به گزارش آفتاب شرق
احمد محمودزاده در جواب به این سوال که «تعداد بسیاری از خانوادههایی که فرزندشان در مدارس غیردولتی تحصیل میکند، اعتقاد دارند از مکانیزم و پارامترهای تعیین شهریه این مدارس بیخبراند و رضایت خانوادهها از خدمات آموزشی و پرورشی اراعه شده در مدرسه و نظرات آنها در اینباره در تعیین شهریه ملاک نیست» اظهار کرد: او گفت و گو الگوی تعیین شهریه، بر پایه ماده ۱۵ قانون تأسیس مدارس غیردولتی، هرساله در دستور کار شورای نظارت بر مدارس غیردولتی وزارت آموزش و پرورش قرار دارد. در این شورا، علاوه بر برخی از معاونان آموزش و پرورش، نمایندگانی از دستگاههایی خارج از این وزارتخانه نیز وجود دارند از جمله سازمان برنامه و بودجه و وزارت اقتصاد.
او گفت: هر سال باید الگوی تعیین شهریه داشته باشیم و اشکار کنیم نرخ مدرسه برای برنامه درسی، فوق برنامه، خدمات آموزشگاهی و خدمات جانبی همانند سرویس، لباس فرم و غذا چه مقدار است. بخشی از شهریه نیز متأثر از عوامل خارج از آموزش و پرورش است همانند نرخ اجاره فضا.
تاثییر اجاره فضا بر افزایش نرخ شهریه
رئیس سازمان مدارس غیردولتی او گفت: از نظر دیگر بخشی از پشتیبانیها که باید از مدارس غیردولتی انجام شود به علت محدودیت مالی انجام نمیشود. ماده ۱۰ قانون تأسیس مدارس غیردولتی تصریح کرده است که باید بانک مرکزی ۳۵ تا ۵۰ درصد نیاز مؤسس را فراهم کند تا برای کیفیتبخشی هزینه شود. چون این اتفاق نمیافتد، تأثیر خود را بر شهریه میگذارد. اگر این پشتیبانیها انجام میشد، دیگر مدارس استیجاری نداشتیم و چون اکنون استیجاری می باشند، تاثییر آن بر شهریه نمایان است.
محمودزاده درمورد با اهمیت ترین تفاوت بین مدارس دولتی و غیردولتی او گفت: با اهمیت ترین تفاوت مدارس دولتی و غیردولتی در سبک و سیاق آموزش، کیفیت و شرایط فضای آموزشی، فعالیتهای مکمل و فوق برنامه است یقیناً همه نوع مدرسهای داریم مدرسهای که کیفیت زیاد خوبی دارد، مدرسهای که فوقبرنامه زیاد مناسبی اراعه میدهد و مدارسی که تفاوت چندانی با مدارس دولتی ندارند جز کلاسهای خلوت.
رئیس سازمان مدارس غیردولتی گفت: اکنون ۲۷۶۵ مدرسه غیردولتی در استان تهران فعالیت میکنند که همه آنها شهریه بالا دریافت نمیکنند. برخی از این مدارس می باشند که شهریههای بالا میگیرند، اما این نوشته در رابطه همه مدارس صدق نمیکند.
وی فرمود: الگوی شهریه همهساله بر پایه آیتمهای مربوط به ماده ۱۵ تنظیم میشود و بعد از قبول وزیر آموزش و پرورش به استانها ابلاغ خواهد شد. خوشبختانه امسال این فرآیند تا حدودی تسریع شد بهطوریکه در تاریخ ۱۲ اسفند ۱۴۰۳ ابلاغیه الگوی تعیین شهریه مدارس و مراکز غیردولتی برای سال تحصیلی ۱۴۰۵-۱۴۰۴ به همه استانها اظهار شد.
او گفت: الگوی تعیین شهریه دارای ۷ آیتم است از جمله این آیتمها، دوره تحصیلی است، چون منبع های مالی مورد نیاز برای هر دوره تحصیلی متفاوت است. بهگفتن مثال یک هنرستان نیاز به امکانات و تجهیزات بیشتری دارد در حالی که مدارس ابتدایی نیاز چندانی به تجهیزات تخصصی ندارند و در نتیجه شهریه آنها نیز متفاوت خواهد می بود.
