شنبه, اردیبهشت ۲۰, ۱۴۰۴

تنسور G4 تلفنهای پیکسل 9_آفتاب شرق

مریم یزدانی
12 Min Read


به گزارش آفتاب شرق

گوگل پیکسل ۹ با ویژگی‌های سخت‌افزاری و نرم‌افزاری تازه بسیاری اراعه شده و تعداد بسیاری از آن‌ها را مدیون پردازنده جدیدش، گوگل تنسور G4، است. این پردازنده که بر پایه تنسور G3 اراعه شده، سال قبل ساخته شده و پردازنده‌ای نیمه‌سفارشی است که با همکاری سامسونگ ساخته شده و از هسته‌های CPU و GPU شرکت ARM منفعت می‌برد و فناوری‌های داخلی گوگل برای هوش مصنوعی، عکاسی و امنیت را به کار گرفته است. احتمالا این پردازنده تازه به اندازه تراشه‌ای که گوگل ابتدا در نظر داشت، نوآورانه نباشد اما توانمندیهای بسیاری دارد.

از زبان گوگل، ویژگی‌های برجسته تنسور G4 شامل ۲۰ درصد شدت زیاد تر در مرور وب، ۱۷ درصد شدت زیاد تر در بازکردن برنامه‌ها و افت مصرف انرژی تا ۲۰ درصد برای منفعت گیری‌های روزمره است؛ تا بحال جزئیات فرد دیگر را از گوگل نشنیده‌ایم. در این نوشته، چیزی را که درمورد پردازنده گوگل پیکسل ۹ می‌دانیم و آنچه فکر می‌کنیم درمورد آن می‌دانیم، توضیح دادیم.

ویژگی‌های تنسور G4

گوگل تنسور G4 گوگل تنسور G3 گوگل تنسور G2
CPU یک هسته Arm Cortex-X4 (3.1GHz)
سه هسته Arm Cortex-A720 (2.6GHz)
چهار هسته Arm Cortex-A520 (1.92GHz)
یک هسته Arm Cortex-X3 (2.91GHz)
چهار هسته Arm Cortex-A715 (2.37GHz)
چهار هسته Arm Cortex-A510 (1.70GHz)
دو هسته  Arm Cortex-X1 (2.85GHz)
دو هسته Arm Cortex-A78 (2.35GHz)
چهار هسته Arm Cortex-A55 (1.80GHz)
GPU (پردازنده گرافیکی) Arm Mali-G715 (MC7?)
(940MHz)
Arm Mali-G715 MC7
(890MHz)
Arm Mali-G710 MP7
رم LPDDR5X LPDDR5X LPDDR5
یادگیری ماشینی واحد پردازنده تنسور نسل سوم واحد پردازنده تنسور نسل سوم واحد پردازنده تنسور نسل سپس
کدک‌ها H.264, H.265, VP9, AV1 H.264, H.265, VP9, AV1 H.264, H.265, VP9, AV1
مودم اگزینوس ۵۴۰۰
4G LTE
5G sub-6Ghz و موج میلی‌متری
وای‌فای ۷
بلوتوث ۵ ایکس
ربط ماهواره‌ای
اگزینوس 5300i
4G LTE
5G sub-6Ghz و موج میلی‌متری
وای‌فای ۷
بلوتوث ۵.۳
اگزینوس 5300b
4G LTE
5G sub-6Ghz و موج میلی‌متری
وای‌فای 6E
بلوتوث ۵.۲
گره پردازشی سامسونگ ۴ نانومتری (4LPP+ ?) سامسونگ ۴ نانومتری سامسونگ ۵ نانومتری

اگر ویژگی‌های تراشه‌های قبلی تنسور را بدانید، تعداد بسیاری از ویژگی‌های Tensor G4 نیز برایتان آشناست. این تراشه از هسته‌های CPU و GPU شرکت ARM منفعت می‌برد و با منفعت گیری از یکی از لیتوگرافی‌های ۴ نانومتری سامسونگ ساخته شده است. شایعه شده که این فرایند همان گره پردازشی 4LPP+ است که در اگزینوس ۲۴۰۰ سامسونگ نیز منفعت گیری شده اما گوگل این نوشته را قبول نکرده است.

