مبلغ یارانه نقدی به حساب خانوارهای مستحق واریز میبشود.مبلغ یارانه نقدی همیاری در طول سالها تحول کرده است و بسته به شرایط اقتصادی و تصمیمات دولت، امکان پذیر مقدار آن در هر دوره متفاوت باشد.یارانه نقدی آبان ماه ۱۴۰۲ بدون تحول به حساب کلیه سرپرستان خانوار مشمول دریافت یارانه در سراسر سرزمین واریز شد. پیش از این خبرهایی مبنی بر تحول دهک بندی ها و تبدیل آن به صدک بندی مشمولان یارانه نقدی اظهار شده می بود.در ادامه به آخرین خبر از یارانه نقدی می پردازیم.
۱۸ میلیون مسافر در شش ماه ابتدایی سال در سرزمین از هواپیما منفعت گیری کردند و در صورت تداوم همین روال، تا آخر امسال نزدیک به ۳۲ میلیون مسافر از طریق ناوگان هوایی جابجا خواهد شد، اما آیا این آمار بدان معناست که بیشتر از یکسوم جمعیت سرزمین از هواپیما و یارانه سوخت آن منفعتمند شدهاند؟
نورنیوز نوشت: ۱۸ میلیون و ۶۰۰ هزار مسافر هوایی در شش ماهه نخست امسال از فرودگاههای سرزمین اعزام و پذیرفتن شدهاند.
«رضا نخجوانی»، مدیرعامل شرکت فرودگاهها و ناوبری هوایی ایران قریب یک هفته پیش ضمن اظهار این خبر او گفت که از این تعداد، بیشتر از ۱۷ میلیون و ۱۶۰هزار مسافر با ۱۵۱ هزار پرواز داخلی تردد کردهاند که مشخص می کند ۹۲ درصد پروازها داخلی است.
حال سوال اینجاست در صورت تداوم همین روال و به گمان زیاد سفر هوایی ۱۷ میلیون مسافر دیگر، آیا بیشتر از یکسوم جمعیت سرزمین ما از هواپیما و یارانه سوخت آن منفعتمند شدهاند. به نظر می رسد جواب این سئوال نباید مثبت باشد چون در این صورت باید بپذیریم که از هر سه نفر، دستکم یک نفر از سوبسید بنزینی دولت برخوردار شده است.
با یک بازدید سرانگشتی میتوان به این نتیجه رسید که قطعا هر سفر هوایی از سوی یک نفر انجام نشده، بلکه بر پایه اطلاعات آماری مراکز رسمی، ۱۸ میلیون و ۶۰۰هزار پرواز به افراد محدودی منحصر است که از تمکن مالی بالایی برخوردارند.
مطابق گزارش مرکز آمار در بین خانوارهای ایرانی فقط نزدیک به ۰.۰۶ درصد از آنها یعنی ۱۳۰.۰۰۰خانوار از هواپیما منفعت گیری میکنند و هزینه سفر هوایی در سبد هزینههای آنها وجود دارد.
بر پایه آمارهای جسته و گریخته، تعداد خانوارهای ایرانی از ۲۴ تا ۲۷ میلیون خانوار تخمین زده میبشود و همین عدد نسبی کافی است تا نسبت منفعت گیری هر خانواده از هواپیما و یارانه سوخت آن اشکار بشود؛ به عبارت ساده ۱۳۰هزار خانوار در کشوراز یارانه سوخت میانگین ۲۵ میلیون خانواردیگر منفعت گیری میکنند و به عبارت سادهتر یارانه ۳۵ هزار میلیارد تومانی سوخت هواپیما، بین ۱۳۰هزار خانواری تقسیم میبشود که سوار هواپیما خواهد شد.
به این ترتیب هر خانوادهای که به علت تمکن مالی از خطوط هوایی برای تردد منفعت گیری میکند، سالانه از ۲۶۹ میلیون تومان سوبسید نهان منفعت گیری میکند.
