به نقل از گروه اجتماعی ، محمد رئیسزاده؛ رئیس کل سازمان نظام پزشکی صبح امروز دوم اسفندماه ۱۴۰۲ در هشتمین همایش سلامت معنوی اسلامی با محوریت «قرآن، سلامت معنوی اسلامی و جامعه» که به میزبانی دانشگاه علوم پزشکی قم در سالن همایشهای غدیر برگزار شد، ضمن سپاس از کوششهای رئیس فرهنگستان علوم پزشکی و رئیس گروه سلامت معنوی فرهنگستان علوم پزشکی سرزمین به جهت در اهتزاز نگه داشتن پرچم “سلامت معنوی اسلامی” او گفت: بر پایه قانون سازمان نظام پزشکی مصوب سال ۱۳۸۳ مجلس شورای اسلامی، اشاعه و جاری ساختن قیمتهای اسلامی در جامعه پزشکی جزو ماموریت های سازمان نظام پزشکی است.
او گفت: سازمان نظام پزشکی، بستر و مجموعه ضوابط اجرا و اراعه خدمات توسط همه آحاد جامعه پزشکی است یعنی همه فارغ التحصیلانی که در حوزههای پزشکی توسط دانشگاهها و وزارت بهداشت آموزش داده خواهد شد، در این بستر و مجموعه ضوابط باید به اراعه خدمت بپردازند.
وی او گفت: سازمان نظام پزشکی در او گفت و گو سلامت معنوی اسلامی ماموریت مهمی بر مسئولیت دارد که تا بحال به خوبی به آن پرداخته نشده است و نقش موثر آن در همین همایشها اشکار است. با این وجود، امیدواریم بتوانیم با هدایت فرهنگستان علوم پزشکی نقش موثری را ایفا کنیم.
رئیسزاده با اشاره به سه او گفت و گو مهم در حوزه سلامت معنوی اسلامی اظهار کرد: سلامت معنوی اسلامی باید برای آحاد جامعه پزشکی به طور درست تبیین بشود و بتوانیم آن را از سلامت معنوی سکولار افتراق دهیم. از طرفی همانطور که رئیس فرهنگستان علوم پزشکی سرزمین در کنار سلامت جسمی، روانی و اجتماعی، سلامت معنوی را نیز جز یکی از مولفههای سلامت به حساب آوردند با این وجود، در این عرصه رویکرد ما متفاوت است و این تفاوت را باید مطالبه گری کرد. به طوری که بتوان از طریق نامه نگاری و اراعه مستندات به سازمان بهداشت جهانی و دیگر مراجع ذیربط او گفت و گو سلامت معنوی اسلامی را مطالبه کنیم. یقیناً او گفت و گو آنها این است که از معنویت منفعت گیری کنیم که سلامتی حاصل بشود و به زندگی دنیایی و سکولارمان برگردیم در حالیکه آنچه ما از مجموعه فرمایشات بزرگان هم در حوزه و هم در دانشگاه منفعت گیری کردیم همه ابعاد سلامتی باید در خدمت معنویت قرار بگیرند. یعنی ما نوعی از سلامتی را میخواهیم که مقصد آن معنویت، مطابق تعریف اسلام است.
رئیس کل سازمان نظام پزشکی با اصرار بر مرزبندی بین سلامت معنوی اسلامی و مفاهیم سکولارهمچنین ضمن اشاره به تبیین سلامت معنوی اسلامی برای آحاد جامعه پزشکی او گفت: او گفت و گو دوم، رسیدن به التزام و الزام در حوزه سلامت معنوی است. در واقع سپس از برگزاری هشتمین همایش ” سلامت معنوی اسلامی” ما باید بتوانیم التزام به سلامت معنوی اسلامی را در جامعه پزشکی نهادینه کنیم. یقیناً این ماموریت ما و دانشگاههای علوم پزشکی است به طوریکه افراد جامعه پزشکی باید بدانند در او گفت و گو سلامت معنوی به چه چیزهایی ملتزم باشند و به گفتن یک تکلیف آن را بدانند. سپس از آن به الزام برسیم و به گفتن اجبار قانونی در نظر گرفته بشود.