گوگل جزئیات دقیقی از چیدمان تنسور جی ۴ اراعه نداده اما مطابق اطلاعات تنظیمات CPU شامل یک هسته Cortex-X4 با شدت ۳.۱ گیگاهرتز، سه هسته Cortex-A720 با شدت ۲.۶ گیگاهرتز و چهار هسته Cortex-A520 با شدت ۱.۹۵ گیگاهرتز است. هسته‌های مورداستفاده در پردازنده تازه گوگل هسته‌های نسل جاری می باشند اما نسبت به تراشه‌های نسل بعدی که تا آخر سال ۲۰۲۴ اراعه خواهد شد، یک قدم عقب‌تر خواهند می بود. بااین‌حال، حرکت به‌سمت هسته‌های بزرگ‌تر و جدیدتر همان چیزی است که علتافزایش عملکردی می‌شود که گوگل ادعا کرده است؛ به‌اختصاصی برای انجام وظایفی که باید با شدت انجام شوند؛ همانند بازکردن برنامه‌ها. هسته‌های تنسور جی ۴ نسبت به نسل‌های قبلی خود کارآمدتر و به‌نوعی مهر تأییدی برای ادعای گوگل درمورد افت مصرف می باشند.

تنسور جی ۴ یک هسته میانی کمتر از تنسور جی ۳ دارد که امکان پذیر کارکرد بالقوه چندرشته‌ای تراشه را افت دهد اما می‌تواند مقداری از قوت را برای شدت‌های بالاتر آزاد کند. باید چشم به راه بنچمارک‌ها باشیم تا یقین شویم کارکرد برای ماموریت های تک‌هسته‌ای زیاد تر به چشم بخورد؛ اما برای انجام ماموریت های چندرشته‌ای سنگین همانند بازی‌های موبایل کارکرد چندان متغیری نمی‌بینیم.

تراشه‌های سنسور گوگل هیچ زمان برای کارکرد بسیار سریع طراحی نشده‌اند و G4 نیز از این قاعده مستثنی نیست. گزارش‌ها حاکی از آن است که Tensor G4 هم چنان از پردازنده گرافیکی Mali-G715 با معماری ARM منفعت گیری می‌کند. اطلاعات منتشرشده درمورد پیکربندی هسته‌ها تا این مدت قابل‌قبول نیست اما فکر می‌شود به گمان زیادً همان چیدمان هفت‌هسته‌ای نسل قبلی بدون حرکت به‌سمت منفعت گیری از گره پردازشی کوچک باشد که در آن شدت کلاک کمتر از ۶ درصد کارکرد را تا حدودی افزایش می‌دهد. کاربرهای گیمر پیکسل ۹ هم چنان با پردازنده‌ای بین‌رده روبه رو‌اند که در حوزه پردازنده‌های پرچم‌دار از تراشه‌های اسنپدراگون و دایمنسیتی عقب‌تر است. وجود یک هسته پردازنده گرافیکی ثابت با برند Mali نیز به معنی پشتیبانی‌نکردن گوشی تازه پیکسل از فناوری رRay tracing (ردیابی پرتو) است.(که Immortalis Arm نامیده می‌شود.)

پردازنده‌های Tensor گوگل هیچ زمان با مقصد دستیابی به کارکرد بسیار سریع طراحی نشده‌اند، بلکه زیاد تر برای فعال‌سازی ویژگی‌های بی همتا تشکیل شده‌اند. بااین‌حال به نظر می‌رسد، جهش بین G3 و G4 کمترین مقدار ترقی ایجادشده در تراشه‌های گوگل تا بحال محسوب می‌شود و احتمالا علاقه‌مندان را به این فکر بیندازد که آیا خرید گوشی تازه از نظر کارکرد قیمت دارد یا خیر.