طنز ماجرا اینجاست که به گمان زیاد این خانوارها که از دهکهای بالای جامعه می باشند، جزو مشمولان یارانه ۲۵۰ یا ۳۰۰هزار تومانی نقدی نیستند، اما ۲۲ برابر یارانه نقدی یک خانوار در دهکهای پایین درآمدی فقط بابت پروازهای شان از یارانه سوخت منفعت گیری میکنند که به ازای هر نفر در ماه ۵ میلیون و ۵۰۰هزار تومان میبشود!
بر پایه گزارشهای انتشار شده اکنون قیمت سوخت هوایی اراعهشده به همه پروازهای شرکتهای داخلی برابر با ۶۰۰ تومان به ازای هر لیتر است، اما مطابق صورتهای مالی شرکتهای تشکیل کننده، قیمت واقعی سوخت هواپیما ۲۲ هزار تومان به ازای هر لیتر است؛ به گفتن دیگر یارانه اعطایی به ازای هر لیتر ۲۱ هزارو ۴۰۰ تومان است.
«جلیل سالاری» مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی در این خصوص حرف های است: هم اکنون روزانه ۴ تا ۵ میلیون لیتر سوخت هواپیما تشکیل و مصرف میبشود. آن هم فقط برای نقل و انتقال ۱۳۰هزار خانوار! یک ضرب و تقسیم ساده مشخص می کند اگر سوبسید اعطایی به بنزین هواپیما صرف خرید وسایل نقلیه عمومیتر بشود، سالانه امکان اضافه شدن نزدیک به ۱۰هزار دستگاه اتوبوس به ناوگان حمل و نقل سرزمین وجود دارد.
در دو سال قبل تعداد ناوگان حملونقل جادهای مسافری معادل ۱۵هزار و ۵۰۰ دستگاه اتوبوس با قابلیت جابجایی ۴۵ میلیون مسافر می بود؛ در حالی که امروز به ۶۵۰۰ دستگاه اتوبوس با قابلیت جابجایی ۱۰ میلیون مسافر رسیده است. به عبارتی اگر فقط نیمی از یارانه سوخت هواپیما صرف تجهیز و نوسازی ناوگان اتوبوسی سرزمین بشود، دست کم ۵هزار دستگاه به این خطوط اضافه شده و ۱۰ میلیون مسافر (۲.۵ میلیون خانوار) دیگر امکان تردد سهل تر خواهند داشت.
اگرچه روال جاری در حوزه پرداخت یارانه به حاملهای انرژی از جمله سوخت هواپیما ناشی از پیچیدگیهای حاکم بر نظام تصمیم گیری اقتصاد در سرزمین ما بوده و تقریبا هیچ کارشناسی از آن دفاع نمیکند اما نتیجه عملی تداوم شرایط حاضر و ادامه سازوکارهای حاکم بر توزیع یارانه سوخت هواپیما این است که؛ ۴۸ هزار خانوار از ۲.۵ میلیون خانوار محقتر می باشند!
مشکل پرداخت یارانه نقدی آبان حل شد
اگرچه قرار می بود یارانه آبان بیستم این ماه به حساب سرپرستان خانوار واریز بشود اما این یارانه هم چنان به حساب برخی از سرپرستان خانوار واریز نشده است.
بیشتر از ۲۰ میلیون نفر اردیبهشت سال قبل آخرین یارانه نقدی خود را دریافت کردند. نرخ تازه یارانه نقدی به زودی اظهار خواهد شد. افزایش صددرصدی یارانه نقدی دهک های پایین. از امسال یارانه نقدی موثر خواهد شدسازمان هدفمندسازی یارانهها خبرداد: مشکل به وجود آمده در پرداخت یارانه مرحله ۱۵۳ مربوط به آبان ماه ۱۴۰۲ به طور کامل رفع شده و یارانه کلیه سرپرستان خانوار مشمول در سراسر سرزمین واریز و قابل برداشت می باشد.
