به گزارش آفتاب شرق
«آزمایشگاه ایزومورفیک» (Isomorphic Labs)، بازوی کشف داروی شرکت آلفابت (گوگل)، خبرداد که در اغاز اغاز اولین آزمایشهای بالینی انسانی برای داروهایی است که توسط هوش مصنوعی طراحی شدهاند. این شرکت که از دل پروژه «آلفافولد» دیپمایند متولد شده، تصمیم دارد با ترکیب هوش مصنوعی پیشرفته و متخصصان داروسازی، فرایند پرهزینه و پرریسک ساخت دارو را منقلب کند.
«کالین مرداک» (Colin Murdoch)، رئیس آزمایشگاه ایزومورفیک و مدیر ارشد کسبوکار در گوگل دیپمایند، در مصاحبهای با فورچون از یک نقطه عطف بزرگ برای این شرکت خبر داد. او او گفت: «نقطه عطف بزرگ بعدی، اغاز آزمایشهای بالینی و منفعت گیری از این [داروها] در انسانها است. ما اکنون درحال استخدام نیرو هستیم و زیاد به این مرحله نزدیک شدهایم.»
اولین آزمایش انسانی آزمایشگاه هوش مصنوعی آلفابت
داستان ایزومورفیک لبز در سال ۲۰۲۱ و بعد از پیروزی شگفتانگیز آلفافولد (AlphaFold)، سیستم هوش مصنوعی دیپمایند، اغاز شد. آلفافولد با توانایی بینظیر خود در پیشبینی دقیق ساختار سهبعدی پروتئینها، یکی از بزرگترین معماهای زیستشناسی را حل کرد.
نسخههای بعدی این فناوری توانستند نحوه تعامل پروتئینها با دیگر مولکولها همانند DNA و داروها را نیز مدلسازی کنند. این جهش علمی، الهامقسمت تأسیس ایزومورفیک لبز با مقصد منفعت گیری از هوش مصنوعی برای طراحی داروهای تازه با شدت بالاتر، ارزانتر و با شانس پیروزی زیاد زیاد تر می بود. مسئله دلنشین این که نوبل شیمی ۲۰۲۴ نیز به همبنیانگذار دیپمایند برای طراحی این فناوری اعطا شد.
کالین مرداک چشمانداز نهایی را اینگونه توصیف میکند: «امیدواریم روزی بتوانیم بگوییم، خب، اینجا یک بیماری داریم، سپس یک دکمه را سختی دهیم و مطرح دارویی برای مقابله با آن بیماری بیرون بیاید.»
ایزومورفیک لبز که در آوریل ۲۰۲۵ موفق به جذب اندوخته ۶۰۰ میلیون دلاری شد، یک استراتژی دوگانه را جستوجو میکند: استراتژی اول همکاری با غولهای داروسازی است؛ این شرکت قراردادهای همکاری بزرگی را با شرکتهای داروسازی مطرحی همانند نوارتیس (Novartis) و ایلای لیلی (Eli Lilly) امضا کرده تا به آنها در پیشبرد برنامههای دارویی موجودشان پشتیبانی کند.
استراتژی دوم نیز گسترش داروهای داخلی است. این آزمایشگاه برنامههای طراحی داروی داخلی خود را نیز در حوزههایی همانند انکولوژی (سرطانشناسی) و ایمونولوژی پیش میبرد و تصمیم دارد بعد از پیروزی در مرحله های اولیه، مجوز منفعت گیری از آنها را به شرکتهای دیگر واگذار کند.

اکنون، فرایند کشف و اراعه یک داروی تازه، میلیونها دلار هزینه و سالها زمان میبرد و شانس پیروزی آن بعد از ورود به فاز آزمایشهای بالینی، فقط نزدیک به ۱۰ درصد است. ایزومورفیک لبز معتقد است که با قوت هوش مصنوعی میتواند این قضیه را حل کند. مقصد آنها رسیدن به نقطهای است که بتوانند با مطمعن نزدیک به ۱۰۰ درصد داروهایی را طراحی کنند که در آزمایشهای انسانی مؤثر واقع شوند.
دسته بندی مطالب
اخبار سلامتی