برخورداری از ویژگی‌های هوش مصنوعی تازه

ویژگی های هوش مصنوعی تراشه تنسور G4 گوگل

بدون تردید، منفعت‌مندی از توانمندیهای فناوری هوش مصنوعی که منفعت گیری از ویژگی‌های تازه مدل زبانی جمینی و عکاسی محاسباتی گوگل را مقدور کرده، یکی از انگیزه‌های ساخت تراشه‌های تنسور است. گوگل به‌شدت از راز واحد پردازشی تنسور (TPU) خود که به‌گفتن بخشی از فناوری مبتکرانه ابری دیپ مایند گسترش یافته، محافظت می‌کند اما چند مسئله را آشکار کرده است؛ قابلیت مهم تراشه تازه گوگل نرخ خروجی ۴۵ توکن در ثانیه است که در صنعت تراشه‌سازی مقدار بالایی محسوب می‌شود، حتی ۳۰ توکن‌درثانیه هم برای پیشی‌گرفتن از سریع‌ترین واحدهای خوانش اطلاعات نیز به قدر کافی سریع است.

 این معیار با به‌کارگیری مدل زبانی جمینی نانو (Gemini Nano) روی دستگاه برای اجرای ویژگی تازه مرتبط با گرفتن اسکرین‌شات در تلفنهای پیکسل، به‌ دست‌آمده است. مطابق اطلاعات مدل زبانی جمینی نانو در نسخه‌ای با حداکثر ۳.۵ میلیارد پارامتر اراعه می‌شود. برای قیاس باید بگوییم که پردازنده اسنپدراگون ۸ نسل ۳ برای مدل زبان بزرگ ۱۰ میلیارد پارامتری خود، ۱۵ توکن در ثانیه خروجی می‌دهد و پردازنده دایمنسیتی ۹۳۰۰ مدیا با ۷ میلیارد پارامتر، ۲۰ توکن‌درثانیه را مدیریت می‌کند؛ به این علت واحد پردازشی گوگل سریع است اما در عرصه پردازش توکن‌ها، چندان از رقبای خود جلوتر نرفته است.

سریعترین موتور جستجوگر خبر پارسی – اخبار لحظه به لحظه از معتبرترین خبرگزاری های پارسی زبان در آفتاب شرق

ویژگی‌های این AI فقط بخشی از اطلاعاتی را در برمی‌گیرد که گوگل درمورد قابلیت‌های هوش مصنوعی Tensor G4 معارفه کرده؛ واحد پردازشی تنسور و تعداد بسیاری از اجزای دیگر G4 انگارً همانند Tensor G3 می باشند. G4 همان هسته هوش مصنوعی نسل سوم ریو (Rio) مورداستفاده در تراشه سال قبل است؛ به این علت هر ویژگی هوش مصنوعی انحصاری پیکسل ۹ فقطً مربوط به تراشه تازه نمی‌شود.

  یقیناً تلفنهای پیکسل ۹ همه توانمندیهایش را مدیون پردازنده قوی خود نیستند. گوشی پیکسل ۹ با ۱۲ گیگابایت و مدل‌های پروی آن با ۱۶ گیگابایت رم اراعه شده‌اند. هوش مصنوعی برای اجرای مدل‌های پیچیده نیازمند دسترسی به حافظه سریع و زیاد است. گوگل اذعان کرده اولین بار است که بخشی از رم را به‌صورت اختصاصی برای اجرای مدل زبانی جمینی در دستگاه جدا کرده تا مانع منفعت گیری دیگر اپلیکیشن‌ها از آن مقدار حافظه بشود و توانایی هوش مصنوعی روان‌تری فراهم کند. گوگل دقیقاً نگفته چه مقدار از حافظه رم جدا شده اما به نظر می‌رسد تعلق بخشی از حافظه رم برای اجرای ویژگی‌های AI باید توانایی روان‌تری از منفعت گیری از هوش مصنوعی فراهم کند و علتتقویت ویژگی‌های جدیدی می‌شود، حتی اگر خود Tensor G4 چیز جدیدی برای اراعه در عرصه هوش مصنوعی نداشته باشد.

