شنبه, اردیبهشت ۲۰, ۱۴۰۴

سحابی سیاره‌نمای اسپیروگراف از نگاه هابل_آفتاب شرق

مریم یزدانی
2 Min Read


به گزارش آفتاب شرق

عکس روز ناسا نمایی شگفت‌انگیز از سحابی سیاره‌نمای IC۴۱۸ را نمایش می‌دهد. این عکس که با تلسکوپ فضایی هابل ثبت شده، با رنگ‌های کاذب تحکیم شده است تا جزئیاتی شگفت انگیز از ساختارهای پیچیده این سحابی را نمایش دهد.

در عکس روز ناسا چه می‌بینیم؟

چه چیزی بافت شگفت سحابی IC 418 را به وجود اورده است؟ این سحابی که به‌علت شباهتش به نقش‌های ابزار طراحی چرخ‌نگار (دایره جادویی اقلیدس)، «سحابی اسپیروگراف» نامیده می‌شود، الگوهای پیچیده و شگفت‌انگیزی دارد که تا این مدت کامل فهمیدن نشده‌اند.

یکی از فرضیه‌ها این است که این الگوها ناشی از بادهای آشفته‌ای باشند که از ستاره متغیر مرکزی این سحابی منشأ می‌گیرند. این ستاره متغیر در بازه‌ای مختصر و طی چند ساعت، شدت نور خود را به‌شکلی غیرقابل‌پیش‌بینی تحول می‌دهد.

در قبل‌ای نه‌چندان دور و فقط چند میلیون سال پیش، IC 418 به گمان زیادً ستاره‌ای عادی و نسبتاً پایدار همانند خورشید بوده است. اما چند هزار سال پیش، این ستاره داخل مرحله غول سرخ شد؛ دوره‌ای که ستاره با همه شدن سوخت هسته‌ای خود، به‌شدت منبسط می‌شود و لایه‌های بیرونی‌اش را به فضا پرتاب می‌کند.

بعد از آخر فرایند همجوشی هسته‌ای، این ستاره لایه‌های بیرونی خود را به‌صورت سحابی گسترده به فضا بعد زده و اکنون هسته داغ و فشرده ستاره مهم که در مرکز عکس مشهود است، در مسیر تبدیل شدن به کوتوله سفید قرار دارد. نور فرابنفشی که این هسته ساطع می‌کند، اتم‌های گازهای اطراف را برانگیخته و علت درخشش این گازها با رنگ‌های قشنگ می‌شود.

سحابی IC 418 با وسعت نزدیک به ۰.۳ سال نوری، در فاصله نزدیک به ۲ هزار سال نوری از زمین قرار دارد.

دسته بندی مطالب
اخبار سلامتی

اخبار اجتماعی

اخبار ورزشی

سریعترین موتور جستجوگر خبر پارسی – اخبار لحظه به لحظه از معتبرترین خبرگزاری های پارسی زبان در آفتاب شرق

فرهنگ وهنر

اخبار تکنولوژی

کسب وکار

Share This Article