۱۵۰ آیتم آموزشی و پرورشی برای تعیین شهریه
محمودزاده در ادامه گفت: سطح آموزشی و پرورشی که خود شامل ۱۵۰ آیتم است، کیفیت آموزشی و تربیتی مدرسه را مشخص می کند. این چنین، برنامه سال تحصیلی در قالب برنامه درسی ملی و فوق برنامهها مورد نظر قرار میگیرد. این فوق برنامهها در دورههای گوناگون تحصیلی متفاوت می باشند. برای مثالً در دوره ابتدایی ۱۲ ساعت و در متوسطه اول ۱۷ ساعت است.
وی او گفت: آیتم دیگر، فضای فیزیکی و تجهیزاتی و شرایط منطقهای است. اجارهبهای مدارس در تهران با اجاره در شهرستانها متفاوت است و باید شهریهها مشابه با این تفاوتها باشد تا بتواند کفاف هزینهها را بدهد. نوشته بعدی نرخ تورم رسمی سرزمین است. در آینده نیز او گفت و گو رتبهبندی مدارس را خواهیم داشت که بر پایه آن شهریهها ابلاغ خواهد شد.
محمودزاده پافشاری کرد: یقیناً عواملی خارج از آموزش و پرورش نیز بر این نوشته تأثیرگذارند که ما در تلاشیم اثرات آن را افت دهیم. از جمله بندهای حمایتی در قانون مدارس غیردولتی که اگر در دولتها اجرایی میشد، امکان مدیریت شهریه با رقم های پایینتر وجود داشت. این موارد شامل مواد ۱۰.۱۳ و ۲۵ قانون می باشند که دولت، وزارت آموزش و پرورش، بانک مرکزی و سازمان فراهم اجتماعی مکلف به حمایتاز مدارس بهاختصاصی مدارس با شهریه پایین می باشند، اما چون این پشتیبانیها انجام نمیشود، شهریهها تحت تأثیر قرار میگیرند.
بار حقوق و بیمه معلمان هم بر دوش شهریه
او گفت: در قبل معلمان مدارس غیردولتی تحت قانون کار فعالیت میکردند. ما این حالت را بازنگری کردیم و نظر دادیم معلمان با ۳۰ ساعت کار، حقوق و بیمه کامل دریافت کنند. این نوشته نیز هزینهبر است و باید بخشی از آن توسط دولت حمایتشود و بخشی نیز در شهریه دیده شود.
محمودزاده او گفت: در کنار این نوشته، به جستوجو واقعیسازی شهریهها هستیم و تخلفاتی که به علت غیرواقعی بودن شهریهها در برخی مدارس رخ میدهد را مدیریت میکنیم تا در سال تحصیلی تازه مشکلی نداشته باشیم.
۱۴ میلیون کف شهریه
او همین طور گفت: بازدید کردیم که برخی شهریهها در تهران زیاد پایین است، به این علت تصمیم به ترمیم شهریه و افزایش کف شهریه گرفتیم. این عمل برای اجرای مطرح ۳۰ساعته شدن معلمان و ارتقاء کیفیت آموزشی الزامی است. کف شهریه در چهار سطح تعیین شده و کمترین آن ۱۴ میلیون تومان است. نزدیک به ۷۰ درصد مدارس غیردولتی سرزمین کمتر از ۳۰ میلیون تومان شهریه دریافت میکنند که این آمار برای کل سرزمین است و نه فقط تهران.
رئیس سازمان مدارس غیردولتی با پافشاری بر تلاش برای مشابهسازی شهریه مدارس غیردولتی او گفت: توازن شهریه را محقق کردیم به این معنی که مدارسی که از نظر هفت شاخص تعیین شهریه شبیه می باشند، شهریههایشان نیز مشابه و شبیه یکدیگر شده است.
کنترل شهریههای بالا در تهران
او گفت: عمل دیگر ما کنترل شهریههای بالاست که عمدتاً در تهران موضوعیت دارد. این چنین افزایش کف شهریه را نیز در دستور کار قرار دادیم؛ یعنی مقدار حداقلی شهریه برای همه مدارس در سطوح گوناگون در نظر گرفته شده است که امسال در چهار سطح اظهار شد.