ادارهکل روابط عمومی و ارتباطات مردمی سازمان هدفمندسازی یارانهها، در اطلاعیه ای خبرداد: مشکل به وجود آمده در پرداخت یارانه مرحله ۱۵۳ مربوط به آبان ماه ۱۴۰۲ به طور کامل رفع شده و یارانه کلیه سرپرستان خانوار مشمول در سراسر سرزمین واریز و قابل برداشت می باشد.
پیشتر حسینی سخنگوی سازمان هدفمندسازی یارانه ها با اشاره به این که یارانه مرحله ۱۵۳ سرپرستان خانوار عمده بانکها واریز شده است حرف های می بود: در برخی از بانکها بهعلت مشکلات فنی یارانهها واریز نشده است که با رفع شدن مشکل فنی تا آخر هفته واریز میبشود./ سلام نو
در دو سال قبل یارانه نقدی در تاریخ ۲۰ام هر ماه به حساب سرپرستان خانوار واریز میشد اما این ماه تعداد بسیاری از مشمولان اظهار کردهاند که با گذشت دو روز از این تاریخ تا این مدت یارانهای نگرفتهاند.
قسمت مهمی از این انتقادات فهمید بانک سپه است که تعداد بسیاری از مشمولانی که یارانه خود را از این بانک دریافت میکردند اظهار کردهاند که یارانه آنها واریز نشده است.
بانک سپه در گفتگو با خبرنگار تجارتنیوز عدم واریز یارانه نقدی آبان ماه را تایید کرد و او گفت: یارانه آبان ماه در آخر این هفته (۲۵ یا ۲۶ آبان) واریز میبشود. اپراتور این بانک علت واریز نشدن یارانه آبان بانک سپه را اختلال در سیستم گفت و او گفت این بانک در حال از بین بردن مشکل است اما از بین بردن این اختلال تا آخر این هفته زمان میبرد.
یقیناً بانک سپه تنها بانکی نیست که یارانه آبان را واریز نکرده است. بانک رفاه و برخی از دیگر بانکها هم تا این مدت نتوانستهاند این یارانه را واریز کنند و همه آنها میگویند اختلال در سیستم بانکی علت ابراز این مشکل است.
مشکلی که در چند ماه قبل ادامهدار بوده است. چندین ماه است که در بیستم هر ماه و همزمان با تاریخ واریز یارانهها سیستمهای واریز یارانهها دچار مشکل میبشود و یارانه برخی از مشمولان با تاخیر پرداخت میبشود. این رویه علتانتقاد یارانهبگیران شده است.
«چرا همیشه موقع پرداخت سیستم ها مشکل دارن موقع دریافت مشکل ندارن؟»
«چرا از بانک ها باز خواست نمیشه بابت یارانه هایی که باید ۲۰ پرداخت میشده و تا این مدت پرداخت نشده »
«ماجرا چیه که چند ماهه موقع واریز یارانهها بانک ها با اختلال روبه رو می شن اما هیچ زمان دیگه اختلال ندارن؟»
«بانک دچار اختلال شده یا بودجه واریز یارانه کافی نیست و دارن به این بهانه یک هفته زمان می خرن؟ نمیشه هر ماه سر تاریخ اشکار بانک دچار اختلال بشه که…»
از کجا بدانیم یارانه نقدی ما قطع نشده؟
یقیناً سخنگوی سازمان هدفمندی یارانهها هم علت عدم واریز یارانهها را اختلال در سیستم بانکی معارفه کرده و حرف های اختلال در سیستم بانکی علت تاخیر در واریز یارانه می بود که این مشکل تقریبا حل شد. یقیناً هم چنان برخی از مشمولان یارانه خود را به همین علت دریافت نکردهاند.
او در جواب به سوالی مبنی بر این که اگر فردی یارانهاش را دریافت نکرده باشد از کجا فهمید بشود که از فهرست یارانهبگیران حذف شده یا بهعلت اختلال به حسابش واریز نشده است، او گفت: مشمولان دریافت یارانه میتوانند به سامانه رفاهی مراجعه کنند و در تکه پنجره ملی هوشمند به سرویس رفاهی داخل شوند. در این مرحله با داخل کردن کد ملی سرپرست خانوار یا دریافتکننده یارانه، حالت یارانه خود را مشاهده کنند.
