به گزارش آفتاب شرق
تیمی از دانشمندان برای اولینبار شواهدی مستقیم از لحظه تولد یک سیاهچاله کلانجرم را در دل یک برخورد کهکشانی باستانی ثبت کردهاند. این مشاهده بیسابقه نیرومندترین مدرک تا به امروز برای نظریه «رمبش مستقیم» است و فهمیدن ما را از چگونگی شکلگیری این غولهای کیهانی برای همیشه دگرگون میکند.
بهگزارش ScienceAlert، اخترشناسان با منفعت گیری از دادههای تلسکوپ فضایی جیمز وب، در میانه بازدید اجرام کیهانی با یک ساختار شگفت در فاصله ۸.۳ میلیارد سال نوری از زمین روبه رو شدند. این جرم که بهعلت شکل ظاهریاش «کهکشان بینهایت» (Infinity Galaxy) نام گرفته، حاصل برخورد شاخبهشاخ دو کهکشان دیسکی است. این برخورد دو هسته کهکشانی درخشان را به وجود آورده می بود، اما چیزی که دانشمندان را شگفتزده کرد، وجود یک حباب درخشان سوم دقیقاً در محل تلاقی این دو کهکشان می بود. محققان میگویند: «ما فکر میکنیم درحال مشاهده تولد یک سیاهچاله کلانجرم هستیم؛ چیزی که هیچ زمان پیش از این دیده نشده است.»
تولد سیاهچاله کلانجرم
تا پیش از این، دو نظریه مهم برای شکلگیری سیاهچالههای کلانجرم که در مرکز اکثر کهکشانها قرار دارند، وجود داشت:
- رشد تدریجی: یک سیاهچاله کوچک با جرمی در حد یک ستاره، کم کم و در طول میلیاردها سال با بلعیدن مواد اطراف، رشد میکند و به یک ابرسیاهچاله تبدیل میشود.
- رمبش مستقیم (Direct Collapse): یک ابر عظیم از گاز و غبار در کیهان اولیه، تحت وزن گرانشی خود بهطور مستقیم رمبش میکند و یک سیاهچاله کلانجرم را به یکباره به وجود میآورد.
این کشف تازه نیرومندترین مدرک را برای نظریه دوم، یعنی رمبش مستقیم، فراهم میکند.
مطابق پیشنویس مقاله محققان، تحلیلهای دقیقتر با منفعت گیری از تلسکوپهای VLA و چاندرا و این چنین مشاهدات تازه با ابزار NIRSpec تلسکوپ وب، عکس را کاملتر کرد؛ اشکار شد که این سیاهچاله سوم و تازه، در دل یک ابر عظیم از گاز داغ و فشرده (که در تاثییر برخورد دو کهکشان به وجود آمده) شکل گرفته است. شدت حرکت این سیاهچاله با گاز اطرافش یکسان است که مشخص می کند دقیقاً در همان محل متولد شده است.
مشاهدات زیاد تر نشان داد که دو هسته کهکشانی مهم نیز هر کدام سیاهچاله کلانجرم فعال خود را دارند. این یافته زیاد مهم است، چون این فرضیه را که سیاهچاله سوم امکان پذیر از یکی از کهکشانهای مهم به بیرون پرتاب شده باشد، بهطور کامل رد میکند.

اگرچه این اتفاقات در نیمه عمر کیهان رخ داده، اما شرایط آن (برخورد کهکشانها و تشکیل ابرهای گازی بسیار متراکم) در کیهان اولیه زیاد رایجتر بوده است. درکل این کشف بینظیر میتواند به فهمیدن چگونگی شکلگیری اولین سیاهچالههای کلانجرم در سپیدهدم کیهان پشتیبانی کند.
دسته بندی مطالب
اخبار سلامتی