دیگر ویژگی‌های شاخص تنسور G4

ویژگی‌های شاخص تراشه تنسور G4 گوگل

همان گونه که گفتیم به نظر می‌رسد تعداد بسیاری از اجزای داخلی خاص Tensor G4 همانند Tensor G3 است؛ این اجزا شامل واحد پردازشی تنسور برای هوش مصنوعی، پردازنده سیگنال دیجیتال GXP برای دوربین و صدا، کدک BigWave و تراشه امنیتی Titan M2 می‌شود که همه انها شبیه نسل قبلی می باشند. در G4 هیچ ارتقایی نسبت به G3 دیده نمی‌شود؛ به این علت انتظار می‌رود کارکرد پردازنده تازه در این عرصه‌ها با کارکرد پردازنده سال قبل یکسان باشد.

 بر پایه اطلاعات منتشرشده، Tensor G4 در سری Pixel 9 با مودم جدیدتر اگزینوس ۵۴۰۰ اراعه شده که به‌صورت اکسترنال به پردازنده متصل می‌شود. به نظر می‌رسد مودم جدیدتر باید به از بین بردن مشکلات اتصال و افت شارژ که در پیکسل‌های قبلی وجود داشت، پشتیبانی کند. حرف های می‌شود که مصرف این مودم تا ۵۰ درصد کمتر از مودم ۵۳۰۰ تلفنهای سری پیکسل ۸ است.

مودم ۵۳۰۰ از مجموعه ویژگی‌های 3GPP Rel. 17 حمایتمی‌کند که شامل حمایتاز شبکه‌های غیرزمینی 5G (NTN) می‌شود. این ویژگی امکان منفعت‌مندی از قابلیت تازه ربط ماهواره‌ای در تلفنهای پیکسل ۹ برای ارسال مطلب‌های SOS را فراهم می‌کند.

دیگر ویژگی‌های مورد انتظار تنسور G4

Tensor G4 یکی از برگ‌های برنده تلفنهای پیکسل ۹ محسوب می‌شود؛ این تراشه علتتقویت کارکرد و کارایی در قسمت‌های CPU و مودم تلفنهای پیکسل ۹ نسبت به تلفنهای قبلی پیکسل شده است که در منفعت گیری‌های روزمره اهمیت بسیاری دارد؛ یقیناً متأسفانه هیچ‌چیز جدیدی برای گیمرها ندارد و همانند همیشه از چیپست‌های رقیب که اواخر سال ۲۰۲۴ اراعه خواهد شد، پیشی نخواهد گرفت.

متأسفانه در عرصه‌های هوش مصنوعی یا عکاسی، اصلاً بهبود عملکردی در تنسور G4 نمی‌بینیم؛ این تراشه زیاد تر همانند محصولی است که موقتاً برای از بین بردن نیاز ساخته شده تا گوگل را از وابستگی به سامسونگ برای گسترش نیمه‌‌رسانه‌ها نجات دهد و به‌زودی با محصول فرد دیگر جانشین می‌شود.

Tensor G4 همانند ستون فقرات ویژگی‌های بی همتا و قوی هوش مصنوعی در سری پیکسل ۹ است که به نظر می‌رسد می‌تواند برای ساخت برخی از تلفنهای هوشمند برجسته‌ای که قیمت خرید دارند، منفعت گیری شود. بااین‌حال منفعت گیری از تراشه TSMC برای پردازنده Tensor G5 جهت منفعت گیری در تلفنهای پیکسل ۱۰ می‌تواند اتفاق شوق‌انگیزی باشد.

دسته بندی مطالب
اخبار سلامتی

اخبار اجتماعی

اخبار ورزشی

فرهنگ وهنر

اخبار تکنولوژی

کسب وکار

Share This Article