیدی، در ادامه او گفت: «در حوزه اینترنت یک خیانت در سطح ملی اتفاق افتاده و فردی هم آن را گردن نمی‌گیرد. مرکز ملی فضای مجازی هیچ‌گاه پاسخگو نیست.»

او سوال کرد: «مسوولیت این خیانت ملی با کیست؟ اگر کتمان می‌کنید و حالت جاری را مطلوب می‌دانید که همین اینترنت‌بازی را هم جمع کنید. ما تحمل این دورویی را نداریم و باید تکلیف جامعه با حاکمیت دورو اشکار ‌شود.»

مدیرعامل کارزار نتیجه این خیانت را با ذکر آمارهایی از مقدار اندوخته‌گذاری خطرپذیر در کشورهای گوناگون فرمود و او گفت: «در دو سال قبل استارتاپ‌ها در آمریکا ۲۵۰ میلیارد دلار اندوخته خطرپذیر جذب کرده‌اند، این رقم در چین ۸۰ میلیارد دلار، در بریتانیا ۳۰ میلیارد دلار، آلمان ۱۵ میلیارد دلار، در اسرائیل ۷ میلیار دلار، در امارات ۳ میلیارد دلار، در عربستان ۲ میلیارد دلار و در ترکیه ۱.۵ میلیارد دلار بوده که قسمت مهمی از این اندوخته‌گذاری‌ها از منبع های خارجی تامین شده است. اما کل اندوخته‌گذاری خطرپذیر در ایران ۱۰۰ میلیون دلار بوده؛ یعنی در امارات ۳۰ برابر، در بریتانیا ۳۰۰ برابر و در آمریکا ۲۵۰۰ برابر سرزمین ما اندوخته‌گذاری خطرپذیر انجام شده است.»

او در ادامه گفت: «چه چیزی از اقتصاد دیجیتال ما مانده است؟ ما که در دهه ۸۰ در دنیا قابلیت رقابت در پلتفرم‌های کاربرمحور داشتیم، امروز حتی در خاورمیانه هم حرفی برای گفتن نداریم.»

1752640070 144 اعتراض فعالان به مسئولان حالت نابسامان اینترنت؛ کت تن کیه؟ آفتاب

کت اینترنت تن کیست؟

الفت‌نسب در ادامه او گفت: «ما تا این مدت نمی‌دانیم کت اینترنت تن کیست. اشکار نیست نوشته اینترنت و حواشی آن را کجا مدیریت می‌کند. در نوشته مطرح صیانت تا دفتر رهبری هم رفتیم عکس العمل‌ها همه این می بود که با آن موافق نیستیم. اما در عمل دیدیم که اتفاقات فرد دیگر افتاد.»

او اصرار کرد: «باید شخص یا نهاد مسئول حالت اینترنت اشکار شود. هنگامی رئیس‌جمهور دستور بازکردن واتس‌اپ را می‌دهد، ولی مرکز ملی اجرا نمی‌کند، تکلیف چیست؟ حتی به‌نظر می‌رسد نهادهای امنیتی با فیلترینگ مخالفند»

رئیس اتحادیه کسب‌وکارهای مجازی در ادامه گفت: «کسب‌وکارهای دیجیتال در کرونا اهمیت خود را ثابت کردند. در دوران جنگ ۱۲ روزه که تعداد بسیاری از کسب‌وکارها تعطیل شدند، همکاران ما بودند که برای مردم امنیت خاطر تشکیل کردند. جنگ با اسرائیل همه شد اما جنگ با دستگاه‌های دولتی تا این مدت ادامه دارد. فضا را به سمتی نبرید که اگر مجدد دچار جنگ شدیم، کسب‌وکارها دیگر انگیزه‌ای برای فعالیت نداشته باشند.»

او با گفتن این که بعد از آخر جنگ، قولها درمورد مشکلات مالیاتی و بیمه‌ای نیز فراموش شده، اصرار کرد: «در زیاد از کسب‌وکارها مقدار فروش به ۵۰ درصد زمان پیش از جنگ هم نرسیده است. ما توقع داریم حاکمیت کنار ما باشد. از دید من فردی که در نهادی نشسته و محدودیت تشکیل می‌کند، خائن و نفوذی است. باید اشکار شود چرا افرادی در این دوران به جای حل مسائل برای کسب‌وکارها مشکل و تشویش در جامعه تشکیل می‌کنند.»

حق دارید عصبانی باشید!

سیاح در عکس العمل او گفت: «فعالان اقتصاد دیجیتال حق دارند عصبانی باشند. من هم اگر از محل بیت‌المال ارتزاق نمی‌کردم و از جیب خودم اندوخته‌گذاری می‌کردم و می‌دیدم تصیمات در حوزه اینترنت و دیگر عمل های دستگاه‌های دولتی،‌ امکان برنامه‌ریزی را از من می‌گیرد و سود من را کم می‌کند، در حالی که خود مدیر دولتی حقوق و پاداش آخر سالش را می‌گیرد، غمگین و عصبانی می‌شدم.»

او افزود: «اما اگر می‌خواهیم مساله را حل کنیم، نظر من این است که مطالبات دقیق و روشن باشد.»

سیاح او گفت: «سازمان‌هایی همانند غذا و دارو، بانک مرکزی، بیمه و سازمان راهداری برای کسب‌وکارهای نوین مشکل تشکیل می‌کنند تا جایی که اقتصاد دیجیتال ما نسبت به یک دهه قبل کم شدن کرده و امروز از کشورهای همسایه عقب افتاده‌ایم. ما این مسائل را نقل کردیم و روسای قوا دستور دادند ستادی برای حل مشکلات تاسیس شود.»

اولین خروجی ستاد تسهیل اقتصاد دیجیتال: اینترنت طبقاتی

سیاح در ادامه گفت: «این ستاد را به‌صورت آزمایشی راه‌اندازی کردیم که خروجی‌اش اعطای دسترسی به‌اینترنت آزاد به کسب‌وکارهای اقتصاد دیجیتال می بود. شرکت‌ها آمدند آی‌پی‌ دادند و ما اینترنت را برای‌شان باز کردیم.»

به حرف های سیاح، ستاد تسهیل اقتصاد دیجیتال که کار او را آزمایشی اغاز کرده می بود،‌ از امروز رسماً فعال می‌شود و تلاش دارد مشکلاتی همانند اختلال جی‌پی‌اس را نیز حل کند.

ما با رانت اینترنت طبقاتی ساکت نمی‌شویم

حامد بیدی در عکس العمل به نظر مفاهمه با حاکمیت به گفتن مثالی پرداخت و او گفت: «آب زمین‌های ما را قطع کرده و سم ریخته‌اند. سپس در حال تبر زدن به درختان می‌گویند بیایید مفاهمه کنیم تا به درخت‌هایی که همراهی می‌کنند تبر نزنیم. شما هزاران باغ را ویران کردید و اکنون سخن از تفاهم می‌زنید.»

او اصرار کرد: «قضیه این نیست که برخی را با رانت اینترنت طبقاتی ساکت کنیم. قضیه ۸۰ میلیون نفر است که نمی‌دانند اینترنت را چه فردی بسته و با وجود تایید غلط بودن، این سیاست تا این مدت ادامه دارد. اگر فکر می‌کنید فیلترینگ درست است از آن حمایتکنید. ما این رانت را نمی‌پذیریم. صدای بلند جامعه را بشنوید.»

دسته بندی مطالب
اخبار سلامتی

اخبار اجتماعی

اخبار ورزشی

فرهنگ وهنر

اخبار تکنولوژی

کسب وکار

Share This Article