تفکیک شهریه مدارس غیردولتی برای تشکیل شفافیت
رئیس سازمان مدارس غیردولتی با پافشاری بر لزوم تفکیک و شفافسازی اجزای شهریه مدارس غیردولتی او گفت: تفکیک شهریه که احتمالا مورد نظر خانوادهها است، به طور جدی پیگیری میشود. خانوادهای که فرزند خود را در یک مدرسه غیردولتی ثبتنام میکند باید بداند که هزینههایی همانند لباس فرم، سرویس ایابوذهاب، بینوعده یا غذاهایی که در مدرسه اراعه میشود، جزء شهریه مصوب مدرسه نیست.
او گفت: این خدمات جنبی بر پایه مصوبات انجمن اولیا و مربیان هر مدرسه تعریف خواهد شد و باید در حد متعارف و مشابه با قیمت واقعی اراعه شوند. نظارت بر این موارد نیز از سوی ما انجام میشود و حتماً انجمن اولیا و مربیان باید برای این هزینهها مصوبه داشته باشد.
فعالیتهای آموزشگاهی جدا از شهریه
محمودزاده این چنین به نوشته فعالیتهای آموزشگاهی اشاره کرد و او گفت: شفافیت در شهریه مربوط به فعالیتهای آموزشگاهی نیز مورد نظر ماست. این قبیل فعالیتها جزو شهریه مدارس غیردولتی محسوب نمیشوند. بهطور مثال، اگر مدرسهای کلاس آموزش زبان برگزار میکند یا با موسسهای دارای مجوز آموزش زبان قرارداد بسته است، یا خود مدرسه مجوز آموزشگاه دارد، این هزینهها تحت گفتن شهریه آموزشگاهی تعریف میشود و خارج از شهریه مصوب مدرسه است.
رئیس سازمان مدارس غیردولتی با اشاره به برنامه این سازمان برای تفکیک شهریه مدارس غیردولتی او گفت: اگر تفکیک شهریه بهصورت اشکار در قالب برنامه درسی، فوقبرنامه، هزینههای جانبی همانند ایاب و ذهاب، بینوعده، غذا و لباس فرم، و این چنین فعالیتهای آموزشگاهی انجام شود، همه مدارس ما با همان شهریهای که ابلاغ میشود و امسال نیز پیگیری میکنیم که سریعتر از سالهای قبل در سامانه ثبت و برای مشاهده مردم فراهم شود، قابل کنترل خواهند می بود.
وی پافشاری کرد: احتمالا تنها تعداد انگشتشماری از مدارس غیردولتی باشند که از شهریههای مصوب عبور میکنند. یقیناً در بازدیدها، نظارتها، خبررسانیها و رسیدگی به شکایاتی که از سوی اولیا انجام میشود، بهصورت مستمر پیگیر این نوشته هستیم تا تخلفات احتمالی به حداقل برسد یا اصلاً اتفاق نیفتد.
استانها باید نظارت بر شهریه مدارس غیردولتی را جدی بگیرند
محمودزاده با اشاره به مسئولیتهای نواحی و استانها در این عرصه او گفت: بخشی از این نظارت مربوط به مناطق آموزشوپرورش است و بخشی هم بر مسئولیت استانها. در استان تهران بهطور اختصاصی پیگیری میکنیم که مدیران مدارس خودشان نسبت به مراعات شهریههای مصوب متعهد باشند. این چنین مدیران مناطق، مدیرکل استان و اعضای شورای نظارت بر مدارس غیردولتی باید نظارت جدیتری در این عرصه داشته باشند.
وی از برگزاری جلسات مفصل با مسئولان شهر تهران خبر داد و افزود: اگر این همراهی شکل بگیرد، امسال شهریه مدارس بهخوبی مدیریت خواهد شد. هم نظارت دقیقی بر روال و فرایند تعیین شهریه داریم و هم در الگوی تعیین شهریه، هم انتظارات خانوادهها و هم انتظارات از مدارس در خصوص کیفیتبخشی آموزشی و پرورشی، و موضوعاتی همانند ۳۰ساعته شدن معلمان مدارس غیردولتی در نظر گرفته شده است.
محمودزاده در آخر اظهار امیدواری کرد: با همکاری مؤسسان مدارس غیردولتی، بتوانیم امسال عمل های کیفی قابل توجهی را در سطح این مدارس اجرا کنیم.
دسته بندی مطالب
اخبار سلامتی