به گزارش آفتاب شرق
او گفت: پلیس، آتشنشانها و کارکنان آمبولانسها به گمان زیاد تر با این چنین حوادثی مواجه خواهد شد، آنها زیاد تر مجبورند با حوادث ترسناک مقابله کنند حتی در برخی موارد سربازان امکان پذیر مقصد تیر یا انفجار قرار گیرند و یا ناظر کشته و مجروح شدن دوستانشان باشند.
اختلال استرسی بعد از حادثه چیست؟
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به این که زیاد تر مردم، سپس از مدتی بدون هیچ کمکی با اتفاقات سخت کنار میآیند، خاطرنشان کرد: در برخی افراد ازمایش ها تلخ واکنشی را تشکیل می کند که امکان پذیر برای ماهها یا سالها طول بکشد که این عکس العمل را اختلال استرسی بعد از حادثه یا اختصارا (PTSD) میگویند.
وی درمورد اینکه چطور اختلال استرس بعد از سانحه اغاز میشود، گفت: PTSD میتواند بعد از هر حادثه تلخی اغاز شود، یک حادثه تلخ، حادثهای است که ما در آن حس خطر میکنیم، زندگیمان در معرض تهدید است یا ناظر مردن و یا مجروح شدن دیگران باشیم.
به حرف های ایلیایی، حوادث شدید جادهای، درگیریهای نظامی، تجاوزها (تجاوز جنسی، دعوا فیزیکی، سوءاستفاده، دزدی و زورگیری)، گروگان گرفته شدن، حملات تروریستی، اسیر جنگی بودن، حوادث ناگوار طبیعی یا حاصل دست بشر، داشتن بیماریهای لاعلاج و یا حتی شنیدن حوادث غیر منتظره و یا مرگ ناگهانی یک دوست یا فامیل میتواند آغازگر PTSD باشد.
این متخصص روانپزشکی دانشگاه با گفتن این نوشته که نشانههای PTSD میتواند سپس از یک تاخیر چند هفتهای و یا چندماهه اغاز شود، او گفت: این نشانهها طبق معمول در بازه وقتی بین دو تا شش ماه بعد از حادثه ناگوار ظاهر خواهد شد.
نشانه های PTSD را جدی بگیرید
وی اصرار کرد: حس غم عمیق، افسردگی، اضطراب، حس گناه و یا خشمگینی از جمله نشانههای ابتلا به PTSD می باشند.
ایلیایی با گفتن این نوشته که به غیر از احساسات قابل فهمیدن، سه نوع عمده علائم دیگر هم در مبتلایان به اختلال مذکور وجود دارد، گفت: در وضعیتی که کابوس حادثه مداوم در ذهن فرد تکرار شود و این حالت به طور چندبار در طی روز و یا در خواب رخ دهد، این کابوس ها آن چنان واقعی بهنظر میرسند که فرد حس میکند واقعا آن حادثه در حال رخ دادن است و حتی در برخی موارد امکان پذیر احساسات (هراس و تعریق) و یا حواس فیزیکی (اعم از شنوایی، بویایی و درد) که اتفاق افتاده می بود را مجدد حس کند.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی خاطرنشان کرد: اتفاقات معمولی امکان پذیر علتیادآوری حادثه تلخ شود، به گفتن مثال، اگر شما یک حادثه رانندگی را در هوای بارانی توانایی کرده باشید به محض این که هوا بارانی شود امکان پذیر آن حادثه تلخ برای شما تداعی شود.
این متخصص روانپزشکی با اشاره به این نوشته که دوری گزینی و بیتفاوتی، این چنین مجدد زنده کردن خاطرات امکان پذیر زیاد افسرده کننده باشد، اصرار کرد: امکان پذیر فردی که دچار اختلال PTSD است، بخواهد به آن بی توجهی کند یا به طور مثال خود را با سرگرمیها، زیاد کار کردن، حل کردن جدول و معما، دوری از مکانها و افرادی که حادثه تلخ را یادآوری میکنند، دور کند، ولی بدون شک بیتفاوتی به اطراف و تلاش برای عادی نمود دادن شرایط میتواند در آینده چالشهای جدیتری به وجود بیاورد.