در این مرحله اگر یارانه مرحله۱۵۳ یعنی یارانه آبانماه به حسابشان واریز و در سامانه رفاهی ثبت شده می بود یعنی از دریافت یارانه حذف نشدهاند و بهعلت اختلال در سیستم بانکی تا این مدت این مبلغ به حساب آنها داخل نشده است. سخنگوی سازمان هدفمندی یارانهها در ادامه گفت: اگر در این مرحله مشمولان فهمید حذف یارانه خود شدند یعنی در سامانه رفاهی مرحله۱۵۳ برای آنها ثبت نشده می بود، میتوانند از طریق پنجره ملی دولت هوشمند و تکه سامانه حمایتاعتراض خود را نسبت به حذف یارانهشان ثبت کنند./تسنیم
یارانه نقدی / درآمد دهک دهم در تهران ۸ برابر دهک اول
درآمد برای دهک اول ۱۹.۸ و هزینه این دهک ۲۵.۴ میلیون تومان در سال است. برای دهک دهم ۵۸۴.۸ و هزینه ۴۳۲.۸ میلیون تومان است.
معاونت بازدیدهای اقتصادی اتاق تهران در تازه ترین گزارش خود به بازدید الگوی مصرف و درآمد خانوارهای استان تهران عمل کرده است.
آنگونه که در این گزارش آمده است، درآمد خانوارها را میتوان به سه گروه درآمدهای مربوط به مشاغل آزاد، حقوق و دستمزد و درآمدهای غیرشغلی تقسیمبندی کرد.
در این عرصه الگوی درآمد خانوارها مشخص می کند که به مرور زمان (در طول سالهای مورد بازدید) ترکیب درآمد از مشاغل آزاد به سمت مشاغل غیر شغلی سوق اشکار کرده است. این الگو ی درآمدی میتواند نمایانگر این نوشته باشد که اکثر درآمد خانوار از قسمتهایی بهدست میآید که به نظر میرسد مولد نیستند.
یارانه نقدی / درآمد دهک دهم ۳۰ برابر دهک اول
تفاوت درآمد و هزینه خانوار ایرانی مشخص می کند که درآمد برای دهک اول ۱۹.۸ و هزینه این دهک ۲۵.۴ میلیون تومان در سال است. برای دهک دهم ۵۸۴.۸ و هزینه ۴۳۲.۸ میلیون تومان است. در این مورد درآمد دهک دهم نزدیک به ۳۰ برابر زیاد تر از دهک اول است. این چنین درآمد برای دو دهک اول کمتر از هزینه است.
دهک دهم ۸.۶ برابر زیاد تر از دهک اول
این چنین تفاوت در هزینه و درآمد خانوارهای شهری استان تهران مشخص می کند که درآمد برای دهک اول ۷۱.۶ و هزینه این دهک ۶۸.۵ میلیون تومان در سال است. برای دهک دهم ۶۱۶.۸۳ و هزینه ۵۰۵.۶ میلیون تومان است.
در این قسمت درآمد دهک دهم نزدیک به ۸.۶ برابر زیاد تر از دهک اول است.
درآمد دهک دهم در روستا ۱۸.۳ برابر زیاد تر از دهک اول
قیاس هزینه درآمد خانوارهای روستایی سرزمین بر حسب دهکهای گوناگون درآمدی مشخص می کند که درآمد برای دهک اول ۱۵.۴ و هزینه این دهک ۲۴.۴ میلیون تومان در سال است. برای دهک دهم ۲۸۱.۹ و هزینه ۱۷۳.۴ میلیون تومان است. در این قسمت درآمد دهک دهم نزدیک به ۱۸.۳ برابر زیاد تر از دهک اول است.
مبع