وی او گفت: سازمان نظام پزشکی در حوزه اخلاق پزشکی یک سری کدهایی را در منشور اخلاق پزشکی تنظیم کرده است. در حوزه اخلاق و شئون برخورد با بیمار نیز کد داریم چنانچه فردی علاوه بر قصور شان و شئون و حق بیمار را مراعات نکرد بتوانیم در هیاتهای انتظامی بازدید کنیم.
رئیسزاده با گفتن این که در حوزه سلامت معنوی باید از التزام به الزام برسیم، گفت: ما نمیتوانیم با فرد متدین و با آداب تشیع با فرهنگ سکولار سخن بگویید کنیم.
وی او گفت: برای رسیدن به الزام و التزام در حوزه سلامت معنوی اسلامی نیاز به آموزش داریم که در دوران تحصیل و نیز دورههای بازتوانی و بازآموزی ظرفیتهایی را جهت آموزش سلامت معنوی اسلامی فراهم کنیم. به نظر میرسد ما به درسنامه جامع با پشتیبانی فرهنگستان علوم پزشکی در این حوزه نیازداریم. اگر قرارباشد سلامت معنوی اسلامی را به دانشجوی ترم اول پزشکی آموزش دهیم باید بتوانیم کتابنامه یا درسنامهای را تدوین کنیم که هم در دوره دانشگاهی و نیز دورههای بازآموزی رشتههای گوناگون پزشکی آن را آموزش دهیم تا به روش لانهگزینی در جامعه پزشکی نهادینه بشود.
رئیسزاده خاطرنشان کرد: برای این که سلامت معنوی اسلامی به درستی در جامعه پزشکی نهادینه بشود و به انحراف کشیده نشود باید بتوانیم از نظارت و هدایت روحانیت و نهاد حوزه و مرجعیت منفعت مند شویم.
در ادامه، مهدی مصری؛ رئیس دانشگاه علوم پزشکی قم با گفتن این که معنویت امنیتساز، بشرساز و سلامتساز است، اظهار کرد: امروزه بشر در برخی از شرایط، مرزهای انسانی و اخلاقی را رد کرده است همانند صهیونیستها که بلاهای تعداد بسیاری بر سر مردم غزه آوردهاند.
وی با گفتن این که هزینههای درمان زیاد گران است، او گفت: او گفت و گو تعارض منافع و افزایش بار بیماریها با این شیوه و سبک زندگی غلط مشکلساز شده است؛ افزایش صدمههای اجتماعی، افت مسئولیتپذیری اجتماعی، افزایش هزینه پرورش نیروهای تخصصی و واگرایی اجتماعی از دیگر مشکلات پیشروی ما است.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی قم با گفتن این که معنویت، کرامت و حکمت سه موضوعی است که در حوزه درمان به آن نیاز داریم، فرمود: ما باید حکمتهای علوم انسانی را دریابیم و در حوزه سلامت نهادینه کنیم.
وی خاطرنشان کرد: در او گفت و گو معنویت و سلامت معنوی باید به قرآن و عترت برگردیم تا بتوانیم به نتیجه مطلوب و موردنظر برسیم و راهی که از مسیر ایمان و معنویت میرویم، جلوتر از راهی است که از مسیر علم میرویم.
مصری با اصرار بر این که دایره معنویت گسترده است و ما به یک سلامت پایدار نیاز داریم، نقل کرد: ما به گفتن نمونه به یک مدل خدمت بهینه، جامع و یکپارچه در حوزه سرطان رسیدهایم که پیشگیری، غربالگری زودرس و سبک زندگی در همه این عرصهها دیده شده است.
وی او گفت: اگر فلسفه سلامت و سبک زندگی را در کنار هم قرار دهیم، میتوانیم دیگر ابعاد اجتماعی و اقتصادی را تحت تاثییر قرار داده و مشکلات مردم را افت دهیم.
انتهای مطلب/
مبع