وی با اصرار بر این نوشته که مبتلایان به PTSD همیشه در حالت آماده باش به سر میبرند، او گفت: گویی که این افراد چشم به راه خطر می باشند و نمی توانند حس اسایش کنند، مدام مضطرب می باشند و به سختی به خواب فرو میروال و به طور کلی بیقرار و نا آرام می باشند.
عکس العمل احساسی، دردهای عضلانی، اسهال، ضربان قلب نامنظم، سردرد، هراس و حملات پانیک، افسردگی، مصرف مواد مخدر و انواع مسکنها از دیگر علامت های ابتلا به PTSD است که دکتر ایلیایی به آن اشاره کرد و در جواب به این سوال که آیا هر فردی سپس از یک حادثه دچار PTSD میشود، او گفت: خیر، اما تقریبا زیاد تر افراد نشانههای PTSD را در طی ماه اول سپس از سوانح شدید توانایی میکنند این عکس العملهای استرسی حاد علتفهم ازمایش ها تلخ میشود، به این علت، زیاد تر افراد بعد از چند هفته به آرامی با اتفاقات پیش آمده کنار میآیند و علائم استرس به مرور از بین میرود، اما مسئله اینجاست که هنگامی علائم طویل شود تبدیل به اختلال PTSDمیشود.
PTSD درمان میشود
وی به مبتلایان به PTSD پیشنهاد کرد: خودتان را بخاطر PTSDملامت نکنید، علائم PTSDنشانگر ضعف نیست؛ این نشانهها، علامتهایی طبیعی در افراد طبیعی به حوادث تلخ می باشند. به این علت احساساتتان را در خودتان نگه ندارید و اگر دچار این اختلال شدهاید با پزشک متخصص مشورت کنید، چراکه درمانها زیاد پیروزی آمیز است.
او گفت: انتظار نداشته باشید که خاطرات بد سریعا از بین بروند، آنها امکان پذیر برای مدتی با شما باشند، زیاد از حد از خودتان انتظار نداشته باشید، به خودتان زمان بدهید تا تطابق به آنچه اتفاق افتاده است رخ دهد.
وی در ادامه به انواع روش های درمانی PTSD اشاره کرد و افزود: این بیماری دو درمان جسمانی و روانشناسی دارد به این شکل که همه روان درمانیهای موثر بر PTSD، بر آن حادثه نا گوار که علائم را تشکیل کرده اند تمرکز می کنند نه بر روی زندگی قبل تان، شما نمی توانید آنچه را اتفاق افتاده است تغییردهید و یا فراموش کنید اما شما می توانید یاد بگیرید طور فرد دیگر درمورد آن، درمورد جهان و درمورد زندگی تان فکر کنید. فردی که از اختلالات ناشی از یک حادثه ناگوار رنج می برد باید قادر باشد آنچه را که اتفاق افتاده تا آنجایی که امکان پذیر بدون این که دچار وحشت و اضطراب شود برای آورد، این درمان ها به مقدار قابل توجهی او پشتیبانی خواهد کرد.
بنابر اظهار وزارت بهداشت، وی با اشاره به درمان های دارویی در مبتلایان به PTSD خاطرنشان کرد: این درمان ها که باید تحت نظارت پزشک متخصص انجام شود، علتکنترل اضطراب ناشی از PTSD می شود، در کل همه درمان ها به فرد پشتیبانی می کند تا راههای اسایش (Relaxing) و کنترل استرس را یاد بگیرید.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در آخر به اطرافیان افرادی که از اختلال استرسی بعد از حادثه رنج میبرند، هشدار داد: هیچ زمان از فردی که حادثه بدی را پشت سر گذرانده است، نپرسید که او چه احساسی دارد، به آنها نگویید که خوش شانس بودهاند که زنده ماندهاند، تلاش در کوچک نمود دادن ازمایش ها تلخ نداشته باشید همانند اینکه این زیاد هم بد نیست و به آنها نظر نکنید که فقط احتیاج به کنترل احساساتشان دارند.
دسته بندی مطالب
اخبار سلامتی